01.07.2021 - 19:27 | Son Güncellenme:
AA
Küresel boyutta 1.000 En Başarılı Türk'ün ilk kez belirleneceği araştırma liderlik şirketi Heidrick&Struggles (H&S) tarafından yaratıldı. Araştırma, Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) iş birliği ile gerçekleşecek.
Projenin ilk adımında, bir araştırma çalışması ile 35 temel alanda çalışan küresel profesyoneller ile dünyaca saygın doktorlar, bilim insanları, akademisyenler ve girişimciler tespit edilecek.
Proje, çok uluslu şirketlerde üst düzey yönetim pozisyonlarına yükselen Türk yönetici sayısının son 20 yılda gösterdiği artıştan yola çıkarak Türkiye'nin insan kaynağı yetiştirmedeki yetkinliğinin ve küresel iş dünyasına Türklerin etkin katkısının altını çizmeyi amaçlıyor. Bu "başarı haritası" ile kariyerlerinin erken döneminde olan genç Türk yöneticilere yol göstermek, takip edebilecekleri bir şablon sunmak projenin ana hedeflerinden biri olarak belirtiliyor.
"Çok boyutlu ve 4-5 yıl sürecek bir proje"
Projenin tanıtıldığı webinarda konuşan Heidrick & Struggles Türkiye Yönetici Ortağı Ayşegül Aydın, 8 yıl önce bu projeyi tasarladığını belirterek, şunları kaydetti:
"Türk yöneticilerin küresel boyutta çok daha mobil hale geldiğini ve yurt dışında dev global şirketlerde üstlendikleri rollerde büyük başarılar elde ettiklerini görmeye başladım. Bu parlak başarılar 35 yaş altı girişimci Türklerden veya Harvard, MIT, Stanford gibi liderler liginde görev alan Türk doktor ve bilim insanlarımızdan veya sivil toplum, kültür ve sanat alanlarından arka arkaya akmaya başladı. O aşamada biz H&S Türkiye Ofisi olarak 2 bin 500 Türk'ü inceledik fakat araştırmanın sonunda ortalama yaş 37 çıktığı için bir süreliğine projeyi askıya almaya karar verdik.
İstedik ki ortalama yaş 45'lere yükselsin ve araştırma sonuçlarını tüm dünya ile paylaştığımızda en iddialı şekilde argümanlarımızı ortaya koyabilelim. Şimdi proje çok boyutlu ve 4-5 yıl sürecek bir proje kapsamına ulaştı. Bu aşamada, toplam 400 şirket üyesi ile AmCham ve YASED'in güçlü küresel varlığı, akademik ortaklarımız, Harvard Business Review ve tüm sponsorlarımızın destekleri ile yola çıkmak müthiş heyecan verici. Proje tamamlandığında yurt dışı dünyası ne kadar büyük ölçekli yapıda, ne kadar önemli rolde başı çeken kişilerin Türk olduğunu şaşkınlıkla öğrenecek. Türkiye'mizi birçok büyük ölçekli küresel şirket için bölgesel merkez olarak görmek istiyor ve ülkemizin rekabet içinde olduğu birçok ülkeye kıyasla aslında ne kadar daha avantajlı olduğunu ispat ederek global yatırımlar açısından cazibesinin altını çizmek istiyoruz. Projemizin ilk ayağını oluşturan araştırma çalışması Haziran 2022'de tamamlanacak. Bundan sonra ise dünya çapında United Nations, World Economic Forum, Chatham House gibi değerli platformlarda sonuçların açıklanması ve bazı panel çalışmaları yer alacak."
"Türkiye'nin en değerli kaynağı insanı"
YASED Başkanı Ayşem Sargın da YASED olarak, 30 ülkeden 265 üyeleriyle Türkiye'deki uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 85'ini temsil ettiklerini bildirdi.
Üyelerinin, yatırımlarıyla Türkiye'nin yüksek katma değerli üretimine, istihdamına ve ihracatına önemli katkılarda bulunduğunu aktaran Sargın, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Tümünün ortak görüşü, Türkiye'nin en değerli kaynağının insanı olduğu. Şirketlerimizin küresel yapısı sayesinde Türkiye'nin güçlü ve gelişme potansiyeli yüksek nitelikli iş gücüne, dünyaya açılma ve farklı coğrafyalarda kariyer yapma imkanı da sunuyoruz.
Sektörlerinde lider konumda olan ve dünya ekonomisine yön veren üye şirketlerimizin üst düzey pozisyonlarında görev alan Türkler, YASED için büyük gurur kaynağı. Bulundukları şirketlerde ve ülkelerde Türkiye'nin bir elçisi olarak çalışan, ülkemizi, insanımızı, kültürümüzü en iyi şekilde temsil eden bu değerli profesyoneller, ülkemizin tarihsel derinliğini, kültürel zenginliğini ve bir yatırım destinasyonu olarak yüksek potansiyelini en doğru şekilde tanıtarak olumlu bir Türkiye algısına önemli katkılarda bulunuyorlar. Bu kıymetli temsilcilerimizin gayretlerinin bilinirliğini ve görünürlüğünü artırmak, kendi aralarındaki dayanışmayı ve ülkemizle olan bağlarını güçlendirmek, ilham veren başarı hikayeleri ile gençlerimize örnek olmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirdiğimiz Global Turks par Excellence projesinin, bugün tam olarak faydalanamadığımız büyük bir potansiyeli harekete geçireceğine inanıyoruz. Tüm üyelerimizi ve paydaşlarımızı bu projeye destek vermeye ve ülkemizin uluslararası görünürlüğü ve başarısına katkıda bulunmaya davet ediyorum."
AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu ise Türkiye'nin, genç ve vasıflı iş gücü bakımından dünya genelinde az sayıda ülkenin sahip olduğu bir potansiyeli bulunduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin bölgesel bir merkez olması ve yatırım çekiciliğinde, yurt içi ve dışında üst yönetim kademelerinde rol alacak yetişmiş Türk iş gücünün önemli bir yeri olduğuna inanıyoruz. Türkiye'nin yeni yetişen genç ve azimli yeteneklerinin başarılı olmaları için edinmeleri gereken yetkinlikleri ortaya koymayı amaçlıyoruz." dedi.