EkonomiTam kapanmaya tekno çözümler

Tam kapanmaya tekno çözümler

01.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tam kapanmayla beraber evlerde artık her şeyimiz yeniden teknoloji ve internet odaklı oluyor. Evden çalışma, eğitim, iletişim, eğlence artık tamamen teknolojiye dayalı... İşte, kapanmada teknolojiyle yapılabilecekler ve dikkat edilmesi gerekenler...

Tam kapanmaya tekno çözümler

Hanife Baş - Tam kapanmayla beraber belli meslek grupları haricinde hepimiz 17 gün boyunca evlerdeyiz. Çalışma, eğitim, eğlence ve alışveriş dahil her şey artık evlerden gerçekleşecek. Bir yıldan fazladır pandemi sürecini yaşayan bireyler olarak bu sürece çok alışkınız. Ancak bazı şeyleri yeniden hatırlamakta fayda var. Teknoloji ve internet yeniden hayatımızın odak noktası oldu. Evden çalışmada, eğitimde ve eğlencede yardımcı pek çok uygulama var. Ayrıca birkaç küçük tüyoyla internetten daha da verimli yararlanmak mümkün.

Haberin Devamı

Video görüşmelere devam

İletişimimizi artık anlık mesajlaşma ve video konferans uygulamalarıyla yapmaya çok alıştık. Whatsapp, Telegram, Facebook Messenger, Signal, Zoom, BiP, Skype, Webex, Teams uygulamaları, hem iş hem de özel iletişimimizde kurtarıcı oluyor. Bu uygulamalarla yazılı, sesli ve görüntülü sohbet etmek mümkün. Zaten önümüz bayram. Bayramlaşmada imdadımıza yetişecekler. Ayrıca buralarda gruplar kurarak iletişimi daha fazla kişiye yayabilirsiniz. Pek çok kişi Whatsapp ve Zoom grupları sayesinde karantinada hiç yalnız hissetmiyor. Pek çok kutlamayı arkadaşlarıyla ve ailesiyle sanal olarak eşzamanlı yapıyor. 17 günlük kapanmada ve bayramlaşmada bu uygulamalarla yine iletişimimiz kesilmeyecek.

Haberin Devamı

Uygulamalar hazır

Evden, uzaktan çalışırken ya da eğitim görürken yardım edecek pek çok mobil uygulama var. Bunlarla verimi artırmak mümkün.

Evernote, Dropbox, Google Drive, Google Files, TeamViewer, Any Desk, WeTransfer bunlar arasında. En yaygınlarından biri Evernote uygulaması. Not alma, düzenleme ve arşivlemede işe yarıyor. Evernote’ta metin, web sayfası, fotoğraf, ses kaydı, el yazması şeklinde not alınabiliyor. Dropbox ise dosya saklama uygulaması. Google’ın da benzer hizmeti var. TeamViewer ve AnyDesk’le de bilgisayarlara uzaktan bağlanıp dosya ve uygulamalara erişebilirsiniz. WeTransfer, SendGB gibi uygulamalarla da yüklü dosyalarınızı karşı tarafa iletebilirsiniz.

Disiplini koruyun

İşyerindeki disiplini evde de yaratmak gerekiyor. Evde dikkati dağıtacak çok şey var. O nedenle zaman yönetimi önemli. Bu alanda Clockify, RescueTime, Focus gibi uygulamalar var. Clockify’la iş saatlerinizi takip edebilirsiniz. Çeşitli aktivitelerde harcadığınız zamanı görerek size iş rutininizi geliştirmeniz için gerekli veriyi sağlıyor. RescueTime ise, otomatik olarak hangi yazılım ve web sitesinde ne kadar zaman harcadığınızı takip ediyor. Focus uygulaması da internette gireceğiniz siteleri bloke ederek size çalışmanızı hatırlatıyor.

Ayrıca çocuklarınızın derslerini daha verimli kılmak için mobil uygulamalardan yardım alabilirsiniz. Hazır soru ve cevaplardan yararlanabileceğiniz Brainly bunlardan biri. Ders çalışma için odaklanma sayacı Flip, Photomath, Sorun Kalmasın, Öğrenci Asistanı gibi onlarca uygulama bulunuyor.

Haberin Devamı

Verimlilik artıran uygulamalar

Verimliliği de korumak önemli. Bu alanda da Todoist, Google Calendar, Toggle gibi mobil uygulamalar var. Todoist, yapılacaklar listesi uygulamalarından. Dijital ajanda olarak da kullanılabiliyor. Görev ve projelerinizi kolaylıkla düzenleyerek öncelik sırasına koyabilirsiniz. Google Calender’la toplantıları, seyahat tarihlerinizi, hazırlamanız gereken sunumları kaydedebilirsiniz.

Planlama, proje ve görev yönetimi için de güzel mobil uygulamalar mevcut. Slack, Wunderlist, Asana, Zenkit, Trello bunlar arasında. Slack, bulut tabanlı bir ekip işbirliği uygulaması. Kullanıcılar kendi ekipleri içerisinde dilediği isimle ve istediği kadar sohbet odaları veya kanalları açabilir.

İnternet hızına doping yapın

Evde birkaç küçük dokunuşla internet hızınızı da artırabilirsiniz. Önce internet hızınızı test edin. Abone olduğunuz hız seviyesinin altında hızda internete bağlanıyor olabilirsiniz. Eğer hız çok düşükse servis sağlayıcıdan bunu düzeltmesini isteyin. Modemin modeli, evdeki konumu ve gücü bağlantıyı çok etkiler. Güncel bir modem kullanmaya özen gösterin. Modemi ve router’i evde daha merkezi bir konuma alın. CloudCheck gibi uygulamalarla evinizdeki en güçlü sinyal alan bölgeleri tespit edebilirsiniz. Evdeki bazı fiziksel engelleri de gözardı etmeyin. Duvarlara ve internet sinyalini bozabilecek diğer elektronik eşyalara dikkat edin.

Haberin Devamı

İnternet kablolarının uzunluğu ve kalitesi internet hızınızı doğrudan etkiler. Kabloyu kısaltın ya da kabloları yenileyin.

Kullandığınız bilgisayar, cep telefonu, modem, tablet gibi cihazların çok eski olmamasına özen gösterin. Bunların işletim sisteminin güncel olmasını sağlayın. Chrome, Edge gibi internet tarayıcınızın en güncel sürümünü yükleyin.

Büyük evlerde veya duvarların yoğun olduğu mekanlarda internet hızını artırmak için Wi - Fi menzil genişleticiler kullanılabilir.

Haberin Devamı

 YARIN: ONLINE HOBİ EDİNİN

Yazarlar