09.08.2008 - 00:39 | Son Güncellenme:
Yeni şirketler / Serkan Arman
Ruslara en karanlık günlerini yaşatan isimler arasında ön sıralarda yer alan Beria’nın malikânesi, Nurol Holding’le birlikte artık turizme hizmet verecek. Lavrenti Beria, kendisi gibi Gürcü olan SSCB lideri Jozef Stalin’in en yakınındaki isimdi. Beria, 1938 - 1944 yılları arasında daha sonra KGB adını alacak gizli servis NKVD’yi yönetti.
VIP konukları ağırlayacak
NKVD, milyonlarca insanın ölümünden sorumlu oldu. Lavrenti’nin Gürcistan’a her gelişinde kaldığı malikânesi, artık Nurol Holding bünyesinde rezidans olarak kullanılacak ve turizme hizmet verecek.
Batum’a kartal yuvası gibi bir noktadan bakan, Karadeniz manzaralı malikânenin, öncelikle Nurol Holding’in sahibi olan Çarmıklı ailesi ve misafirlerine ev sahipliği yapması bekleniyor. Batum’da bir otel inşaatı yapan Nurol Holding, malikâneyi otelle bağlantılı olarak kullanabilecek. Batum’da Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin ricasıyla 30 milyon dolara mal olması planlanan bir otel inşa eden Nurol Holding’in, otelin VIP misafirlerini bu malikânede ağırlaması bekleniyor.
1966’da Nurettin Çarmıklı’nın kurduğu, kardeşleri Erol Çarmıklı ve Oğuz Çarmıklı’yla birlikte yönettiği Nurol Holding, inşaat, enerji, savunma, finans, turizm ve sağlık gibi çok çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyor. Anne tarafından Hopa ve baba tarafından Arhavili olan Çarmıklılar bölgeye de hiç yabancı değil.
Kurşuna dizildi
1899 doğumlu Lavrenti Beria, 1917 Rus Devrimi’ne katılmış ve daha sonra girdiği gizli polis teşkilatında yükselmiş. 1931’de Stalin’le tanışan Beria, Komünist Parti basamaklarını hızla tırmanıp 1938’de, adı daha sonra KGB olacak olan Rus gizli servisi NKVD’nin başına geçirilmiş. NKVD, milyonlarca insanın ölümünden sorumlu tutuluyor.
Rusya’daki Gulag cezai çalışma kamplarının da kurucularından olan Beria, 1944’te Sovyetlerin atom bombası inşa projesinin başına getirilmiş. Gulag kamplarındaki tutukluları, uranyum madenlerinde ve inşaatlarda çalıştırmış. 1949’da Sovyetler Beria’nın yönetiminde ilk atom bombalarını test etmiş.
1953’te birlikte yedikleri bir akşam yemeği sonrası fenalaşıp daha sonra da ölen Stalin’i zehirlediği de iddia edilen Beria, Stalin sonrası güç dengesinde yer bulamamış. Casusluk yaptığı suçlamasıyla 1953’te kurşuna dizilerek idam edilmiş.
Beria’nın uzun süredir boş duran malikânesini Nurol restore ettiriyor. Rezidans ve turizm amaçlı kullanılması beklenen malikânenin tüm Batum’a hâkim bir manzarası var. Beria, 20 Temmuz 1953’te Time dergisine ‘Halk düşmanı’ alt başlığıyla kapak olmuştu.