EkonomiYeni ekonomi avcısı gittigidiyor'un eBay'e satışından pişman

Yeni ekonomi avcısı gittigidiyor'un eBay'e satışından pişman

12.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’li eBay 2001’de kurulan Gittigidiyor’u 5 ay önce 217 milyon dolara aldı. Kurucu ortaklar şirketten çıktı. O dönem elindeki yüzde 10 hisseyi satan melek yatırımcı Mustafa Say, son kalan yüzde 7’lik bölümü uzun süre satmayı düşünmüyor

Yeni ekonomi avcısı gittigidiyorun eBaye satışından pişman

2000’lerde dünya ve Türkiye’de internetin yıldızının parladığı bir dönemde yeni ekonomiye yatırım yapmaya başlayan ardından başta “ABD’deki internet balonu” krizi olmak üzere içeri ve dışarıdaki ekonominin sarsıntılı dönemlerinde bu arzusundan geri adım atmayan iLab’in kurucusu Mustafa Say, en büyük yatırımlarından Gittigidiyor.com’un ABD’li eBay’e satışından pişmanlık duyuyor. “Çok ucuza gitti” diyen Mustafa Say, şirketin yüzde 7’lik hissesini hâlâ ellerinde tuttuklarını, kısa dönemde de satmayı planlamadıklarını belirterek Gittigidiyor.com’un daha gidecek çok yolu olduğuna inanıyor.
iLab’i de içine alan “AccessTurkey” grubuyla başta internet olmak üzere risk sermayedarı olarak yatırım peşinde koşan Mustafa Say, 10’u aşan internet sitesi alanındaki yatırımın yanı sıra hisse senedi, çelik ve lojistik sektöründeki yatırımlarıyla 300 milyon doların üzerinde bir hacme ulaştıklarını belirtiyor.

Akılda hep eBay vardı!
“2006’nın sonunda Gittigidiyor.com’un yüzde 11’ini, 6 ay aradan sonra da yüzde 7’lik hisseyi daha aldık” diyen Mustafa Say, “Bizim hemen ardımızdan 2007 ortasında eBay geldi, Gittigidiyor.com’un yüzde 10’unu aldı. O dönem bizim ilk aldığımız fiyatla eBay’e satış fiyatı karşılaştırıldığında bir yılda 2.5 kat artış olduğunu söyleyebilirim” dedi.
Gittigidiyor yatırımına dönüp baktığında, “Daha önceden gitmeliydik” diye düşündüğünü belirten Mustafa Say, şöyle devam etti: “Gittigidiyor’un kurucularının (Burak Divanlıoğlu, Serkan Borançılı, Tolga Kabataş) kapılarını çaldığımızda zaten para kazanıyorlardı. Satışa ihtiyacı olan bir şirket durumunda değillerdi. Nihai hedefleri kendilerini (Gittigidiyor) eBay’e satmaktı. O dönem çok küçüklerdi. Biz ise onlara iki şey sağladık. Kişisel olarak kurucu ortakların mali rahatlamalarını ve daha fazla risk almalarını... Çünkü bizim yatırdığımız para ortakların şahsen ceplerine girdi.”

‘Tümünü biz almak istedik’
eBay’in gelişi sonrasında 3 yıl iLab olarak pasif yatırımcı olarak durduklarını ifade eden Mustafa Say, “eBay bizden hemen sonra Gittigidiyor’dan hisse almasaydı biz daha çok işin içinde olurduk. Şirketin çoğunluk hissesinin eBay’e satışının çok erken olduğunu düşünüyorum. Nisan 2012’ye kadar opsiyon süresi vardı. Erken hareket edildi. Biz de alım hakkımızı kullanmaya çalıştık ancak ortaklar arasında karışıklık çıktı, bu gerçekleşmedi. Nisan 2011’de eBay, şirketin yüzde 93’ünü aldı. 217.5 milyon dolarlık bir satış işlemi gerçekleşti. Fiyat bize göre oldukça düşük kaldı. Düşünün bir yatırımcı olarak biz de aynı fiyata almak istedik. Gittigidiyor, Türkiye’de alanının bir numarası. Bu şekilde dünyada pazar lideri olup da toplam perakendedeki payı yüzde 1’in altında kalan bir örnek yok. Önünde büyük fırsat var.”

