EkonomiTEKNOFEST rüzgârı Türkiye’yi uçuruyor

TEKNOFEST rüzgârı Türkiye’yi uçuruyor

03.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Adana’da kapılarını açan TEKNOFEST ziyaretçi akınına uğradı. Sanayi Bakanı Kacır, “Geleceğin teknoloji girişimleri burada doğuyor” derken TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, TEKNOFEST’in gençlerin başarı hikâyelerine zemin hazırladığını vurguladı.

TEKNOFEST rüzgârı Türkiye’yi uçuruyor

Teknoloji tutkunlarının buluşma noktası havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, kapılarını ziyaretçilerine bu kez Adana’da açtı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı’nın ana yürütücülüğünde Adana Havalimanı’nda gerçekleştirilen TEKNOFEST 2024’ün açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Bakan Kacır, “Yapay zekadan kuantuma, biyoteknolojiden nükleer enerjiye, tarım teknolojilerinden çevre teknolojilerine TEKNOFEST yarışmalarımızla, yüz bin teknogirişim hedefimize giden yolda, geleceğin teknoloji girişimleri burada doğuyor. Bu yarışmalar Türkiye’nin girişimcilik fabrikası haline geldi. Milli Teknoloji Hamlesi ile Türkiye’nin geleceği burada, bu meydanda yazılıyor” dedi. Kacır şöyle devam etti:

“Artık, el memleketlerine bakıp da gıpta eden değil, hayalleriyle, fikirleriyle, projeleriyle ülkesinin güçlü yarınlarını inşa eden bir Türk gençliği var. Bize düşen bu gençliğin, TEKNOFEST kuşağının önünü açmak. 2018’den bu yana, TEKNOFEST’ler gerçekleştiriyoruz. İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de, Samsun’da, Gaziantep’de, Bakü’de milyonlarca gencimizle buluştuk.

Haberin Devamı

Her buluşmamızda yeni rekorlar kırdık. Bu yıl da TEKNOFEST Akdeniz’de, Adana’da Milli Teknoloji Hamlesi heyecanını zirveye taşıdık. 790 bin takımda 1 milyon 650 binden fazla yarışmacımız teknoloji geliştirme yolculuğunda ‘Ben de varım’ dedi.”

Yapay zeka ana tema oldu

Ana teması yapay zeka olan TEKNOFEST Akdeniz’de 50 farklı teknoloji yarışması olduğunu belirten Bayraktar, nükleer enerji teknolojilerinden kuantum hackathon’a, finansal teknolojilerden büyük dil modellerine 11 yeni yarışmanın olduğunu söyledi. Bayraktar, bu yıl bir kez daha kendi rekorlarını kırdıklarını aktararak, “2024’te 1 milyon 600 binden fazla genç teknoloji yarışmalarına başvurdu. 2018’den bu yana yarışmalarımıza başvuru sayısı 4 milyonu buldu. Toplam 10 milyon ziyaretçiyi ağırladık. TEKNOFEST, gençlerimizin başarı hikayelerine zemin hazırlıyor. Dünyayı değiştirecek projeler işte bu meydandan çıkacak” dedi.

Başarı öykülerine zemin hazırlıyor

TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, “2018’den bu yana tam 27 farklı şehrimizde teknoloji yarışmaları düzenledik. Toplamda 10 milyon ziyaretçiyi ağırladık” dedi.

Bayraktar, konuşmasında, TEKNOFEST’in sadece festival değil, aynı zamanda çocukların geleceğine şekil veren, daha güvenli, huzurlu ve müreffeh bir dünyayı amaçlayan bir gençlik hareketi olduğuna dikkati çekerek, “Dünyanın en büyük teknoloji organizasyonu TEKNOFEST’in 7’nci yılında gururla yeniden bir araya geldik. 81 ilimizden, 120 ülkeden konuk ve katılımcılarımız oldu” dedi.

Haberin Devamı

Gençlerin teknolojiye duyduğu ilgiyi her defasında bir adım öteye taşıdıklarını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Binlerce proje ürettik. Şimdiye kadar TEKNOFEST’ten çıkan 150’den fazla girişim, teknoloji şirketi kurdu. Aralarında 21 ülkeye ihracat yapan da milyonlarca liralık yatırım alan da var. Geliştirdikleri uçuş kartlarıyla askeri standartlardaki testleri geçen bir girişimimiz dahi bulunuyor.

Adana’nın meşhur kebabını takım adı olarak seçen ‘1.5 Adana’ takımımız var. 1.5 Adana, 11 yıl önce, 11 kişiyle tek bir takım olarak yola çıktı. Bugün roketten savaşan İHA’ya, su altından tarıma kadar 9 farklı alanda mücadele eden kocaman bir aile oldular.”

Bayraktar, geride kalan 7 yılda, Azerbaycan’a kadar uzanan 9 farklı TEKNOFEST’i başarıyla gerçekleştirdiklerini dile getirerek, “Şimdi de 10’uncusunu düzenliyoruz. Önümüzdeki yıllarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk dünyası, dost ve kardeş coğrafyalarda TEKNOFEST düzenleyerek bu hareketi daha da genişletmeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TEKNOFEST rüzgârı Türkiye’yi uçuruyor

790 bin takım mücadele ediyor

Festivalde ileri teknoloji simülasyonlarından bilimsel atölyelere kadar her yaştan katılımcı için etkinlik programı yer alıyor. Bu yıl Antalya’da düzenlenen 25 farklı teknoloji yarışmasının final değerlendirmeleri de TEKNOFEST kapsamında yer alacak. Yarışma şampiyonları, ödüllerini Adana’daki festivalde alacak. 50 ana kategori ve 127 alt kategoride düzenlenen TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmalarına bu yıl başvuru yapan 790 bin takım ve 1 milyon 600 binden fazla yarışmacı en iyi olmak için mücadele ediyor. Geçtiğimiz yıllarda TEKNOFEST’te başarı elde etmiş yarışmacılar ‘TEKNOFEST Şampiyonlar Ligi’ kapsamında Adana’da buluşacak.

TEKNOFEST rüzgârı Türkiye’yi uçuruyor

Gökyüzünde büyük heyecan

Türk Yıldızları, SOLOTÜRK, HÜRKUŞ, HÜRJET, Bayraktar Akıncı, Bayraktar TB3, Jandarma Çelik Kanatlar ve atak helikopterinin gökyüzüyle buluştuğu festivalde, üzüm salkımı ve paramotor gösterisi ile paraşüt atlayışı yapılacak.

Haberin Devamı

Tamamen ücretsiz

Kamu kuruluşları, teknoloji devleri, üniversiteler ve medya kuruluşlarının da aralarında olduğu 128 kurumun katılımıyla düzenlenen TEKNOFEST Akdeniz’e katılım tamamen ücretsiz. Etkinlik alanına giriş yapılabilmesi için ziyaretçilerin kayıt yapması gerekiyor. Festival, 2-6 Ekim arasında her gün 09.00-20.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak.