25.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
KOBİ - Hanife Baş
Araç takip sistemleri alanında girişimciliği seçmiş iki isim Levent Aydoğan ve Adil Masaracıoğlu... ODTÜ’de Elektronik Mühendisliği okurken ve daha sonra çalışırken tanışan iki arkadaş sıfırdan başlattıkları işte bugün 100 kişilik istihdam yaratır hale geldiler.
Mobiliz’in kurucusu ve genel müdürü Adil Masaracıoğlu, 1986’da ODTÜ’den mezun oldu. Bir süre okulda öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra Aselsan’da ortağı Levent Aydoğan’la bir araya geldi. Aselsan’da 10 yıl çalıştıktan sonra Başarı Grup’ta da beraber çalıştılar. Bu iki işyerinin ardından kendi işlerini kurmaya karar verdiler.
100 kişilik istihdam
İki şirkette mobil veri sistemleri ve data iletişimi konusunda elde ettikleri 20 yıllık deneyimi değerlendirme kararı aldılar. Masaracıoğlu, artık mobil data işini kendilerinin yapmak istediğini ve bu amaçla 2004’te Mobiliz’i, 2010’da da mobil takip operatörü FiloTürk’ü kurduklarını anlatıyor. Daha sonra iki firmayı birleştirerek Mobiliz markasıyla devam ettiler.
Masaracıoğlu, araç takip sektöründe kısa sürede hızlı büyüdüklerini belirterek, “2004’te iki kişiyle kurduğumuz Mobiliz, 2014 yılı itibariyle 100 kişilik istihdam yaratır hale geldi.
10 bini aşkın müşteri portföyü ve 150 binin üzerinde araca hizmet veriyoruz. Yeni nesil araç takip sistemlerimizle, filosu olan şirketlere yakıt giderlerini düşürmeye, hem de filo disiplinini sağlama yoluyla performanslarını ve verimlerini artırmaya yönelik çözümler sunuyoruz” diyor.
Yurtdışına da açıldı
Geçen yıl Mediterra ile stratejik bir ortaklık gerçekleştirdiklerini de aktaran Masaracıoğlu, bu ortaklıkla dünya oyuncusu olma yönünde adım attıklarını belirtiyor. Beş yıllık anlaşma sonucunda Mısır’daki tüm araç takip hizmetleri Mobiliz üzerinden sağlanmaya başlanacak.
Adil Masaracıoğlu, “2004’te ciromuz 100 bin TL’ydi. 2014’te ise 100 bin yeni araca hizmet vermeyi ve 40 milyon lira ciroya ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
400 bin araçta bu sistem var...
Türkiye’deki araç takip sektörünü de değerlendiren Masaracıoğlu, şunları söylüyor: “Türkiye’de 16 milyonun üzerinde araç var. 8 milyonu ticari araçlardan oluşuyor. Araç takip sistemleri, yakıt, zaman ve bakım maliyetlerini azaltma yönünde özel çözümler sağlıyor. Sektörde beş yıl içinde atılım gerçekleşecek. Şu an Türkiye’de yaklaşık 400 bin araç bu sistemlerden yararlanırken, 2018’de yaklaşık 2 milyon araç takip edilecek.”
Onlar Türkiye'nin en çok bilinen isimleri. Şimdi ışıl ışıl yaşayan ünlülerin hayat yolculukları hep böyle başlamadı. Kimi kaset satarken söylediği şarkılarla keşfedildi, kimi inşaatlarda çalıştı. İşte ünlülerin ilk işleri...