Son Güncellenme:
Evlerin dışarıya açılan bölümü olan balkonlar, bahar aylarının gelmesiyle yeniden hayata dönüyor. Saksıda yetişebilen sebzeler ve çiçeklerle balkonlar mini bahçelere dönüştürülebiliyor. Kullanışlı, küçük mobilyalar ve şık minderler kullanılarak balkonları bir yaşam alanı haline getirmek de mümkün oluyor.
Betonlaşmanın artmasıyla toprakla bağını koparan insanlar; hem doğayla bütünleşmek, hem de deşarj olmak için evlerinde bitki yetiştirmeyi tercih ediyor. İyi güneş alan balkonlar, çiçek yetiştirmek için kapalı alanlara göre daha uygun ortamlar oluyor. Özellikle bahar aylarından itibaren güneş seven bitkiler balkonları renklendirmeye başlıyor. Siz de balkonunuzda gazanya, ateş çiçeği, begonya, buz çiçeği, kazayağı, ortanca gibi bitkiler yetiştirebilirsiniz. Eğer balkonunuz rüzgar alıyorsa yer minesi gibi daha serin ortamlarda yetişen çiçekleri veya haseki küpesi, çuha çiçeği, atlas çiçeği, zambak gibi gölgeyi seven bitkileri tercih edebilirsiniz.Pek çok ağaç türü balkonlara konan derin saksılarda kolayca yetiştirilebiliyor. Hava sıcaklığından çok fazla etkilenmeyen çok yıllık ağaçlar, uygun ortam sağlandığında her mevsim çiçek açıp meyve verebiliyor. Eğer geniş saksılar koymaya müsait alanınız varsa mandalina, limon, zakkum, melek borusu gibi bodur ağaççıklarla balkonunuzu şirin bir bahçeye dönüştürebilirsiniz. Ayrıca uzun saksılara marul, biber, maydanoz, domates, patates gibi sebzeler ekebilir; kendi yetiştirdiğiniz sebzeleri taptaze tüketmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Derin saksılarda, ince köklü çalı ve sarmaşık türü böğürtlen, çilek, üzüm gibi meyveleri de yetiştirebilirsiniz.
Genellikle fazlalık eşyaların depolandığı, kuru gıdaların muhafaza edildiği bir kiler olarak kullanılan balkonlar; son zamanlarda yenilikçi dekorasyon fikirlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte birer yaşam alanına dönüştürülüyor. Balkon dekorasyonu yapılırken, balkonun fiziksel özelliklerine uygun eşyalar seçilerek ufacık alanlar bile ferah ve kullanışlı hale getirilebiliyor. Bu balkonlar, manzara eşliğinde kahve içip günün yorgunluğunu atmak isteyenler için ideal dinlenme köşeleri oluyor.Siz de evinizde kendinize ayıracağınız bir okuma ya da dinlenme köşesi oluşturmak istiyorsanız, güneşli günlerde açık havanın keyfini çıkarabileceğiniz balkonunuzu yaza hazırlayın. Bunun için öncelikle balkonunuzun yapısına en uygun dekorasyon yöntemine karar vermelisiniz. Eğer balkonunuz uzun ve darsa, büyük mobilyalar yerleştirmek hareket alanınızı kısıtlayabilir. Bu durumda minderler ve küçük puflar kullanarak balkonunuzu daha kullanışlı hale getirebilirsiniz. Kilimler ve minderlerle kapladığınız balkonunuzu çocuklarınız için oyun alanına dönüştürebilirsiniz. Balkonunuz genişse, sandalye tipi koltukları ve küçük sehpaları kullanarak balkonunuzda bir dinlenme köşesi oluşturabilirsiniz. Balkonunuza ufak bir masa yerleştirebilir, güneşli havalarda yemeğinizi açık havada yiyebilirsiniz.