EkonomiTarımda sözleşmeli üretim dönemi! Bakan Yumaklı detayları aktardı

Tarımda sözleşmeli üretim dönemi! Bakan Yumaklı detayları aktardı

06.10.2023 - 21:21 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı katıldığı canlı yayında gündeme dair soruları yanıtladı. Bakan Yumaklı tarımda sözleşmeli üretime ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tarımda sözleşmeli üretim dönemi Bakan Yumaklı detayları aktardı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı katıldığı TRT Haber canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı'nın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: Yeni normallerimiz var, toplumun özümsemesi gerekir. Bizim çiftçilerimize önerilerimiz olacak.

Haberin Devamı

Desteklerimizin yönlendirici katkısını göreceğiz. Biz her yıl güncellenecek şekilde 3 yıllık planlamalar şeklinde üreticimizin önüne getireceğiz.

Bütün hususların tamamlanmasından sonra planlama çalışmaları başlayacak. Tarımsal üretim planlamasını 2024-2025 üretim yılında uygulamaya başlayacağız.

Tarımda sözleşmeli üretim

En önemli unsurlarından biri de sözleşmeli üretim. Üreticiye pazar garantisi sağlıyorsunuz, sanayiciye de ham maddeyi sağlıyorsunuz. Bunların hepsi sözleşmeli üretimin parçası.

Nihai hedefimiz öngörülebilirliği azami düzeye yükseltebilmek ve olması gereken arz ve talebi yakınlaştırmak.

Bir tarafta üretici sanayiciler olacak, bir tarafta da kooperatifler oluyor.

Tarım sayımı yapılacak

Haberin Devamı

Tarım sayımı en son 2001’de yapıldı. Tarım sayımını stok sayımına benzetebiliriz. Bununla alakalı her türlü veriler Türkiye İstatistik Kurumu'nda. Biz hazırlıklarımızı tamamladığımızda TÜİK hemen harekete geçecek.

İşlenmeyen tarım arazileri

Bununla ilgili bir yasal düzenleme çalışmalarımız vardı. Eğer herhangi bir arazi 2 yıl boyunca ekilmemiş ise bakanlığımız bu arazileri bulunduğu lokasyonda rayiç değere göre kiraya verecek. Bunun kiraya verilmesi oranın taleplerine göre belirlenecek. Oranın geliri varislerine yatırılacak. Ülke ekonomisine de katkı sağlayacak.

Deprem bölgesinde tarım üretimi

Deprem bölgesiyle ilgili sürekli proje yapıyoruz. Çiftçilerimize sürekli bir desteğimiz var. Bizim bitkisel üretimimiz hemen hemen hiç etkilenmedi. Hayvansal üretimimiz de sınırlı bir şekilde etkilendi. Deprem bölgesindeki tarımsal üretimimiz majör bir değişikliğe uğramayacak.

Tarımsal destek ödemeleri

Tarımsal üretim yapmak isteyen herkesi destekliyoruz. 21 yılda 841 milyar liralık tarımsal destek ödemesi gerçekleştirildi. 2023 yılı içerisinde 46 milyar liralık destek ödemesi yapıldı. Yıl sonunda 64 milyara ulaşmasını bekliyoruz. Önümüzdeki yıl da 91,5-92 milyar liraya gelecek. 11,2 milyar liralık mazot desteği üreticiye tanımlandı.

Hesaplara yatırılıyor

Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "636 milyon 199 bin TL tarımsal destekleme ödemesini çiftçilerimizin hesaplarına bugün aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun" ifadelerini kullanırken, sağlanacak desteğin ayrıntılarını da paylaştı. Yumaklı'nın paylaştığı tabloya göre toplamda 636 milyon 199 bin TL olan desteğin; 582 milyon 142 bin 838 TL'si 'Buzağı Desteği', 33 milyon 525 bin 249 TL'si 'Uzman Eller Projesi Desteği', 16 milyon 154 bin 579 TL'si 'Kırsal Kalkınma Yatırım Desteği', 2 milyon 491 bin 64 TL'si 'Sertifikalı Tohum Üretim Desteği' ve 1 milyon 885 bin 600 TL'si ise 'Hayvan Gen Kaynakları Desteği' olarak dağılacak.

Buzağı Desteği'nin hesaplara aktarılış tarihi, desteği alacak kişilerin kimlik numaralarının son rakamlarına göre değişiklik gösterecek. 

Haberin Devamı