EkonomiYasal Faiz Hesaplama Nedir? Kanuni Faiz Nasıl Hesaplanır?

Yasal Faiz Hesaplama Nedir? Kanuni Faiz Nasıl Hesaplanır?

05.04.2022 - 17:19 | Son Güncellenme:

Yasal faiz aynı zamanda Kanuni faiz olarak ifade edilir. Devlet nezdinde kanun üzerinden öne çıkmış olan bir miktar kapsamında, ödenmesi gereken faiz şeklinde değerlendirilir. Peki, Yasal faiz hesaplama nedir? Kanuni faiz nasıl hesaplanır detayları ile sizler için derledik.

Yasal Faiz Hesaplama Nedir Kanuni Faiz Nasıl Hesaplanır

Birçok kişinin merak ettiği faiz türleri içerisinde yasal faiz geliyor. Özellikle kanunu açısından ele alındığı vakit ödenmesi gereken faizlerden biri olduğunu söylemek mümkün. Belli bir hesaplama dahilinde ele alınır ve bu hesaplama üzerinden miktar ortaya çıkarılır.

Haberin Devamı

Yasal Faiz Hesaplama Nedir?

Yasal faiz diğer bir ifade ile Kanuni faiz şeklinde değerlendirilir. Borçlar kanunu ile beraber Türk Ticaret kanuna bağlı olarak, faiz ödenmesi gereken hallerde ele alınan hesaplamadır. Özellikle sözleşme üzerinden hesap edilen miktar doğrultusunda, ödenmesi gereken faizi yasal olarak ele alınır.

Kanun izinde hem Borçlar Kanunu hem de Türk Ticaret Kanunu üzerinden ele alınmış kriterler doğrultusunda hesaplaması yapılır. Bu hesaplama neticesinde kişi farklı zaman dilimlerinde değişik aylara yaymak suretiyle ödemesini gerçekleştirir. Standart olarak devlet üzerinden kanun kapsamında ele alınmış bir faiz hesaplamasıdır.

Kanuni Faiz Nasıl Hesaplanır?

Miktar eğer sözleşme üzerinden hesap edilmiş ise, genel olarak yıllık oran ile birlikte kanuni faiz hesaplaması gerçekleşir. Bu durum Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu kapsamında ele alınan kurallar neticesinde hesaplanır. Böylece öne çıkan oran üzerinden, sözleşme dahilinde bulunan hesap ile sonuç ortaya çıkarılır. Diğer ismi ile yasal faiz olarak bilinen bu durum, devlet kapsamında kanun üzerinden belirlenmiş Faizler için öne çıkar. Yani diğer bir ifade ile belirli bir sözleşme dahilindeki faizin ödeme zamanı geldiğinde gerçekleşir. Bu neticede ise alınan yüzde ve ayrıca faiz kapsamında ödeme işlemi gerçekleştirilir.