24.12.2017 - 14:03 | Son Güncellenme:
Aziz Fidancı/Milliyet
Diyarbakır’da plaka sacdan çelik boru üretimine başlayan, 2000 yılında ise “TEKBOR” markası ile spiral kaynaklı çelik boru ve tüz tip filtreli sondaj kılıf borularının üretimine başlayan Tekin Boru, Doğu ve Güneydoğu’nun yanı sıra 5 ayrı ülkeye de ihracat yapıyor.
Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde boru fabrikası kuran başarılı işadamı Mehmet Tekin, Türkiye’nin tamamının yanı sıra ihracat yaptığı 5 ülkenin de vazgeçilmezi haline geldi. TekBor’un hedefinde Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ihracat var.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Üyesi olan işadamı Mehmet Tekin, 2000 yılında kardeşleriyle birlikte Bismil’de kurduğu boru fabrikası TekBor ile Doğu ve Güneydoğu’nun vazgeçilmezi haline geldi. 50 milyon TL’lik yatırımla 180 kişiye istihdam sağlayan Mehmet Tekin, Gürcistan, Türkmenistan, Azerbaycan, İtalya ve Mısır’a ihracat yaptıklarını, hedeflerinde Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri olduğunu söyledi.
TAKSİ ŞOFÖRLÜĞÜNDEN İŞ DÜNYASINA ADIM ADIM
İnşaat kalıpçılığından taksi şoförlüğüne, bakkalcılıktan devlet memurluğuna birçok iş kolunda çalışan Mehmet Tekin, 1993 yılında devlet memurluğundan istifa ederek kardeşleri ile birlikte demircilik işine başlamış.
Bu işe girerken kendi imkanları ile yeni bir şeyler yaratmak istediklerini kaydeden Tekin, bin bir emek vererek bu işe başlama sürecini şöyle anlattı: “İnşaatlarda kalıpçılık yaptım. Sonra evimin karşısındaki bakkalın satılık ilanını görünce eşimin altınlarını satarak bu bakkal dükkanını çalıştırdım. Ardından kamyon şoförlüğü, minibüsçülük ve taksicilik yaptım. Daha sonra rahmetli babamın yardımıyla Bismil’de iki kardeşimle birlikte köşebent, profil, demir ve saç satış dükkanı açtık. Bir yıl kadar çalıştık ama hepimize yetecek kadar kazanamıyorduk. Bu arada daha önce girdiğim memuriyet sınavını kazandığım yazısını aldım. Kardeşlerimle konuştuk, dükkanın hepimizi geçindirecek durumu olmadığını memuriyete geçmemin daha iyi olacağı kararına vardık.1994 yılında Bismil ilçesinde pamuk ekimi hızla gelişmeye başladı. Pamuk sulaması için çelik boruya da aynı hızla ihtiyaç duyulmaya başlandı. Boru yapımı için gerekli tüm malzemeleri biz satıyorduk. Ancak Bismil küçük bir yer olduğu için çiftçiler Diyarbakır ve Batman gibi yerlerde boru yapıyorlardı. İşler yavaş yavaş geliştiği için kardeşim tek başına zorlanacağını söyleyince memuriyeti bırakıp tekrar daha önce devam eden işimizin başına döndüm. Bismil’i boru merkezi haline getirmek için kardeşlerimle kafa yormaya başladık. Önce boru kalitesini yükseltmeye karar verdik. Ardından fiyat politikasını gözden geçirdik. Daha az kâr marjıyla sürümden kazanmanın daha iyi olacağına karar verdik.”
Çelik boru üretimi işine kardeşleriyle birlikte girdikten sonra çiftçileri memnun edecek yenilikleri de hayata geçirdiklerini belirten Tekin, eskiden borularda kullanılan dış kaynak nedeniyle kaynak yerlerinin sık sık patladığını ve çiftçilerin mağdur olduğunu, bunun önüne geçmek için de kendi imkanlarıyla boru imalatında değişiklikler yaptığını söyledi. Ürettikleri borulardan daha iyi verim alınması için iç kaynak yaptıklarını, boru başlarına takılan flanşları kalınlaştırıp enlerini genişlettiklerini kaydeden Tekin, “Borunun kalitesini artırmak için ne gerekiyorsa onu yaptık. Sanayideki diğer kaynakçılarla anlaşarak metre fiyatlarını aşağıya çektik. Sürümden kazanma konusunda anlaştık. Yavaş yavaş el kaynağıyla yaptığımız boruların kalitesini ve fiyatın uygunluğu görülünce, ürettiğimiz borulara çiftçiler büyük rağbet etti. Kısa sürede bölgenin boru merkezi haline geldik. İlk yıl 5 bin metre olmak üzere beş yıl içinde yılda 150 ile 200 bin metre arasında boru ürettik” dedi.
KALİTE YÜKSELİNCE TALEP ARTTI
Ürettikleri ürünlerde titizlikle ele aldıkları kalitenin artmasıyla bununla birlikte talebin de kendiliğinden geldiğine dikkat çeken Tekin, “Elle boruda tek kaynak yapılırken biz iç kaynak da yapmaya başladık. Çünkü su basıncından kaynaklı çatlama olabilir diye. Çift kaynak olunca daha sağlam oluyor iş. Flanşların ebadını büyüttük, delik sayısını büyüttük, arada conta kaçmasın diye torna kanal açtırıp mükemmel hale getirdik. Tabi kalite yüksek olunca talep arttı. 5 bin metre üretim yaparken birden 200 bin metreye çıktık. Daha sonra spiral boru ihtiyacı doğmaya başladı. Bunlar fabrikasyon işler. Fabrikasyon boru istenmeye başlandı. 2000 yılında otomatik spiral kaynak yapacak makine alıp üretim kapasitemizi yükselttik” diye konuştu.
İlk başta Diyarbakır başta olmak üzere Adıyaman, Urfa, Batman, Silopi gibi bölgelerin bütün boru ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Mehmet Tekin, “2000 yılına doğru çiftçilerimizden spiral çelik boru talebi gelmeye başladı. Aynı şekilde resmi kurumlardan da bu yönde talepler vardı. Spiral boru makinesi aldık ancak 2000’de yaşanan ekonomik krize denk geldik. Dolar 670 TL’den bin 300 TL’ye çıktı. Makineyi kuracağımız arsaya beton dökmüştük ancak üstünü kapatamamıştık. Yağmur yağınca naylon çekiyorduk, güneş çıkınca 40 derece sıcakta branda çekerek altında çalışıyorduk. 2005 yılına kadar böyle devam ettik” şeklinde konuştu.
Üretimde sürekli ileriye doğru adım atmanın zorunlu olduğunu, bunu başaramadığınız zaman işlerin de kötüye gidebileceğini ifade eden Tekin, kurumların talepleri doğrultusunda boru imalatını daha da geliştirdiklerini ve yeni makinalar alarak yatırım imkanlarını genişlettiklerini söyledi.