18.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Mithat Yurdakul - Türkiye’deki önde gelen yazılım ve teknoloji şirketleri, çalışanlarını elde tutabilmek için yılda iki kere zam ve prim uygulamalarını gündeme getirirken, geçen sene işten ayrılan her iki yazılım geliştiriciden biri, yurtdışında bir şirkete geçti. Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasını fırsat gören yabancı şirketler, gözlerini Türkiye’deki teknoloji yeteneklerine çevirdi. Yabancı yazılım şirketleri, teknoloji uzmanlarına, kendi ülkelerine göre düşük ama Türkiye’de bir şirketin teklif edebileceğinden çok daha yüksek maaşlarla iş teklif ediyorlar.
ABD’li danışmanlık kuruluşu Endeavor’un Türkiye şubesi ile Türk danışmanlık şirketi Melon’ın raporunda, aralarında Yemeksepeti, Insider, Gram Games, Peak Games, iyzico ve Foriba’nın da bulunduğu 70 teknoloji şirketinden veri alındı. Araştırmaya katılan teknoloji şirketlerinin tamamı bu yıl ek zamlar uyguladığını belirtirken, şirketler artık çalışan maaşlarını yılda bir yerine iki kere gözden geçirdiğini dile getirdi. 2022 sene başı maaş zammı hariç, şirketler ortalama yüzde 42, üst çeyrekte ortalama yüzde 60 ek zam uyguladı. Ek zamlar da dikkate alındığında, 2022 yılında teknoloji sektörü maaşlarındaki toplam zam, yüzde 156 seviyesine ulaştı.
Uzaktan çalışıyorlar
Geçtiğimiz yıl tamamen uzaktan çalışacağını belirten şirket oranı yüzde 6 iken bu sene bu oran yüzde 24’e çıktı. Hibrit çalışan şirketler arasında ofisten çalışılacak günlere karar verme konusunda şirketler çalışanlarına esneklik sağlıyor. Katılımcı şirketlerin yarısı bu kararı çalışanlarına bırakıyor. Şirketlerin yüzde 92’si üretkenliğin ofisten çalışmaya kıyasla aynı veya daha yüksek olduğunu söylerken, yüzde 65’i uzaktan çalışma ortamında etkin iletişimi sürdürme ve yüzde 48’i de çalışan bağlılığını koruyabilme konusunda endişeli. Teknoloji şirketleri arasında sağlık sigortası sağlayan şirket oranı yüzde 7 artışla yüzde 57’ye çıkarken, özel sağlık sigortası sağlayan şirket oranında son iki senede belirgin bir artış gözlemlendi. Katılımcı şirketlerin yemek ücreti desteği ortalaması ise günlük 65 TL oldu. İşverenler çalışanlarına izin hakkı sağlama konusunda esneklik sağlıyor, yasal hakkın üzerinde uygulamalar yapıyor.
Yetenek avı
Şirketlerin yüzde 60’ı Türk şirketlerindeki yetenek kaybındaki ana nedenin, yurt dışı pazarlardan gelen iş teklifleri olduğunu belirtti. Şirketler, geçen sene işten ayrılan her iki yazılım geliştiriciden biri yurt dışında bir şirkete geçtiğini belirtti. Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasını fırsat gören yabancı şirketler, gözlerini Türkiye’deki teknoloji yeteneklerine çevirdi. Yabancı şirketler, teknoloji uzmanlarına, kendi ülkelerine göre düşük ama Türkiye’de bir şirketin teklif edebileceğinden çok daha yüksek maaşlarla iş teklif ediyorlar.
Kâr ya da hisse
Teknoloji şirketlerinin yarısı, çalışanlarını kaybetmemek için şirket hissesi sunuyor. Hisse senedi uygulamasında çoğunlukla çalışanın performansı dikkate alınıyor. Şirketlerin yüzde 20’si de çalışanlarına kar paylaşımı sunuyor. Kar paylaşımı geçtiğimiz yıla göre iki kart artış gösterirken, çalışanları enflasyonist ortamda elde tutma aracı olarak, bu tür primlerin daha sık kullanılmaya başlandığı görülüyor.