EkonomiYatırım yapacaklar dikkat! İstanbul’a yakınlığı cezbediyor: ‘Arsa ve arazi yatırımları ciddi arttı’

Yatırım yapacaklar dikkat! İstanbul’a yakınlığı cezbediyor: ‘Arsa ve arazi yatırımları ciddi arttı’

16.07.2024 - 07:47 | Son Güncellenme:

Son yıllarda oldukça iyi prim yapan arsalar gayrimenkuller içerisinde en çok tercih edilen yatırım aracı oldu. Özellikle konut yatırımları TÜFE’nin altında getiri sunarken, arsa ve arazilere yönelik talep artışı dikkat çekti. Peki İstanbul ve çevresinde en çok nerelere rağbet var, arsa fiyatları ne durumda? Konuyla ilgili gayrimenkul uzmanı, ‘Sizi yatırdığınız paradan da edebilir, çok karlı hale de dönüşebilir’ dedi. İşte detaylar...

Yatırım yapacaklar dikkat İstanbul’a yakınlığı cezbediyor: ‘Arsa ve arazi yatırımları ciddi arttı’

Milliyet.com.tr/ÖZEL Sunduğu getiri ile son dönemde gayrimenkulde en gözde yatırım arsalar oldu. Konut fiyatları bu yıl itibarıyla enflasyonun altında getiri sunmaya başladı. Fiyat artışları TÜFE’nin altında kaldı. Peki arsalarda getiriler ne durumda? İstanbul ve çevresinde en çok nerelere rağbet var?

Haberin Devamı

‘UZUN VADEDE YÜKSEK GETİRİ SAĞLIYOR’

1 yıl içerisinde arsa ve arazilerin 3 kata kadar arttığını söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamalarda ifadeleri kullandı: “Gayrimenkul piyasasında konutların fiyatlarına baktığımızda son 1 yılda enflasyonun altında getiri sağladı. Arsa ve arazide özellikle fiyatların geriden geldiğini değerlendirirsek, arsa ve araziler orta ve uzun vadede nispeten daha yüksek getiriler sağlayabiliyor.

Geçen yıl konut dışı arsa ve arazi satışları tarihi bir rakama ulaşmıştı. Konut tarafında krediye erişimin zorlaştığını varsayarsak insanların gayrimenkulde en iyi alternatif olarak bütçelerine göre bulabileceği arsa ve araziler oluyor.

Haberin Devamı

‘BÜTÇEYE GÖRE ALTERNATİF OLDUKÇA GENİŞ’

Deprem sonrasında vatandaşların alternatif yaşam alanları arayışı ile arsa ve arazilere talep canlı. İnsanlar ‘ev alamıyorsam arsa ve arazi alayım, üzerine Tiny House koyabilirim’ şeklinde düşünebiliyor. İmarsız olsa bile yolu olan tarla ve benzerleri takip ediliyor. Bütçeye göre arsa ve arazilere yatırım alternatifi oldukça geniş diyebiliriz.

ARSA VE ARAZİ ALIRKEN BAKILACAK EN ÖNEMLİ UNSURLAR!

Arsa almak isteyen kişiler mümkün olduğu kadar gelişmeye açık bölgelere yatırım yapmalıdır. Yakın bölgede iş imkanları, OSB’ler, şehrin gelişme aksları en önemli bakılacak unsurlardır.

Mümkün olduğu kadar hisseli yerlerden kaçınılmalı ve müstakil parsel alınmalıdır. Arsalarda imar durumları belediyelerden teyit edilmelidir. Bir diğer önemli kısım altyapı olanaklarıdır. Elektrik var mı, su var mı? Buraya bir ulaşım var mı? İleride ulaşıma yönelik yeni alternatifler olacak mı, yol var mı?

‘TAŞINMAZLARI YERİNDE GÖRÜN’

Bazı müşteriler yeri görmeden arsa fiyatlarını makul görebiliyor ancak taşınmazları yerinde görmekte fayda var. Altyapı ve ulaşım olanakları gözetilmelidir.

‘EN ÇOK KAZANDIRAN ARSA VE ARAZİLER’

Her bölgede arsa fiyatları çok yüksek artış gösterdi diyemeyiz ancak arsalar orta ve uzun vadede nispeten risksiz yatırımlardır. Değerini de kendi çapında korumaya devam ediyor. En çok orta ve uzun vadede kazandıran gayrimenkul yatırımları arsa ve arazilerdir.

Haberin Devamı

İSTANBUL VE ÇEVRESİNDE BU YERLERE DİKKAT!

İstanbul ve çevresinde en çok yatırım çeken bölgelerden birincisi özellikle Tekirdağ’dan başlıyor. Tekirdağ ve Kırklareli bu noktada öncelikli yerlerden bir tanesi. Tekirdağ ve Kırklareli’nde insanlar yazlık yapmak amacıyla değerlendirebiliyor. Edirne biraz daha orta ve uzun vadeli yatırımlar için değerlendiriliyor.

‘ARSA VE ARAZİ YATIRIMLARI CİDDİ ARTTI’

Çanakkale’yi hareketli bir pazar olarak görüyoruz. Köprü ve otoyol projeleri sonrasında Çanakkale’deki arsa ve arazi yatırımları ciddi arttı. Balıkesir’de Bandırma, o bölgedeki OSB’ler, Gönen gibi yerler, Çanakkale’de Biga ve Lapseki arsa ve arazilerin hızlı satıldığı yerler.

FİYATLAR NE DURUMDA?

İstanbul Anadolu yakasına baktığımızda otoban bağlantıları nedeniyle Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu hattına önemli bir talep var. Bu talepler bütçelere göre değişiyor. Bugün arsa imarlı bir yerin metrekaresi bu bölgelerde 800-900-1000 TL bandında başlarken, tarla türü yerlerde 300-400 TL bandında başlıyor. Bu yerler konumu, büyüklüğü ve imar durumuna göre değişiyor.

Haberin Devamı

Net bir fiyat telaffuz etmek mümkün değil. Kişiler kendileri açısından ‘ulaşılabilir mi, ben buraya gidip gelebilir miyim, ileride burada ne potansiyel var?’ kısmına bakıyor.

YATIRIM YAPACAKLAR DİKKAT: SİZİ YATIRDIĞINIZ PARADAN DA EDEBİLİR, ÇOK KARLI HALE DE DÖNÜŞEBİLİR’

Bugün metrekaresi bin TL’den bile tarlalar satılıyor. Çünkü o bölgenin imara açılmasıyla alakalı çeşitli beklentiler ve imar çalışması olan yerler de var. Arsa ve arazi ciddi anlamda uzmanlık isteyen bir yatırım. Aldığınız arazinin imara açılmaması sizi yatırdığınız paradan da edebilir, çok karlı hale de dönüşebilir.”