Gayrimenkul HaberleriEkspertiz Nedir?

Ekspertiz Nedir?

Son Güncellenme:

.

Ekspertiz Nedir

Ekspertiz bir uzman tarafından bir gayrimenkulün gerçek değerinin belirlenmesine yönelik olarak yapılan çalışmadır. Dört ayrı gayrimenkul değerlendirme şekli bulunmaktadır. Bunlar:Maliyet Yöntemi: Bir alıcının yerine koyma maliyetinden fazla ödememesi varsayımıyla yapılan değerlendirmedir.Emsal Yöntemi: Benzer koşullardaki gayrimenkullerin ekspertiz raporu göz önünde bulundurularak yapılan değerlendirmedir.Geliştirme Yöntemi: Başka bir amaçla kullanıldığı durumdaki değerini bulmaya yönelik yapılan değerlendirmedir.Finansal Yöntem: İşlevinde herhangi bir değişim söz konusu değilken, gayrimenkulün belirli bir sürede elde edeceği değerine yönelik yapılan değerlendirmedir.

Haberin Devamı

Ekspertiz Nasıl Olunur?

Gayrimenkul değerleme şirketlerinde emlak ekspertizleri gayrimenkulün ve bulunduğu yerin rayiç bedelini tarafsız bir şekilde belirleyen kişilerdir. Emlak ekspertizleri gayrimenkul değerleme şirketlerinde tam zamanlı veya sözleşmeli olarak çalışabilirler. Bunun için ‘Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı’ lisans sınavına katılmaları şarttır. Bu lisansı almak için kişinin dört yıllık üniversite mezunu olması, SPK tarafından yapılan Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı sınavından başarı ile geçmesi gerekir.

Ekspertiz Raporu Nasıl Hazırlanır?

Özellikle ev satın alırken bankalar tarafından ekspertiz raporu istenmektedir. Peki bir yapının gerçek piyasa değerine karar verirken nelere bakılır? Yapının adresiTürü (müstakil ev, villa gibi)Bina yaşı ve metrekaresi (5 yaş ve altındaki binaların değeri daha yüksektir.)Binanın kaç katlı olduğu, oda sayısı ve kullanım durumuİmar durumu (Belediye ve tapudan kolaylıkla öğrenilebilir.)Ulaşım (yakınından herhangi bir ulaşım aracı -otobüs, metro geçiyor mu?)Yapının fiziksel durumu (betonarme, ahşap gibi)ManzarasıYangın merdiveni ve asansör AltyapıBu ölçütler doğrultusunda binalar 1.sınıf, 2.sınıf, 3.sınıf, lüks ve süper lüks olarak değerlendirilir. Mesela bir ev kredisi almak için bankaya başvurduğunuzu düşünün. Banka bu durumda bir ekspertiz raporu isteyecektir. Rapora göre yapının değeri 400.000 tl varsayalım. Banka ekspertiz raporunda belirtilen rakamın %75'ine kadar kredi vermektedir.

Haberin Devamı

Ekspertiz Ücreti Ne Kadardır?

Bankadan konut kredisi çekmek istediğiniz zaman ekspertiz raporu düzenlenmesi zorunludur. Ekspertiz raporunu düzenlerken çıkan masrafları banka sizden alarak değerleme şirketine öder. 2017 yılı gayrimenkul değerleme rapor ücreti resmi gazetede yayınlanmıştır. Buna göre 2017 yılı en düşük gayrimenkul değerleme ücreti konut için 445 TL’dir.