Son Güncellenme:
Güneşin sıcak yüzünü yavaş yavaş göstermesiyle birlikte evleri yaza hazırlayan bahar temizliği telaşı da başlıyor. Bahar temizliği, yatak odalarının dip bucak temizlenmesi ve kullanılmayan eşyaların atılması için de iyi bir fırsat olarak görülüyor. Yatak odasını etkili ve pratik bir şekilde temizlemek için belirli aşamaları takip etmek gerekiyor.
Yatak odanızda bahar temizliği yapmaya karar verdiğinizde işe, odadaki eşyalarınızı düzenleyip kullanmadıklarınızı ayıklamakla başlamak, temizlik sürecini kolaylaştıracaktır. Bunun için öncelikle gardırobu boşaltıp yazlık kıyafetlerinize yer açabilirsiniz. Gardırobunuzdaki kullanmadığınız kıyafetleri, ayakkabı, çanta ve tüm diğer aksesuarlarınızı ihtiyaç sahiplerine verilmek üzere ayırabilir; kullanılamayacak durumda olanları atabilirsiniz.Gardırobunuzu yerleştirdikten sonra kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinden son kullanma tarihi geçenleri ve bozulmuş olanları atarak odanızı gereksiz eşyalardan kurtarabilirsiniz.Bahar temizliği yaparken odanızdaki perde, güneşlik, halı, yatak örtüsü gibi tekstil ürünlerini de yıkamalısınız. Abajur, saat, fotoğraf çerçevesi gibi aksesuarları kaldırarak çalışma alanınızı genişletebilir, temizlik sırasında düşüp zarar görmelerini engelleyebilirsiniz.
Halıların ve mobilyaların altında biriken tozların, temizlik sırasında etrafa yayılmasını önlemek için temizliğe toz almakla başlayabilirsiniz. Duvarları ve tavan aydınlatmalarını hafif nemli bir temizlik beziyle veya yumuşak uçlu bir fırçayla silerek tozdan arındırabilirsiniz.Pencereleri ve aynaları silmek için cam temizleyicileri veya sabun türevi deterjanları kullanabilirsiniz. Ellerinizi kimyasallardan korumak için mutlaka eldiven kullanmalısınız. Deterjanla sildiğiniz yüzeylerde lekelerin oluşmasını önlemek için temiz bir bezle camları kurulayabilirsiniz.Mobilyaların tozunu almak için, kir tutmayan mikrofiber yapıda bir bez kullanabilirsiniz. Toz alma işlemi sırasında yere dökülüp zeminde biriken toz, kıl, tüy gibi yabancı maddelerin uçuşmasını engellemek için tüm zemini elektrikli süpürgeyle süpürmelisiniz. Bu sırada yatağın ve mobilyaların altını da süpürmeyi unutmamalısınız.
Ortamı tozdan arındırdıktan sonra zemini temizleme aşamasına geçebilirsiniz. Yatak odası zeminini temizlerken, çamaşır suyu gibi yoğun kokulu kimyasallar kullanmamalısınız. Odanın zemini ahşap parkeyle kaplıysa parkelerin çizilmesini ve kabarmasını önlemek için ahşap koruyucu yüzey temizleyicileri kullanabilirsiniz. Parkeleri deterjanlı suyla temizledikten sonra tüm yüzeyi ıslak bir bezle silerek veya ortamı iyice havalandırarak kimyasal kokusunun odaya sinmesini ve uyku sırasında sizi rahatsız etmesini engelleyebilirsiniz.Dilerseniz bir kova suya birkaç damla çam terebentini veya aromatik yağ damlatıp bu suyla zemini tekrar silerek evinizin uzun süre ferah kokmasını sağlayabilirsiniz. Zemin kuruduktan sonra halılarınızı serebilir, temizlik öncesinde topladığınız aksesuarları eski yerlerine yerleştirebilirsiniz.