26.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
ANKARA MİLLİYET
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, üniversitelileri iş hayatına hazırlamak için başlatılan sosyal çalışma programlarına (SÇP) başvuruların başladığını bildirdi.
Selçuk, SÇP’ye akademik ortalaması 2 ve üzeri olan bütün üniversite öğrencilerinin başvurabileceğini belirtti. Başvuruların İŞKUR’un internet sitesi üzerinden kabul edildiğini aktaran Selçuk, “Üniversitelilerinin çalışma hayatıyla tanışmalarını sağlamak ve onlara çalışma disiplini kazandırmak maksadıyla düzenlenecek SÇP için başlayan başvurular 28 Haziran’da sona erecek. Öğrenciler programa katıldıkları her bir gün için 67 lira 36 kuruş almaya hak kazanacak. Ayrıca çalıştıkları süre kadar emekliliklerine etki edecek sigortalarını karşılayacağız” dedi.
SÇP’nin, gençleri geleceğe hazırlamayı hedefleyen yeni aktif iş gücü piyasası araçlarından biri olacağına işaret eden Selçuk, “Bu program sayesinde gençlerimiz yaz tatillerini, sosyal sorumluluk bilinçlerini artırıp verimli bir şekilde değerlendirecekler. Ayrıca cep harçlıklarını çıkaracaklar ve emekliliklerine sayılacak sigortalılıkları yapılacak” diye konuştu.
Haftada 3 gün
Programların temmuz, ağustos ve eylülde düzenleneceğini belirten Selçuk, program süresinin öğrencilerin tatil süresince kendilerine zaman ayırabilmeleri maksadıyla haftada 3 gün ile sınırlandırıldığını vurguladı. SÇP ile öğrencilerin toplumsal faydanın yüksek olduğu hizmetlere katılarak iş tecrübesi edineceğine dikkat çeken Selçuk, “Temmuz itibarıyla başlayacak SÇP ile asıl maksadımız üniversite öğrencisi gençlerimizin takım içinde çalışma, organize olabilme, iletişim kurabilme, analitik düşünme gibi sosyal becerilerini geliştirerek mezun olduktan sonra iş hayatına girişlerini kolaylaştırmaktır” dedi.
Selçuk, programlardan bu yaz döneminde en fazla 39, öğrencilik hayatı boyunca ise toplamda 90 gün faydalanılabileceğini kaydetti.
İSTENİLEN ŞEHİRDE KATILMAK MÜMKÜN
- Sosyal çalışma nedir?
Üniversite öğrencilerinin bir yandan kamu kurumlarında toplumsal faydası olan işlerde çalışabilecekleri, diğer yandan mesleki niteliklerini geliştirebilecekleri programlar.
- Program düzenlenen alanlar hangileri?
Doğanın korunması. Kültürel mirasın restorasyonu, korunması ve tanıtılması. Kütüphanelerin bakımı ve düzeni. Kamu kurumlarının kültürel ve sosyal hizmetlerinin desteklenmesi.
- Sosyal çalışma nerede uygulanır?
İŞKUR işbirliği ile kamu kurumlarında uygulanır.
- Sosyal çalışma programına kimler katılabilir?
Açıköğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri hariç olmak üzere bütün yükseköğretim öğrencileri katılabilir.
- Sosyal çalışma programına kimler katılamaz?
18 yaşını doldurmamış; başka bir işte çalışan, staj yapan ve bir işyerinden kısa vadeli sigortalılık kollarından sigortalılığı bildirilen; yaz döneminde ders alan öğrenciler katılamaz.
- Programa başvurulan ilde ikamet şart mı?
Öğrenciler, diledikleri ildeki programa başvurabilirler. İkamet edilen veya öğrenim görülen il olması şartı aranmaz.
- Başvuruda program sınırı var mı?
Her bir öğrencinin bir yaz döneminde en fazla 3 programa başvuru hakkı bulunuyor.
- Katılımcılar nasıl belirlenecek?
Her bir sosyal çalışma programı belirli sayıdaki kontenjanla açılır. Bu kontenjanın üzerinde gerçekleşen başvurularda katılımcılar merkezi kura/liste/noter kurası yöntemlerinden biri ile belirlenir. Seçim yöntemi sonucu kontenjan sayısı kadar asil katılımcı kontenjan sayısı kadar yedek katılımcı belirlenir.
BİR KİŞİYE YAZ BOYU AZAMİ 2 BİN 627 LİRA
- Günlük ve haftalık sosyal çalışma süresi ne kadar?
Günlük sosyal çalışma süresi 8 saat. Bu sürenin 7.5 saati çalışma, yarım saati dinlenme süresi. Haftalık çalışma süresi 3 gün.
- Programına katılanlara hangi mali imkânlar sunulur?
Öğrenciler, programa katılım sağladıkları her gün için 67.36 TL ödeme almaya hak kazanır. Ayrıca yine bu günler için emekliliğe etki eden sigortaları dâhil tüm sigorta primleri yatırılır.
- Katılımcı bir yılda toplam ne kadar ödeme alabilir?
Bir katılımcının 2019 yaz döneminde programa katılabileceği azami süre 39 gün. Günlük ödemenin 67.36 lira olduğu dikkate alınırsa 39 günün tamamında çalışan bir öğrenciye 2 bin 627 lira ödeneceği hesaplanıyor.
- Katılımcılara ödemeler ne zaman yapılır?
Yüklenici kurum, hak edişlere ilişkin belgeleri (devam takip çizelgeleri, SGK giriş bildirimleri vs) ve maaş bordrosunu katılım sağlanan ayı izleyen ayın yedinci gününe kadar Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne teslim eder. Müdürlük belgelerin tesliminden itibaren yedi gün içerisinde incelemeleri tamamlayarak oluşan giderleri yüklenicinin hesabına aktarır. Bu işlemin akabinde yüklenici kurum, katılımcılara ödemeyi gerçekleştirir.
- Sosyal çalışma programına katılanların KYK bursları/öğrenim kredileri kesilir mi?
Program dolayısıyla katılımcıların KYK bursları/öğrenim kredileri kesilmez. Ancak diğer kurumlardan alınan burslarla ilgili olarak ilgili kurumla görüşülmesi gerekmektedir.