19.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Sefa Karahasan
Komisyon çalışması sırasında açıklama yapan Gürpınar, “çalışanların yaşam koşullarını iyileştirmek için masa başında olduklarını” söyledi. Çalışanların bir nebze olsun rahatlamasını istediklerini ifade eden Gürpınar, “Yeni asgari ücretin hayırlı olmasını” istedi. Hükümet ve işveren temsilcilerinin oyları ile belirlenen asgari ücrete, işçi temsilcileri ise red oyu verdi.
İşveren kesimi asgari ücrete yapılan zammı doğru bulurken işçi temsilcileri rakama tepki gösterdi. Özel Sektör Çalışanları Sendikası (Özel-Sen) Başkanı Barış Mamalı, “döviz krizi nedeniyle genelde halkın her alanda büyük bir panik ve tedirginlik yaşadığını, düşük ücretle çalıştırılan özel sektör çalışanları açısındansa durumun vahim bir boyuta geldiğini” söyledi. Şu anki asgari ücretin 390 sterlin ettiğini belirten Mamalı, “Bir ev kirasının en az 350 sterlin olduğu Kuzey Kıbrıs’ta bu asgari ücret kabul edilemez” dedi.
Para Türkiye’den
Milliyet’in edindiği bilgilere göre KKTC’de yaklaşık 40 bin kişi her ay Maliye’den maaş alıyor. Bu rakamın içerisinde memur sayısı yaklaşık 19 bin kişi. Özel sektör çalışan sayısı ise 80 bin civarında. Bu rakamın yaklaşık 60 bini asgari ücretle çalışıyor. Türkiye her yıl KKTC’ye yaklaşık 220 milyon TL de maaş ödemesi gönderiyor. Bu rakam 2013 yılında 300 milyon TL’ye yakındı. Türkiye, 2006 yılından bugüne kadar KKTC’ye güvenlik, yatırım, kredi ve teşvik kapsamında 9 milyar TL gönderdi.
KKTC’de 18 bin 500 memur var
Ada’da 1 milyon 200 bin nüfuslu Güney Kıbrıs’ta 39 bin, 300 bin nüfuslu KKTC’de ise 18 bin 500 memur bulunuyor. Güney Kıbrıs, Troyka’nın isteği doğrultusunda memur sayısında azaltmaya gidecek.