‘Kolay taklit edilen markaları sevmeyiz’
Gittigidiyor.com girişimi yurtdışından klonlanan bir site. eBay’in yerli versiyonu olarak karşımıza çıktı. “Dışarıda tutan bir uygulama kısa sürede Türkiye’de uygulandığında bu iş para getiriyor mu?” sorusuna Mustafa Say’ın yanıtı “Kesinlikle hayır” oluyor.
“Sıfır risk sistemi olmasaydı Gittigidiyor.com büyüyemezdi” diyen Say, “Hemen yurtdışında tutan bir işin kopyasını yapayım köşeyi döneyim mantığıyla bu iş olmaz. Bir derda deva olacaksınız. İş modelinin ülke gerçeklerine adaptasyonu çok önemli. Şunu da söylemeliyim ki yatırımcı olarak çok kolay taklit edilen markaları biz sevmiyoruz” şeklinde konuştu.

‘Melek yatırımcı sayısı Türkiye’de de artacak’
Mustafa Say, Türkiye’de internet yatırımcısı sayısının oldukça az olmasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu bir kültür, tecrübe meselesi. Amerika’da 60’lar, 70’lerde başladı. Bizde ise 2000’lere gelindiğinde. Bu işi öğreniyoruz. Türkiye’de hisse senedi yatırımcısı da gelişmiş değil, sermaye yapımız yetersiz. Tabii bu böyle kalmayacak, bunlar değişecek. Türkiye’de internet yatırımlarının ve yatırımcı sayısının artması için önümüzde iki etken duruyor. Birincisi bu alanda örnekler ortaya çıkıyor. Gittigidiyor, Markafoni, Grupanya’da olduğu gibi. İkincisi Türkiye zenginleşti. Yatırım yapmak isteyen insanlar, gruplar oluştu. Melek yatırımcı olarak bu işe girmek isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor.”

İşe 11 yıl önce bir kişi olarak başladı
Türkiye’de büyük şirketler için bu tip küçük ölçekli internet yatırımlarının hâlâ oldukça küçük olduğunu belirten Mustafa Say, geçmiş 11 yılda temel attıklarını ve bunun devamını getirmek adına aktif olarak yatırım baktıklarını ifade etti. Bir kişi olarak başladığı işe 25 kişilik yönetim takımıyla devam ettiklerini yatırım yaptıkları şirketlerin toplam istihdamının ise 900’ü bulduğunu hatırlatan Say, sigortam.net, cimri.com ve beyazkutu isimlerine dikkat çekti. iLab’in yatırım listesinde yandaki siteler bulunuyor.
Türkiye’de büyük şirketler için bu tip küçük ölçekli internet yatırımlarının hâlâ oldukça küçük olduğunu belirten Mustafa Say, geçmiş 11 yılda temel attıklarını ve bunun devamını getirmek adına aktif olarak yatırım baktıklarını ifade etti. Bir kişi olarak başladığı işe 25 kişilik yönetim takımıyla devam ettiklerini yatırım yaptıkları şirketlerin toplam istihdamının ise 900’ü bulduğunu hatırlatan Say, sigortam.net, cimri.com ve beyazkutu isimlerine dikkat çekti. iLab’in yatırım listesinde yandaki siteler bulunuyor.
* Kariyer.net
* Sigortam.net
* Chemorbis
* Steelorbis
* Gittigidiyor
* Neredekal.com
* Dijimecmua.com
* Hangikredi.com
* Hangisi.net
* Unnado.com
* Zinncir.com
* Cimri.com
* Beyazkutu.com
* Olgunçelik
* Logipark

KEŞFETYENİ
Survivor'da sürpriz açıklama! Yarışmacılar dondu kaldı
Survivor'da sürpriz açıklama! Yarışmacılar dondu kaldı

Cadde | 25.04.2025 - 13:05

Survivor son bölümde sürpriz bir gelişme yaşandı. Acun Ilıcalı'nın sözleri şoke etkisi yarattı.

Yazarlar