24.09.2008 - 10:24 | Son Güncellenme:
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının pilot 10 ilde başlattığı "Güvenilir Üretici Projesi"nde, standartlara uygun üretim yapan çiftçilerin ürününün, barkotla piyasaya sunulacağı bildirildi.
Tarım İl Müdürü Hasan Özyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihracatçıların her yıl Rusya ve diğer ülkelere gönderdikleri ürünlerde ilaç kalıntısı nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığını ve zarar ettiğini söyledi.
Yaşanan ilaç kalıntısı sorununa son vermek amacıyla bakanlığın pilot olarak seçilen İzmir, Adana, Mersin, Çanakkale, Bursa, Denizli, Manisa, Muğla, Aydın ve Hatay illerinde proje başlattığını ifade eden Özyılmaz, bu kapsamda Hatay’da ilk etapta en çok ihracatı yapılan narenciye konusunda çalışma yapılacağını kaydetti.
Geçtiğimiz yıl kentte narenciye yetiştiricisi 700 çiftçiyi kayıt altına aldıklarını ve kullandıkları ilaçlarla ilgili karne verdiklerini vurgulayan Özyılmaz, şöyle devam etti:
"Karne çalışmasının devamı olan yeni ’Güvenilir Üretici Projesi’ sayesinde üreticilerimizi yakından takip edeceğiz. Bu kapsamda müdürlüğümüz tarafından oluşturulacak ekipler, üreticilerin haberi olmadan belli zamanlarda narenciye bahçelerinden örnek alacak. Alınan numune ürünlerin analizi yapılarak ilaç kalıntısı olup olmadığını kontrol edeceğiz. Belli zamanlarda yapacağımız analiz sonuçlarını değerlendirerek hangi üreticinin ’Güvenilir Üretici Sertifikası’ alması gerektiğini bakanlığa bildireceğiz."
"4D KURALINA UYANLARA BELGE"
Ürünlerinde 4D kuralını (doğru ilaç, doğra zaman, doğru bitki, doğru araç) uygulayan çiftçilerin sertifika alabileceğini ifade eden Özyılmaz, sertifikalı çiftçilerin de ihracatçılara bildirileceğini kaydetti.
Proje sayesinde sertifika alan üreticilerin ürünlerine barkot koyulacağını ve ihracatçılar tarafından bunların tercih edileceğinin altını çizen Özyılmaz, "Sertifika sayesinde ihracatçıların Rusya ve diğer ülkelere gönderdiği ürünlerde ilaç kalıntısı bulunduğu gerekçesiyle geri gönderilmesi sorunu da ortadan kalkacak. Ayrıca ürünlerin üzerindeki barkot sayesinde hangi ürünün kim tarafından ekildiği, hangi ilaçları kullandığı ve ne zaman toplandığıyla ilgili ayrıntılı bilgi de yer alacak" diye konuştu.
İhracatçıların her ürün için yaklaşık 500 YTL analiz ücreti verdiğini de hatırlatan Özyılmaz, proje sayesinde ihracatçıların bu ücretten de kurtulacağını söyledi.
İlk etapta ihracatı yapılan ürünler için uygulanacak projenin daha sonra yetiştirilen tüm ürünleri kapsayacağını belirten Özyılmaz, barkotu bulunmayan ürünlerin artık sebze ve meyve hallerinden bile alınmayacağını kaydetti.
"İLAÇ KALINTISI BULUNAN ÜRETİCİLERİN BELGELERİNE SON"
Ürünlerin analizlerinin sürekli yapılacağını vurgulayan Özyılmaz, "Bir kez bu belgeyi almakla iş bitmiyor. Belge sahiplerini ekiplerimiz sürekli kontrol edecek. Farklı zamanda ürününde ilaç kalıntısı tespit edilirse, üreticinin sertifikası elinden alınacak. İhracat yapması engellenecek" dedi.
Özyılmaz, önümüzdeki günlerde uygulamaya koyulacak proje için üreticilerle toplantı yapacaklarını ve onları bilgilendireceklerini söyledi.