Son Güncellenme:
Çevre ve ekoloji konularındaki duyarlılık her geçen gün daha geniş kesimlere doğru yayılıyor. Öyle ki bunun artık neredeyse bir moda haline geldiğini söylemek bile abartı olmaz. Elbette bu, 'keşke bütün modalar böyle olsa' denilecek türden olumlu bir durum. Nihayetinde bu dünya hepimizin ortak varlığı ve onun sağlığından hepimiz sorumluyuz. Ve dünyamızı bugün olduğu gibi acımasızca tüketmekte ısrarcı olursak, birkaç nesil sonrası için çizilen felaket senaryolarının gerçekleşmesi elle tutulur bir ihtimal haline gelecek. Bu yüzden bizler de dünyaya daha az zarar vererek, karbon ayak izimizi küçülterek ve daha bilinçli tüketiciler olarak üzerimize düşeni yapmak durumundayız. Bu konuda asıl olarak adım atması gerekenler devletler ve büyük şirketler olsa da, yalnızca pratik sonuçları için değil, davranış kalıplarını değiştirmekte örnek olmak adına da küçük adımlar büyük önem taşıyor.Bu yazımızın konusu olan yeşil çatılar da işte bu küçük adımlardan. Çatınızı doğanın bir parçası haline getirecek bu ilginç fikirler aynı zamanda evinizdeki ısının içeride tutulmasına katkı sağlayacak ve çevrenizde daha temiz bir havanın oluşumuna yardımcı olacaktır. Siz de müstakil bir evde yaşıyorsanız, hele de çatınızın bakım zamanı geldiyse, bu fikirlere mutlaka göz atmalısınız.
[caption id="attachment_10086457" align="alignnone" width="1000"]
Prado Zogbi Tobar / homify.com.tr[/caption]Evimiz için kullandığımıza malzemelere paralel olarak bahçelerimizde de bir şeye ihtiyaç duyduğumuzda aklımıza ilk gelenler maalesef endüstriyel malzemeler oluyor. Bahçemizdeki toprağın üstünü betonla kaplıyor, uzak diyarlardan kesilip getirilmiş ağaçlarla bahçe mobilyaları yapıyoruz. Oysa doğada her şeyin bir kolay yolu var. Ahşap bir pergule yerine sarmaşıklardan ya da bir asmadan oluşan bir perguleniz olsun istemez misiniz? Üstelik bu tip bir alan sıradan bir ahşap ya da beton oturma alanına göre çok daha serin ve ferah olacaktır.
[caption id="attachment_10086458" align="alignnone" width="1000"]
TuinDesign / homify.com.tr[/caption]Bir kez doğal olan yolları tercih etmeye yöneldiğinizde, doğadaki seçeneklerin sınırsız olduğunu keşfetmeniz çok sürmeyecektir. Endüstriyel malzemeler size ancak sınırlı seçenekler sunabilir. Örneğin bir çatıyı belli birkaç malzemeyle kaplayabilir ve yalnızca birkaç renk arasından seçim yapabilirsiniz. Oysa yeşil bir çatıda istediğiniz renkte ve türde bitkilerden yararlanır, hatta bunları harmanlayarak harika bir peyzaj bile yapabilirsiniz.
[caption id="attachment_10086459" align="alignnone" width="1000"]
Mechelk Bedachungstechnik / homify.com.tr[/caption]Son dönemde ABD'nin belli başlı büyük metropollerinde, yüksek binaların damlarını beyaza boyama akımı başladı. Enerji tasarrufuna yardımcı olan bu uygulama, doğa için yapabileceğimiz çok sayıda küçük adımdan yalnızca bir tanesi. Bunu bir adım daha öteye götürüp çatınızda çimle kaplı harika bir oturma alanı açmaksa çok daha iyi bir fikir olabilir.
[caption id="attachment_10086460" align="alignnone" width="1000"]
Sky Garden / homify.com.tr[/caption]Hatırlayanlarınız mutlaka olacaktır, eskiden köy evlerinin damları topraktan yapılırdı. Ve son derece ilkel görünen bu toprak damlar, evin içinde yaşayan birileri olduğu sürece de çok uzun yıllar ayakta kalırdı. Bu tür yerel mimari teknikler daima geçmiş nesillerin bilgeliğinden süzülerek oluşmuş ve uzun yılların, hatta yüz yılların deneyimine dayanarak gelişmiştir. Nitekim toprak damlar da ısı yalıtımında son derece etkili çözümlerdi. Bunun bir benzerini kendi evinizin çatısında uygulayabilir, ısı ve enerji kaybının bir nebze olsun önüne geçerek dünyanın geleceğine katkıda bulunabilirsiniz.
[caption id="attachment_10086461" align="alignnone" width="1000"]
BBS Green Roofing / homify.com.tr[/caption]Yeşil çatılar yalnızca dekoratif amaçlı kullanımın ötesine de geçebilecek bir potansiyel taşıyorlar. Özellikle yeterince geniş bir alandan söz ediyorsak, basit bahçe bitkilerinin yalnızca yağmur suyuyla yetişebildiği bir çatı tasarlamak da son derece mümkün. Mesela roka, nane, maydanoz, tere gibi baharatları ya da yaz aylarında domates, biber, patlıcan gibi sebzeleri çatınızdan elde etmek çok harika bir deneyim olmaz mıydı?