06.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
İsmail Şahin / İSTANBUL - Güneş teknolojileri alanında dünyanın önde gelen entegre tesislerinden biri olan Kalyon PV, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı Gençlik Danışma Kurulu (UN Habitat) Heyeti’ni Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali olan Kalyon Karapınar GES’te ağırladı. BM Heyeti Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde birini karşılayan ve aynı zamanda ekolojik dengenin korunmasına da katkıda bulunan tesislerin sürdürülebilir enerji üretiminde de örnek bir model olduğunu belirtti.
Kalyon Karapınar GES’te Birleşmiş Milletler’in 3. Bölgelerarası Kentler Zirvesi kapsamındaki ‘Dünya Çevre Günü Gençlik Paneli 2024: Sürdürülebilir Geleceği Birlikte Tasarlamak’ etkinliğinde çevre sorunlarına gençlerin perspektifinden bakıldı.
Kalyon PV Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Kalyoncu Şeherli, sürdürülebilir bir geleceğin inşasında gençlerin rolünün çok kıymetli olduğuna vurgu yaparken, çevre bilinci ekseninde Sıfır Atık ve yenilenebilir enerji kaynağı kullanımlarından bahsetti. Kalyoncu Şeherli, “Şanlıurfa Viranşehir’de Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurmak için harekete geçtik. Bu santral ile Kalyon PV’nin elektrik ihtiyacını tamamen yenilenebilir kaynaklarla karşılayarak, ‘karbon nötr güneş paneli üretimi’ gerçekleştirme özelliğine sahip olacağız.” dedi.
BM Habitat Programı Yöneticisi Douglas Ragan da Karapınar GES’in sürdürülebilirlik ve çevre koruma alanında örnek teşkil eden proje olduğuna dikkat çekti.
12 kilometre uzunluğunda ve 2 kilometre genişliğiyle Manhattan kadar bir alanı kaplayan güneş santralindeki her bir panel ödüllü Skada binası içindeki kontrol odasından takip ediliyor.
‘1.7 milyon ton karbon emisyonunun önüne geçiyor’
Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Dr. Murtaza Ata, Türkiye’nin kurulu güneş enerjisi payını tek başına yüzde 15 oranında artıran Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyüklükteki güneş enerji santralinden biri olan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali hakkında bilgi verdi. Ata, “Proje, 1.350 MWp kurulu gücüyle yılda 3 milyar kilovatsaat’e yakın elektrik üreterek 2 milyon nüfuslu bir şehrin elektriğe temiz bir şekilde ulaşmasını sağlıyor. Ayrıca ülkemizin güneş enerji santrali kurulu gücü proje ile birlikte yüzde 15 oranında büyürken yıllık 600 milyon dolar döviz ikâmesini karşılıyor. Karapınar GES yıllık yaklaşık 1.7 milyon ton karbon emisyonunu önlemektedir. Kalyon Enerji olarak biz de güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımlarımızla, 2025 yılı sonu hedefimiz 2.000 MW, 2030 yılı sonu hedefimiz, 5.000 MW kurulu güce ulaşmaktır” dedi.
Mera vasfını yitirerek çölleşmiş bir alan olan Karapınar’da kurulan güneş enerjisi santralinde kullanılarak doğaya yeniden hayat verirken, bu proje endemik bitkilerin yeşermesine ve küçükbaş hayvancılığın gelişmesine de katkı sağlayarak sürdürülebilir bir geleceğin mimarı oluyor.