08.06.2024 - 07:52 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı reel getiri oranlarını açıkladı. Buna göre mayısta aylık en yüksek reel getiri Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde %5,44 ile borsada gerçekleşti. Söz konusu dönemde mevduat faizi (brüt) %0,19, DİBS %0,99, euro %2,79, Amerikan doları %3,58 ve külçe altın %5,03 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
Bu yılın en çok kazandıran yatırım aracı borsa olsa da son dönemde endekste düşüş dikkat çekici boyutlara ulaştı. BIST 100 endeksi 21 Mayıs’ta 11 bin puan seviyesini aştıktan sonra düşüşe geçti. Özellikle altın fiyatların ve mevduat faizlerinde de son haftalarda aşağı yönlü bir seyir gözlenmişti.
BORSA İÇİN BU SEVİYEYE DİKKAT: GEVŞEME OLABİLİR
Peki yatırımcılar altın, dolar, borsa ve mevduat faizleri arasında nasıl bir tercih yapmalı? Borsa yeniden yükselişe geçer mi? Konuyla ilgili Ekonomist Hikmet Baydar, milliyet.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulundu. Baydar konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Borsada hala teknik olarak aşağı sinyalleri var. O yüzden yükseliş için yeni ve olumlu gelişmelere ihtiyaç var.
Önümüzde bayrama yaklaşılıyor olması taşıma maliyetini de düşündürdüğünden özellikle kredili işlem yapanların pozisyon azaltmaları doğal. Önümüzdeki dönemde 9947 puan seviyelerine kadar gevşeme olabilir.
‘YENİDEN YÜKSELİŞ OLASILIĞI VAR’
Ancak ay sonuna doğru gri listeden çıkma haberi ile birlikte yabancı girişi tekrar başlayabilir. O zaman yeniden bir yükseliş trendine girme olasılığı bulunmaktadır.
Borsada bu nedenle dalgalı bir seyir görebiliriz. Bu durum haziran ayı için getirilerde dönemsel olarak geride kalmasına sebep olabilir.
BORSADA İLK KEZ BU RAKAM TELAFFUZ EDİLDİ
Borsada teknik olarak yukarı sinyallerinin gelebilmesi için endeksin 10 bin 800 puan seviyelerine kadar yükselmesi gerekmektedir. O zaman orta vade yeni yukarı sinyalleriyle dolar bazında zirvelerine doğru hareket edebilir. Söz konusu zirve 500 doların üzerinde olduğuna göre nihai hedef 15000-16000 seviyeleridir.
ALTIN, DOLAR, BORSA VE MEVDUATA YATIRIM TERCİHLERİ NASIL OLMALI?
Portföy oluşturulduğunda özellikle kısa vadede yüksek faiz getirisi cazip olduğu için 1 aylık mevduatın ağırlığı yüksek olmalıdır. Daha sonra ise gelecekte faizlerin düşeceğini düşünerek tahvil alımı yapmak lazım. Orta vade aşağı sinyalleri bitene kadar borsada yeni pozisyon almak riskli olduğundan alım konusunda çok sıcak değiliz.
Ancak mevcut pozisyonlarda kademeli olarak maliyeti düşürücü işlemler denenebilir. Döviz için ise alım önerimiz bulunmuyor çünkü TL cinsi faizli enstrümanlar avantajlı görünüyor. Dövizdeki çözülmenin sebebi de budur.
‘ALTINDA POZİSYON ALINABİLİR’
ECB faiz indirdi ve bu indirim yurt dışında olumlu bir hava yaratabilir. Altının onsu teknik olarak da yukarı döndü ancak dolar/TL’deki aşağı yönlü baskının devam etmesi gram altının prim yapmasını engelleyebilir. Yurt dışını düşünerek altında bir miktar pozisyon alınmasında da fayda var.”