EkonomiTürkiye’nin gri listeden çıkışı piyasaları nasıl etkiler? Dolar ve borsa için yeni tahmin

Türkiye’nin gri listeden çıkışı piyasaları nasıl etkiler? Dolar ve borsa için yeni tahmin

01.07.2024 - 07:18 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasının ardından gözler piyasalara çevrildi. Peki kritik gelişme sonrası yabancıların Türkiye'ye ilgisi artar mı? Geçen hafta 33 TL seviyesini aşan dolar/TL bu seviyeyi gördükten sonra geri çekilmişti. Milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Belgin Maviş, borsa ve dolar için yeni tahminleri açıkladı. İşte detaylar...

Türkiye’nin gri listeden çıkışı piyasaları nasıl etkiler Dolar ve borsa için yeni tahmin

Milliyet.com.tr/ÖZEL Türkiye'nin terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadele amacıyla yürüttüğü çalışmalar karşılığını bulmaya başladı. Geçen hafta cuma günü Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi gri listeden çıkardı. Peki gri listeden çıkarılmanın Türkiye’ye avantajı ne? Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi artar mı? Dolar ve borsa için yeni beklentiler ne? Karar piyasalara nasıl yansır?

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE, 3 YIL SONRA BAŞARDI’

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri BLG Finansal Danışmanlık ve Kurucu Ortağı Belgin Maviş, milliyet.com.tr’ye anlattı. Maviş konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gri listeden çıkılması yani mali konularda kara para aklanması ve terörizmle mücadele kapsamı içerisinde para akışlarının bir yasal çerçeve şeklinde düzenlenmesi noktasında Türkiye üç yıl sonra kriterlerin 39’unu karşılayarak yeniden gri listeden çıkmayı başardı.

‘ENDEKSİ POZİTİF YÖNDE ETKİLEDİ’

Bu süreçte uluslararası büyük fonların girişinde de engel vardı ve bu engel kalkmış oldu. Bu beklenti özellikle bankacılık sektörü başta olmak üzere endeksi piyasa fiyatlaması üzerinde pozitif yönde etkiledi.

Borsada 8 bin 700 puan seviyelerinden 11 bin puan seviyelerine olan yolculuğumuz içerisinde gri listeden çıkma ihtimali, yasal, uluslararası büyük para fonlarının yatırım amaçlı ülkeye girişinin önündeki engelin kalması gibi beklentilerle hareketli bir sürece girmiştik. Cuma günü kapanış öncesinde de yeniden 10 bin 800 puan seviyeleri test edilmiş oldu. Hafta sonuna girmeden önce Türkiye’nin gri listeden çıkarıldığını sayın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya üzerinden ‘başardık’ paylaşımıyla duyurmuş oldu.

Haberin Devamı

BORSA İÇİN YENİ TAHMİN

Endekste geri çekilmelerde 10 bin 500 – 10 bin 250 puan destekleri önemli. 10 bin 250’nin altında satış baskısı artabilir ancak bu biraz daha zayıf bir ihtimal.

Yukarı yönlü hareketlenmelerde 11 bin puan seviyeleri önemli bir direnç noktasıdır. Şu anda borsada mevcut para girişi artarsa bu seviyelere geçilebilir. Şu an için 11 bin puan seviyelerinin üzerinde kalıcılığın sağlanması zor. Ancak borsaya para girişi endeksi yukarı yönlü destekleyecek bir seviyede olursa 11 bin 300 puan ilk hedef seviyemiz olacaktır.

GRİ LİSTEDEN ÇIKTIK! ŞİMDİ NE OLACAK?

Peki şimdi ne olacak? Para akışı devam eder mi? Gri listeden çıktık, bu fiyatlandı mı? Hisse senedi tarafında bir fiyatlama söz konusu oldu. Ama bunun tahvil tarafındaki fiyatlamasını tam olarak hissedilmemişti. 8 milyar doların üzerinde bir tahvile giriş olmuştu ancak Türkiye’nin CDS’leri tarafında beklenen düşüş çok net gözlemlenmemişti. Bundan sonraki süreçte bakacağımız şey ‘Türkiye’nin risk primi noktasında daha düşük seviyelere inilmesi söz konusu olacak mı?’ bunu gözlemleyeceğiz. Bu sinyaller alınırsa bu kez de bunun fiyatlamasını sermaye piyasaları tarafında pozitif yönde görmemiz söz konusu olacaktır.

Haberin Devamı

‘TAHVİL TARAFI HAREKETLENEBİLİR’

İlk etapta yabancıların önce tahvile, daha sonrasında hisse senetlerine geldiği rota değişmezse tahvil tarafının biraz daha hareketlenmesi söz konusu olacaktır.

‘ÜLKEYE DUYULAN GÜVENİ GÖSTERİR’

Merkez Bankası son toplantısında faizlerde değişikliğe gitmedi. Mevduat ve tahvil tarafındaki faiz oranlarında değişiklik olmayacaktır. Tahvil bir borçlanma senedi olmasına rağmen ülke tahvillerinin alınması o ülkeye duyulan güveni gösterecektir. Biz bundan sonraki süreçte tahvil tarafındaki hareketleri daha fazla gözlemleyeceğiz.

DOLAR/TL’DE BEKLENTİ NE?

Dolar tarafında uzun suredir 32.30 seviyesindeki yatay hareketler geçtiğimiz haftanın son işlem günlerinde gelen alımlarla 33 TL seviyelerini zorlamıştı. Dikkatimizi bu noktada ikiye ayırmalıyız. Birincisi tahvil tarafındaki hareketler, diğeri ise döviz tarafındaki hareketlerdir.

Haberin Devamı

‘YÜKSELİŞ SINIRLI KALABİLİR’

Genellikle yabancının ülkeye girişi esnasında dövizde yukarı yönlü hareketler görmemiz mümkündü. Dolar/TL tarafında kısa süreli yükselişleri görmemiz söz konusu olabilir. Dolar/TL tarafında 33.50-33.80 bandı önemli direnç noktalarıdır. Buraya doğru ataklar yeni alımlarla desteklenmezse yükseliş sınırlı kalabilir. Demek ki o zaman 33.00-33.50 bandında yeni fiyatlama aralığına giriyoruz diyebiliriz.

EYLÜL AYINA DİKKAT!

Yaz sezonunda olmamız, turizm gelirlerinin döviz cinsinden olması, ülkeye döviz giriyor olması dolar ve euro tarafında hareketleri biraz daha sınırlayabilir. Dolar/TL tarafındaki hareketin biraz daha belirginleşmesini eylül itibarıyla gözlemleyebiliriz. Mevcut enflasyon düzeyi yükseliş eğilimini gösterdiği taktirde dolar/TL’de yüksek seyir devam edebilir.

Haberin Devamı

PİYASA BU İKİ GELİŞMEYİ TAKİP EDECEK

Gri listeden çıkmamız hisse senedi tarafında yüzde 60 civarında fiyatlandı. Şimdi tahvil ve CDS tarafındaki gelişmeleri ve fiyatlamaları takip etmemiz gerekecek. Türkiye’nin gri listeden çıkmasıyla birlikte risk priminde önemli düşüşlerin olması yeni pozitif beklentileri beraberinde getireceğinden dolayı bu haftadan itibaren CDS’ler yakın takibimizde olmalı.”