21.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Hanife Baş
Perakende sektöründe yeni umut pazarı İran oldu. Türk perakendeciler, ambargonun kalkmasından sonra rotasını bu ülkeye çevirdi. Perakende Güneşi 2015 Ödülleri’ni alan firmaların bir araya geldiği toplantıda konuşan sektör yetkililerinin hepsi de 2016 yılı hedeflerinde yurtdışında büyüme olduğunu söyledi.
Perakende Güneşi 2015 Ödülleri’nin düzenleyicisi Suat Soysal ve ATÜ Duty Free Genel Müdürü Ersan Arcan’ın evsahipliğinde düzenlenen toplantıda konuşan Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, İran’ın perakende sektörü için önemli bir potansiyel vaat ettiğini belirterek, ilk mağazalarını Tahran’da açtıklarını ve başka mağazalar açmak için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti. Ciddi büyüklükte olan ülkeye doğru iş ortakları ve doğru iş modeliyle girmenin önemine işaret eden Orakçıoğlu, kendilerinin iş ortağıyla girdiğini ve ciddi oranda büyüme hedefleri bulunduğunu kaydetti.
İran’a açılma zamanı
Süleyman Orakçıoğlu, Türk dizilerini izleyen ülke insanının Türk kültürüne de yakınlık duyduğunu dile getirerek, “Bize her yönüyle yakın olan İranlılar Türk ürünlerini de dizilerden biliyor. Markalarımızın bu ülkedeki şansı yüksek. Batılı firmalar ülkeye girmekte çekingen davranıyor. Ama biz Türk perakendeciler olarak bu konuda hızlıyız. Kısa sürede pazarda hakim konuma geleceğimizi düşünüyorum” dedi.
Perakende Güneşi Ödülleri’nde ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi de olan Orakçıoğlu, 2015’te sektördeki en büyük yatırımı Giresun fabrikasıyla üretim alanında yaptıklarını da anımsattı. Orakçıoğlu, “2016’nın bizim için ihracat odaklı bir yıl olması çok önemli. Şu anda yurtiçinde 200, yurtdışında 65 mağazamız var. Ama yurtdışında 20162da 25 mağaza daha açıp bunu 90’a çıkaracağız ve yılsonunu 305 mağazayla kapatmayı düşünüyoruz. Yurtiçinde 15, yurtdışında 25 mağaza açacağız. 2016 büyüme hedefimizi yüzde 25 olarak belirledik” açıklamasını yaptı.
Genç Liderler Ödülü’nün sahibi Çilek Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çilek de, mobilya sektörünün yeni yeni oturmaya başladığını belirterek, markaya çok yatırım yaptıklarını, uzmanlaşarak tek bir alan seçtiklerini kaydetti. Çilek, “Bugün geldiğimiz noktada dünyada 400’ün üzerinde satış noktamız var. Bunların 180’i Türkiye’de. 2016’da yeni temalarımız olacak. Bölgemizdeki sıkıntılar nedeniyle rotamızı Çin, Kuzey Amerika ve İran’a çevirdik. 2016 zor olacak gibi duruyor ama umutluyuz. Yüzde 20-25 arası büyüme öngörümüz var” diye konuştu.
Büyüme öngörüsü yüksek
Mudo Concept projesi ile Perakendeye Katkı Ödülü’nün sahibi olan Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Taviloğlu da, Mudo Concept tarafında bundan sonraki aşamanın yurtdışına açılmak olacağını aktararak, şöyle konuştu: “Geçen hafta ilk yurtdışı Mudo Concept mağazamızı açtık. İlk çeyrekte Kuzey Irak, mart-nisan arası Bakü’de Mudo Concept mağazalarını açacağız. Bir de kesinleşmemiş olmakla birklikte 2016’nın bir diğer ülkesi İran olacak gibi görünüyor. Batıda da sürprizlerimiz olabilir. 2016’da yüzde 15 büyüme öngörüyoruz. Yurtiçinde de 10’a yakın mağaza açılışımız var.”
Vakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi projesi ile ATÜ Duty Free Özel Ödülü’nün sahibi Vakko’nun CEO’su Jaklin Güner de, grup olarak yüzde 25 büyüme hedeflerinin olduğunu ve 20 mağaza açmayı planladıklarını belirtti.
Eğitimi ‘oyun’ yaptılar
Onlar Türkiye'nin en çok bilinen isimleri. Şimdi ışıl ışıl yaşayan ünlülerin hayat yolculukları hep böyle başlamadı. Kimi kaset satarken söylediği şarkılarla keşfedildi, kimi inşaatlarda çalıştı. İşte ünlülerin ilk işleri...