23.10.2008 - 13:50 | Son Güncellenme:
2009 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulmasının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan üst düzey bir Maliye bürokratı, stopajın bonolarda sıfırlanmasının düşünülmediğini, bu konuda sadece görüş ve öneri geldiğini bildirdi.
Maliye yetkilisi, hisse senedindeki stopajda yerli-yabancı ayrımının kaldırılmasının gerekçesini de, "Yabancıların boşalttığı yere, borsaya, yerlilerin de daha cazip şekilde girmesini sağlamak istedik" sözleriyle açıkladı.
Hisse senedi alıp satanların kazançlarındaki vergi yükünün sıfırlanmasının, şu aşamada yeterli olacağının düşünüldüğünü kaydeden Maliye yetkilisi, düzenlemenin ne kadarlık bir vergi kaybına yol açacağı sorusuna da, "Katlanabilir olacak. Katlanılabilir olmayan bir fedakarlığı ne ölçüde yapabiliriz" yanıtını verdi.
Maliye yetkilisi, "100 liralık ihracatın 75 lirası faturada gösteriliyor, 25 lira ise ya ihracat yapılan ülkede bırakılıyor ya da yurt dışındaki başka bir hesaba aktarılıyor. Yurt dışındaki paraların getirilmesine ilişkin düzenleme, bunları da kapsayacak mı?" sorusu üzerine de şunları söyledi:
"Getirsin. Bu kanundan faydalanarak da getirir. Artık yurt dışına yapılan ihracat bedelinin tümünü getirme mecburiyeti yok. Legal olarak getirecekse, zaten bu kanundan yararlanmasına gerek yok. Ama legal olmayan bir şey varsa, yani, abartılı bir fark varsa, geçmişte bırakılmışsa, bunu kanundan faydalanıp getirebilir. Kanun, zaten Salı, Çarşamba komisyona gelecek muhtemelen..."
Maliye yetkilisi, yurt dışından getirilecek paralardan yapılacak kesintideki yüzde 2’lik üst limitin fazla olup olmadığı yolundaki bir soru üzerine de, buna ilişkin opsiyonlar bulunduğunu ve 1 yıl vadeli iç borçlanma senedine yatırılacak paradan daha düşük oranlı kesinti yapılacağını ifade etti.