EkonomiTürk yayıncılardan Frankfurt çıkarması

Türk yayıncılardan Frankfurt çıkarması

20.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk yayıncılar, Frankfurt Kitap Fuarı’nda yerini aldı. İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, “Fuarda küresel yayıncılığın yarınlarına uzanıyoruz” diye konuştu.

Türk yayıncılardan Frankfurt çıkarması

AYLİN RANA AYDİN / FRANKFURT - Dünyada yayıncılık sektörünün önemli fuarlarından olan Almanya’daki Frankfurt Kitap Fuarı, ‘Dünyaları Birleştiren Kelimeler’ temasıyla 74’üncü kez kapılarını açtı. Fuarda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş birliğinde organizasyonu yapılan Türkiye bölümünde 15 yayınevi yer alıyor. Bireysel katılımcılarla bu sayı 40’a ulaşıyor. 85 ülkeden 4 bin standın kurulduğu fuarda, roman ve çocuk kitaplarından bilimsel veri tabanlarına kadar pek çok türden yayın ve içerik yer alıyor. 

Haberin Devamı

İstanbul mutfağı

Frankfurt Kitap Fuarı’nda, İTO’nun yayınladığı ‘İstanbul Mutfağında Ahenk ve Lezzet’ kitabı da fuar ziyaretçilerine ve profesyonellere tanıtılıyor. Kitapta tatları, sofraları, ikramları, çeşnileri, kurumları, perhizleri, bayramları, kültürler ve tarihi arka planı ile İstanbul mutfağı yer alıyor. İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, Türkiye’den yayınevlerini Frankfurt ve Londra Kitap Fuarları’nın yanı sıra Bakü, Paris, Pekin, Selanik, Seul ve Tiflis’teki fuarlara da taşıdıklarını söyledi. Uluslararası kitap ticaretinin yapıldığı bu fuarlarda çok başarılı bir yıl geçirdiklerini vurgulayan Kuralay, Türkiye’nin Bakü ve Tiflis kitap fuarlarına ‘Onur Konuğu’ statüsünde katılım sağladığını da dile getirdi. 

Haberin Devamı

Kültürün ekonomideki payının giderek arttığını belirten Kuralay, İstanbul’un dünyanın fikir ve kitap başkentlerinden biri olduğunu kaydetti. İsrafil Kuralay, “Fuarda Türk yayıncılık sektörünün kapılarını dünyaya açıyoruz. Türkiye’de genç ve dinamik bir kitap pazarı var. Bir Türk’e 7 kitap düşüyor. Ayrıca çeviri kitaplarla da kültürlerarası iletişim için önemli bir zeminiz. İşte bu imkanları taşıyan Türk yayıncılık sektörünün sesini biz buradan dünyaya duyuruyor, yayıncılığımızın gücünü gösteriyoruz. Frankfurt Kitap Fuarı’nda küresel yayıncılığın yarınlarına uzanıyoruz. Başarı hikayelerinin sayfalarını birlikte açıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Dünyada ilk 10’dayız’

İsrafil Kuralay, Türkiye’nin kitap üretimi ve sektörün büyüklüğü bakımından Uluslararası Yayıncılar Birliği içinde dünyada ilk 10’da yer aldığını hatırlattı. Kuralay, “20 yılda Türkiye’nin kat ettiği mesafeyi sadece şu rakamlar bile ortaya koyuyor. 2000’de ISBN numarası verilen kitap sayısı 9 bin iken, bu rakam 2021’de 10 kattan fazla artarak 87 binin üzerine çıktı. Yine 2010’da bandrol sayısı 215 milyon iken, 2021’de 440 milyon sınırına dayanmıştır” diye konuştu. Pandemiyle birlikte sektörde de ciddi değişimler yaşandığına dikkat çeken İsrafil Kuralay, dijitalleşmenin bir kültürün yayılmasında, farklı kültürlerle ortak bir sinerji oluşturmada önemli bir vasıta haline geldiğini söyledi. İnsanların kitap ve kültür alanında tüketim alışkanlıklarının değiştiğini aktaran Kuralay, “Bunu dikkate alarak e-kitap’tan e-ticaret’e kadar bütün yenilikleri okurlara ulaştırmalıyız. Yurtdışını da hedeflemeliyiz” dedi.