EkonomiYayla kurbanlığına rağbet

Yayla kurbanlığına rağbet

19.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kurban bayramı öncesi kurbanlık hayvanların satışa çıkarıldığı pazarlarda yoğunluk artarken, Anadolu’dan kurbanlık satışı için İstanbul’a gelen yetiştiriciler, özellikle yaylada doğal yemlerle beslenen hayvanları daha kolay sattıklarını hatta bu hayvanların alıcısının önceden belli olduğunu söylüyor.

Yayla kurbanlığına rağbet

ALEYNA SEVİM İstanbul - Belediyeler tarafından belirlenen kurbanlık satış noktaklarında yetiştiriciler yerlerini almaya başladı. İstanbul’un Kağıthane, Sultangazi ve Pendik ilçelerinde kurulan pazarlarda küçükbaş hayvanların fiyatı 11 bin lirayı bulurken büyükbaş hayvanların fiyatı ise 160 bine kadar çıkıyor. Satıcılar, bayramın yaklaşması ve hafta sonu satışlarının daha fazla olacağını ümit ediyor.

Haberin Devamı

‘Müşterisi hazır’

Sultangazi’deki kurban satış pazarına Erzurum’dan 200 koyunuyla gelen Serdar Demirdaş, yayladaki hayvanları ön satışla sattığını kaydetti. Koyunların fiyatının 7 bin TL’den başladığını aktaran Demirdaş, “11 bine sattığı koyun da var. 15 yıldır İstanbul’a hayvan getiriyorum. Bizim belirli müşterilerimiz var. Bizim hayvanlar zaten kalmaz çünkü yayla malı. Karaman moru derler. Bunun ırkı çok nadirdir her tarafta yaşamaz. Et lezzeti aynı dağ keçisinin et lezzetindedir. Bu hayvana besi yemi ver, yemez” dedi. Demirdaş, satış yerine 12 günlük kira için 55 bin lira verdiğini, nakliyat masrafının da bu yıl arttığını belirtti.

Uzun tatil etkisi

Pendik Kurnaköy’deki en büyük hayvan pazarının görevlisi de bu sene geçen yıla göre daha fazla hayvanın satışta olduğunu söyleyerek, “9 günlük tatil sebebiyle çoğu kişi köy ve kasabasına gidip orada kurbanlarını kesiyor. Bundan dolayı buradaki satıcılar olumsuz etkileniyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Fiyatlar pahalı’

Kağıthane’deki kurbanlık pazarında karşılaştığımız alıcı Bahtiyar Sevinir ise fiyatların yüksek olmasından yakındı: “Enteresan olan, yurtdışı 2 bin - 2 bin 600 lira bizim burada 15 bin liradan aşağı kurban kesilmiyor. Yani bu vatandaş ne yapacak. Biz 5 kişi girmeyi düşünüyoruz. 5 kişi de 15 binden aşağı düşmüyor. Allah herkesin yardımcısı olsun.”

Kurnaköy’deki hayvan pazarında görevli veteriner hekim İbrahim Özkesemen, pazar yerinde yapılan çalışmaları aktararak, “Biz burada hayvanların giriş ve çıkışlarını kontrol ediyoruz. Sağlıklı olup olmadığını ve kurbana uygun olup olmadığına bakıyoruz. Kesimhane sırasındaki önlemleri ve hijyen şartlarını denetliyoruz” diye konuştu.

Bunun yanı sıra belediye ekipleri de hastalık riskine karşı belirli aralıklarla araçlar ile pazar yeri bölgelerinde dezenfekte işlemi yapıyor.

Yazarlar