EkonomiTürkiye organ naklinde uzman merkez olacak

Türkiye organ naklinde uzman merkez olacak

17.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sağlık Diplomasisi Derneği, sağlık turizmini güçlendirmek için yaptığı uluslararası işbirliklerinin sonuncusunu, son dönemde ikili ilişkilerin hızlandığı Irak ile gerçekleştirdi.

Türkiye organ naklinde uzman merkez olacak

Hande Atılgan / Ankara - Ticaret Bakanlığınca desteklenen program kapsamında, ağırlıkla Erbil ve Kerkük bölgesinden olmak üzere, plastik cerrahi, dermatoloji ile ilaç endüstrisi gibi çeşitli alanlardan hekim ve sağlık yöneticilerinden oluşan Iraklı heyet, sağlık hizmetlerini yerinde görmek ve yetkililerden bilgi almak için Türkiye’ye geldi. Dernek tarafından ağırlanan heyet İzmir, İstanbul ve Ankara’da hastanelere bir dizi ziyaret gerçekleştirerek, sağlık hizmetleri ve sağlık otelciliği hizmetlerini yerinde inceledi. Edinilen bilgiye göre, yakın zamanda bir Türk heyetinin de benzer çalışma programı için Irak’ı ziyaret etmesinde anlaşıldı. Irak’ta Hindistan’ın büyük oranda elinde tuttuğu sağlık turizminde Türkiye’nin potansiyelinin yüksek olduğu belirtilirken, iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik yakınlaşmanın geleceğinin bu potansiyelin gerçekleşmesinde önemli rol oynayacağı değerlendirildi. Heyetlerarası görüşmelerde, plastik cerrahiden termal sağlığa kadar zaten bir cazibe merkezi olan Türkiye’nin organ nakli gibi kritik alanlarda da uzman hekim servisi için başvuru merkezi olmasına yönelik girişimlerde bulunulduğu öğrenildi. 

Haberin Devamı

5 milyon hedefi 

Irak ile ikili ilişkiler, Nisan 2024’te Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani arasında Bağdat’ta gerçekleşen zirve ile ivmelenmişti. İmzalanan 26 iş birliği anlaşmasından ikisi de sağlık alanından “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Irak Cumhuriyeti Hükümeti arasındaki Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” ve “Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı arasında Askeri Sağlık Alanında Eğitim ve İşbirliği Protokolü” olmuştu.

Yazarlar