EkonomiZiraat'ten Bosna'da büyük atılım

Ziraat'ten Bosna'da büyük atılım

06.08.2012 - 12:34 | Son Güncellenme:

Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, halen 7 şube, 14 alt şube şeklinde faaliyet gösteren Bosna Ziraat Bankası’nın çok yakın bir zamanda 14 yeni şube daha açacağını bildirdi.

Ziraatten Bosnada büyük atılım


Yeni açılacak şubeler arasında Kosova, Karadağ ile Bosna’da çoğunlukla Sırp ve Hırvatlar’ın yaşadığı bölgelerin de bulunduğunu belirten Aydın, ”Bosna’daki bankamız, Balkanlar’da yapacağımız yatırımların ana merkezi olacak. Bütün operasyonları buradan yöneteceğiz” dedi.

Bosna Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de üstlenen ve bankadaki yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında Saraybosna’ya gelen Aydın, AA muhabirlerinin, Bosna Ziraat Bankası’nın faaliyet ve hedefleri, Bosna’da geri dönüşler için Türkiye tarafından Ziraat Bankası aracılığıyla verilen 100 milyon avroluk kredi gibi konulardaki sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin en büyük bankalarından olan Ziraat Bankası’nın sadece Türkiye’de faaliyet göstermediğini, 17 ülkede 78 noktada faaliyetleri bulunduğunu belirten Aydın, yurt dışındaki faaliyet noktalarından birinin de Bosna-Hersek olduğunu ifade etti.

”Eski Osmanlı coğrafyasını çok önemsiyoruz. Burada kalıcı, rekabetçi ve etkin olmayı düşünüyoruz” diyen Aydın, bu çerçevede kendisinin de iştirak bankalarından Bosna Ziraat Bankası’nda yönetim kurulu başkanı olarak görev aldığını, bunun yanında hem Türkiye hem de Bosna’da banka olarak ciddi değişim-dönüşüm başlattıklarını, yeni organizasyonel yapı kurduklarını anlattı.

Bosna’da banka olarak yeterli sermayeleri olduğunu, sermaye yeterlilik oranının yüzde 60’lar civarında bulunduğunu, dünyanın önemli bir teknoloji şirketiyle teknik altyapı değişim çalışmaları başlattıklarını vurgulayan Aydın, halen 7 şube, 14 alt şube şeklinde faaliyet gösteren Bosna Ziraat Bankası’nın çok yakın zamanda 14 yeni şube daha açacağını, bunların arasında Kosova ve Karadağ ile çoğunlukla Sırp ve Hırvatlar’ın yaşadığı bölgelerin de bulunduğunu açıkladı.

"Hedef, Balkanlar’ın en büyük üç bankasından biri olmak"

Haberin Devamı

”Bosna’daki bankamız, Balkanlar’da yapacağımız bütün yatırımların ana merkezi olacak. Bütün operasyonları buradan yönetmeyi düşünüyoruz. Teknik altyapımızı ona göre dizayn ediyoruz” diyen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bundan sonra Balkanlar’daki bütün yapılanmaları eğer şube olarak devam edecekse Bosna’nın bir alt şubesi olarak göreceğiz. Eğer Balkanlar’da herhangi bir ülkede banka olarak bulunmamızı gerektirir farklı avantajlar bulursak elbette orada banka olarak bulunacağız. Şu andaki niyetimiz, bütün örgütlenmeyi Bosna üzerinden yapmak. Elbette ki Türkiye’deki operasyonlardan da yararlanacağız, bu gayet doğal. Bize maliyet avantajı sağlar. Ama burası, Türkiye’deki sermayenin bir parçası olmakla birlikte, bağımsız, kendi etkin gücünü gösterecek bir banka olacak."

Haberin Devamı

Hüseyin Aydın, Bosna Ziraat Bankası’nın, Bosna Hersek Federasyonu’nda 19 banka arasında 15. sırada olduğuna işaret ederek, ”Bunu kendimize yakıştıramıyoruz. Sadece federasyonda faaliyet gösteriyoruz, bu da büyük bir zafiyet. Bu coğrafyanın her tarafında faaliyet göstereceğiz” dedi.

İlk hedeflerinin, büyüklükte bu yılın sonuna kadar ilk 10 banka arasına, gelecek yılın sonuna kadar da ilk 7’ye girmek olduğunu belirten Aydın, ”Bir sonraki hedef, bu coğrafyada kesinlikle en büyük ve en güçlü ilk üç bankadan biri olmak. Bunu yapacak insan kaynağımız var, teknolojik altyapımızı kuruyoruz, sermayemiz zaten var” diye konuştu.

Türk bankacılık sektörünün son dönemlerde yaşanan krizlerde Avrupa ve Amerika’daki bankalardan ayrıştığının görüldüğünü dile getiren Aydın, ”Devletten hiçbir destek almadan kendi ayakları üstünde duran, sermaye yeterlilik rasyosu yeterli, insan kaynağı, teknolojisi güçlü bir bankacılık sektörümüz var. Ziraat Bankası da zaten güçlü bir banka. Eğer iştirak bankalarında bir ihtiyaç hasıl olursa o kaynağı elbette aktaracağız. Buradaki sermaye getirisine göre kaynak ayırma noktasında herhangi bir sıkıntımız bulunmuyor” dedi.

"Yeni bir ekip kurduk"

Ziraat Bankası’nın, Bosna’da savaş sırasında topraklarını terk etmek zorunda kalanların geri dönüşü için ayırdığı kredi konusuna da değinen Aydın, bunun için 100 milyon avroluk kaynak ayırdıklarını, bu kredinin faiz sübvansiyonunu da Türkiye’nin karşıladığını belirtti.

Kredinin bölgede yaşayan sadece belli bir kesime değil yerlerini terk eden bütün Boşnak, Hırvat ve Sırplar’a yönelik olduğuna dikkati çeken Aydın, "Burada amaç, savaş öncesi gerek Sırp gerek Hırvat gerekse Boşnaklardan bir şekilde kendi yerlerini terk etmiş olanların, asli yerlerine geri dönmeleri için ihtiyaç duyulan kaynağın sağlanması veya bunların geriye dönmesini sağlayacak şekilde ticari ve sınai yatırım ile tarımsal faaliyet yapılması. Hem bireysel hem de firma anlamında böyle bir şey olursa çok uygun faiz oranlarıyla ve uygun vadelerle bunların finansmanını sağlıyoruz" diye konuştu.

Kredi konusunu yönetim kurulunda değerlendirdiklerini ifade eden Aydın, şunları söyledi: ”Başlangıç itibarıyla iyi bir durumdayız ama bunu yeterli görmüyoruz. Yeni bir ekip kurduk. O ekip, Bosna’yı iyi tanıyan arkadaşlarımızdan oluşuyor. Onlar Bosna’nın hem Sırp bölgesini hem de federasyonu iyice tarayacak. Kredilerimizle savaş öncesi yerlerine dönmek isteyenlere, bütün bu coğrafyadaki insanlara katkıda bulunmaya çalışacağız. Kaynağımız çok. Bu kaynağı kullandırıp geri döndüğünde tekrar kullandırabiliyoruz. O kaynağı 10 yıl süreli kullanabiliyoruz. Doğal olarak bunun çarpan etkisini dikkate aldığımızda bunu sadece 100 milyon avro diye değil, çok daha yüksek bir miktar olarak görmek lazım.”