06.10.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
ABD’de yayımlanan “Wall Street: Amerika’nın Rüya Sarayı” kitabının yazarı olan Steve Fraser’a göre “Tutkulu serbest piyasa sevdası döneminin sonuna giden yolun başındayız”. Tarihçi Fraser, yaşanmakta olan finansal krizin tarih sayfasında alacağı yeri tespit etmeye çalışırken “Wall Street’in yüksek prestij ve hükümranlık döneminin sonundayız. Gösteriş döneminin sonundayız. Tarihte yeni bir döneme doğru ilerliyoruz” ifadelerini kullanıyor.
The New York Times gazetesinde yayımlanan “Wall Street’te bir dönemin sonu: Her şeye hoşça kal” başlıklı makalede, ABD’de yaşanmakta olan finansal krizle birlikte Wall Street’teki görkemli yaşamın da sarsıldığının altı çiziliyor. Gecede 100 bin doları striptiz kulüplerinde harcayan finans sektörü çalışanları şimdi yatlarını, milyon dolarlık evlerini satışa çıkarmış durumda.
Tartışmalar başladı...Makaleye göre, “Şurası kesin, ülkenin cazibesinin bir parçası olan gösterişli zengin yaşamlar Amerikan sahnesini terk edecek gibi görünmüyor. Ancak uzmanlar, tarihçiler, iktisatçılar Wall Street’teki çöküşün popüler kültüre yansımalarını hararetli bir şekilde tartışmaya başladılar bile.”
Yazıda, geçtiğimiz çeyrek yüzyılda zenginliğin yeniden tanımlandığı, 1982’de Forbes 400 listesine girmek için 159 milyon dolar yeterken, şimdi listenin en altındaki zenginin varlığının 1.3 milyar dolar olduğuna dikkat çekilerek, “Son 20 -25 yılda finansçılar kitaplara ve filmlere konu oldu, laptopları ve komando pantolonlarıyla hırslı genç borsacılar bir gecede dot.com (yeni ekonomi) milyoneri oldu, MBA yapanlar ve matematikçiler “egzotik” hisselere paralarını yatırarak bu ralliye katıldılar” deniliyor.
Kuaför kanalı CNBC!
Makalede öne çıkan diğer noktalar şöyle sıralanıyor... Ekonomi çevrelerine hitap eden CNBC adlı TV kanalının borsa işlem salonları gibi kuaförlerde de mutlaka seyredilmesi gereken bir kanal oldu, insanlar içlerinde özel yat, pahalı jet ve gösterişli partiler geçen hikayeleri iştahla dinlediler. Son 20 yıl finansın hiç bitmeyen parti olduğu dönemdi.
Wall Street’in altın çağında borsacılar, bankacılar, fon yöneticileri girişim sermayesi guruları milyonlarca dolar kazandılar. Örneğin üst düzey bir hedge fon yöneticisi olan Steve A. Cohen, 1998’de New York Greenwich’teki 30 odalı malikânesini 14 milyon dolara satın aldı. Sonra eve havuz, paten sahası, sinema salonu yaptırmak ve sanat koleksiyonu oluşturmak için 100 milyonlarca dolar harcadı.
5 milyon dolarlık parti
Finansçı Saul Steinberg’ün 50’inci yaşgünü partisi 1989’da herkesin ağzını açık bırakmıştı. Ancak, bu partiyi Blasckstone’un başındaki Stephen A. Schwarzmann’ın geçen yıl düzenlediği 60’ıncı yaşgünü partisi gölgede bıraktı. Rod Stewart’ın da sahne aldığı partinin maliyeti 5 milyon doları bulmuştu.
Hızlı borsacıların yaşamına gelince... New York’un elitlerine en lüks evleri satan Barbara Corcoran, “Tonlarca para kazanan genç bir finansçı müşterim var. Şimdi Conneticut’taki sayfiye evini mi, New York’taki dairesini mi, Oregon’daki 743 metrekarelik evini mi satacağını düşünüyor” diyor.
İlk satılacak olanlar yatlar
Burgess adlı yat şirketinde yönetici olan Jonathan Buckett de, “”Gçtiğimiz sekiz yılda piyasada neredeyse yatını satışa çıkaran kimse yoktu. Şimde satış listesi kabarıyor” diye not düşüyor.
Parti ve düğün organizasyonları yapan şirketin yöneticisi Joseph Todd, “Artık insanlar pahalı organizasyonlara katılmak konusunda eskisi kadar çok konuşmuyor” diyor ve şöyle devam ediyor: “Sarayda düğün için karar vermiş olan bir müşterim vardı, ancak şimdi diğer seçeneklerin neler olduğunu bilmek istiyor.”
Bu arada Lehman Brothers’ın başkanı Joseph M. Gregory okyanus manzaralı evini 32.5 milyon dolara satışa çıkardı. Emlak piyasasındakiler astronomik fiyatlı ev satışlarının arkasının geleceğini söylüyor.
Krizden kaçış yolu bulundu: Striptiz!
Makalede, Wall Street’teki canlılığın önemli bir göstergesinin de ‘şehrin lüks striptiz kulüplerindeki trafik’ olduğu hatırlatılıyor ve bu yorumun ardından şu satırlar geliyor...
90’lı yıllarda Wall Street’in şaşaalı günlerinde Lincoln Town, Rolls-Royce ve Bentley arabalar Scores gibi mekânların önünde turlardı, içerdeyse o zamanlarda orada olan insanların anlattığına göre, broker’lar rutin olarak gelip gecede 50 bin, hatta 100 bin dolar harcayıp giderdi.
3 bin 200 dolarlık şampanyaların patlatıldığı Scores’un kral dairesinde fatura hızla büyürdü.
Aslına bakılırsa, her ne kadar dansçılar eskiden olduğu gibi 125 bin dolarlık küpe gibi pahalı hediyelere boğulmalarsa da, bu kulüpler hâlâ broker’larla bankacılarla, yabancı işadamlarıyla dolu. Geçen akşamlardan birinde, New York’ta Rick’s Cabaret‘te saat henüz akşamın 10’uyken ikinci kattaki 11 özel odanın 10’u rezerve edilmişti bile. Rick’s Cabaret’in sözcüsü Lonni Hannover’a göre, “Erkekler striptiz gösterisi izlemekten asla vazgeçmeyecekler. İşler kötü giderken, kulüpte bir geceden daha iyi bir kaçış yoktur.”
1.400 broker mercek altında
Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), finans sektöründe kapsamlı bir inceleme başlattı. FBI, muhasebe kayıtlarında hile, insider trading (içerden bilgi alarak işlem yapma), mortgage fiyatlarına bağlı hisselerin gerçek değerini saklama gibi suçların olup olmadığını araştırıyor. Yöneticilerin yaptığı işlemler de mercek altında. Bu kapsamda yapılan araştırmanın 26 kurum ve 1.400 kişiye ulaştığı ifade ediliyor.