Son Güncellenme:
Herhangi bir kesintiye uğramamış, giderler ile eksiltilmemiş gelir ya da ücrete brüt gelir adı verilir. Tüm giderler ve kesintiler çıkarıldıktan sonra elde edilen gelir ise ‘net’ gelirdir.
Brüt gelir, bir taşınmazın kullanım hakları ile kazanılan kira ve benzeri gelirlerin kesintiler, vergiler ve diğer giderler düşülmeden belirlenmiş toplam tutarına denir. Elde edilen brüt gelirden giderler düşüldüğünde kalan gelir, malikin düzenli olarak kazandığı net geliri verir. Giderlerin, kesintilerin ve tabi olduğu vergi yükümlülüklerinin farklı olması nedeniyle net gelir hesabı iş yeri ya da konut özelliğindeki taşınmazlarda farklılık gösterir.
Satın alınan ya da alınması planlanan bir gayrimenkulün ne kadar süre içinde kendini amorti edeceği brüt kira geliri üzerinden hesaplanabilir. Satış bedelinin bürüt kira gelirine bölünmesi ile kira çarpanı elde edilir.
Brüt gelir, tüm giderlerin dahil olduğu gelir türüdür. Netten brüte gelir hesaplamalarında, net gelirin üzerine tüm giderler ve kesintiler dahil edilerek brüt gelir tutarı elde edilir.
Bir işletmeye ya da kuruma verilen hizmete karşılık olarak alınan ve kişiye aylık olarak ödenen ücrete maaş adı verilir. Maaş belirtilirken brüt ya da net olarak iki farklı tanım kullanılır. Brüt maaş vergiler, işçi payları, sosyal güvenlik primleri, damga pulu giderleri ve diğer maliyetler ile beraber hesaplanan maaştır. Bu anlamda brüt maaş işveren için işçinin işletmeye toplam maliyetini gösterir. Net maaş, bordo üzerinde brüt maaş üzerinden tüm kesintiler yapıldıktan sonra çalışanın eline geçen nihai tutardır. Net maaş hesaplanırken, brüt maaştan yapılan başlıca kesintiler, sosyal güvenlik primleri kesintileri, işsizlik sigorta fonu kesintileri, gelir vergisi ve damga vergisi kesintileridir. Net maaştan brüt maaş hesabı yapılırken çalışanın eline geçen net maaş üzerine yapılan tüm kesintiler ilave edilir.