16.07.2024 - 12:05 | Son Güncellenme:
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Uzun bir süredir üzerinde çalıştığımız bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifimiz hakkında sizler bilgilendirmek için bir aradayız.
Şu anda halihazır durum içerisinde çalıştığımız kanun teklifinin dışında sakin bambaşka konular da çalışıyormuş gibi maalesef geçen dönemlerde farklı dezenformasyon amaçlı bilgilerin olduğunu ifade etmek isterim. Etki analizi ile metin haline getirmediğimiz konu kamuoyunda paylaşıldı.
"VERGİ KANUNLARINDA DÜZENLEME YAPIYORUZ"
Teklifimiz ile vergi adaletinin güçlendirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması, vergilemede güvenliğin sağlanması, kayıt dışılıkla mücadele, bazı istisnaların kaldırılması veya uygulanma şeklinin değiştirilmesi, cezaların caydırıcılığının artırılması, devreden KDV’nin azaltılması, ithalatın azaltılmasına katkı sağlanması, amacıyla vergi kanunlarında düzenleme yapıyoruz.
Sigorta kolları prim oranını yüzde 2.25’e çıkarıyoruz. 8 Eylül 1999 dahili öncesinde sigortalı sayılanlardan ilk defa yaşlılık aylığı bağlananın aynı iş yerinde çalışmaları dahilinde işverenlere sağlanan 5 puanlık destek priminin hazine tarafından ödenmesi uygulamasını sonlandırıyoruz.
Serbest bölgelerde faaliyetlerde bulunan işletmelere sunulan kazanç istisnasının ihracat gelirleri ile sınırlandırılması başlıklarında düzenleme getiriyoruz.
"HAVALELERE CEZALARI ARTIRIYORUZ"
Teklifimizde yeni vergi güvenlik müesseseleri de oluşturuyoruz. Yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması vergi sistemimizde yer alacaktır. Serbest meslek kazancı ve ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin elde ettiği hasılat tespit edilecek. Yüzde 20’nin üzerinde uyumsuzluk tespit edilmesi halinde kendileri izaha dahil edilecek.
Kayıt dışılıkla mücadeleye katkı sağlamak amacıyla düzenlemeler getiriyoruz. Cezaların etkinliğinin artırılması ve usulsüzlük cezalarının bu kapsam içerisinde artırıma gidiyoruz. Başkasına ait POS cihazı kullananlara, ödemeleri başkasının hesabına yapılan havalelere de cezaları artırıyoruz.
Vergi uzlaşmaya yönelik bazı düzenlemeleri öngörüyoruz. Vergi aslını uzlaşma kapsamı dışına çıkarıyoruz. Sadece cezalar için uzlaşma başvurusu yapılabileceğini teklifimizde öneriyoruz.
YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI ARTIYOR
Diğer taraftan yurt dışına çıkış harcını da makul bir seviyeye artırıyoruz. 500 TL olarak belirliyoruz. Böyle harç tutarı yeniden değerleme oranı ile artırılacaktır.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI BELLİ OLDU
Emeklilerimize dosya bazında 10 bin TL olarak asgari ödeme tutarını 12 bin 500 TL’ye yükseltiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasına, hizmet edecek kayıt dışılıkla mücadelemize katkı sağlayacak bu düzenlemelerin hayırlı olmasını diliyorum.
KAÇ KİŞİ ETKİLENECEK, BÜTÇEYE MALİYETİ NE?
Bu düzenlememizin toplamda şu anda mevcut 16 milyon 180 bin civarında olan toplam emekli sayımız içerisinde en düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL’ye tamamlanması halinde. 2024 yılı Temmuz aralık dönemi içerisinde etkilenecek emekli sayısı 3 milyon 703 bin kişi. Toplam bütçeye maliyeti 33 milyar 200 milyon TL’dir.
Bunu yıllara böldüğünüzde bu maliyetin bütçemize çok daha fazla bir yük getirdiğini de ifade etmek isterim.
‘KÜRESEL ŞİRKETLERE ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ GETİRİYORUZ’
Şu anda küresel şirketlerin Türkiye’deki faaliyetleri kapsamında elde ettikleri gelirden, kardan yüzde 15’lik asgari kurumlar vergisi imkanı getiriyoruz. Bunu ülkemiz vergi mevzuatında düzenlenmezse OECD’ye bağlı ülkeler kapsamında küresel şirketin merkezinin bulunduğu ülke tarafından alınacaktır. Hem uluslararası vergi mevzuatı ile uyum sağlamak, ülkemizin gelir kaynaklarını çeşitlendirme açısından böyle bir uygulama getiriyoruz.
MAAŞLAR HESAPLARA NE ZAMAN YATACAK?
Kanunlaşma süreci var. Yürürlük sürecini mağduriyet oluşturmayacak şekilde düzenleyeceğiz.
TÜM EMEKLİLERE SEYYANEN ZAM SORUSUNA CEVAP!
Bütçemizin büyüklüğü belli. 11 trilyon 89 milyar TL. Bunun içerisinde 6 Şubat depremlerine yönelik olarak bütçe karşılığı olarak 1 trilyon 100 milyar TL ayırmış durumdayız. Yine seçimlerden önce toplam emeklilik sistemine 2.5 milyona yakın bir emekli dahil oldu. Bununda bütçemize getirdiği önemli bir yük var. Bizim için önemli olan bütçe dengesi içerisinde OVP’ye bağlı kalarak, her bir ödemenin karşılığını oluşturarak bir disiplin içerisinde bütçeyi ayakta tutmaya çalışıyoruz.
Önümüzdeki dönem inşallah emeklilik sisteminde daha dengeli, daha adil, bir uygulamayı hayata geçirmemiz gerekiyor. Bunun için gelir kalemi oluşturmak lazım. Bütçe disiplinini bozmadan sistem inşa etmemiz lazım, çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah önümüzdeki dönemlerde enflasyonun ciddi oranda düşmeye başlaması ve enflasyonla beraber bütçe disiplinini elden bırakmadan bu konuda sabit gelirli vatandaşlarımızın gelirini artıracak noktasında gayretimiz, çabamız devam edecektir. Bu konularda çalışmaya devam ediyoruz.
Burada biz vergi adaletinin sağlanması, kayıt dışılıkla mücadele, aynı zamanda çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması hususunda, vergi kayıpları kaçaklarının azaltılmasında ciddi bir emek sarf ediyoruz. Tekliflerimiz bunu içeriyor.
EMEKLİYE YAPILAN ZAM SEYYANEN İYİLEŞTİRME Mİ?
Seyyanen değil, 10 bin TL’nin altında maaş alan emeklilerimizin Hazine Bakanlığımızın desteği ile bunların 12 bin 500 TL’ye tamamlanmasıdır. Yoksa herhangi bir şekilde seyyanen zam söz konusu değil. Biz bütün emeklilerimize bu ay içerisinde enflasyon rakamları noktasında ne ise oran, bu zamları yaptık. Şu anda zamlara yansımış durumda."