EkonomiSon dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan 135 milyar liralık süper teşvik paketini açıkladı

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan 135 milyar liralık süper teşvik paketini açıkladı

09.04.2018 - 14:50 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 proje için verilecek 135 milyar liralık süper teşvik paketini Beştepe'de düzenlenen törende açıkladı. 'Bizden size takoz olmaz' diyerek iş dünyasına seslenen Erdoğan, "Teşvik kapsamındaki yatırımlara gümrük vergisi muafiyeti getiriliyor. Bu yatırımlardaki makine ve teçhizatları ile inşaat harcamaları için KDV istisnası sağlanıyor.Teşvik belgesi sahiplerine yatırım tutarının iki katına kadar kurumlar vergisi indirimi veya 10 yıla kadar kurumlar vergisi istisnası sunuluyor.10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi desteği, 5 yıl brüt aylık asgari ücretin 20 katına kadar nitelikli personel desteği, 10 yıla kadar gelir vergisi stopajı desteği veriliyor" ifadelerini kullandı.

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan 135 milyar liralık süper teşvik paketini açıkladı

Proje Bazlı Teşvik Sistemi Tanıtımı ve 2017 Yılında Hazırlıkları Tamamlanan Yatırımlara Teşvik Belgesi Dağıtım Töreni Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapıldı. Ekonomiye büyük katkı sağlayacak 135 milyar liralık süper teşvik paketi için düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar ile çok sayıda iş adamı katıldı. Teşvik kapsamında desteklenecek 135 Milyar TL tutarındaki 23 proje 19 firma ile yaklaşık 35 bin kişiye doğrudan istihdam yaratılması öngörülüyor. Söz konusu projeler ile yaratılacak dolaylı istihdamın ise 134 bin kişi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: CARİ AÇIĞIMIZDA 19 MİLYAR LİRALIK İYİLEŞME OLACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törende yaptığı konuşmada teşvik paketi ile cari açıkta 19 milyar liralık iyileşme olacağına vurgu yaptı. Teşvik paketi ile 134 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacağını anlatan Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle: Geçtiğimiz yıl hazırlıkları tamamlanan 23 projeye ve bunların sahibi 19 firmamıza vereceğimiz teşvik belgelerinin hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizin gelişmesine büyümesine hedeflerine doğru ilerlemesine sağladıkları katkı için şükranlarımı sunuyorum.

Bu konuyu 23 proje ve 19 firma teşvik belgesi gibi bahsedince sıradanmış gibi görünüyor. 23 projenin 135 milyar lira yatırım bedeli olduğunu görüyoruz. Bu yatırımlar sayesinde 134 bin dolaylı istihdam ortaya çıkacak. Bu yatırımlar ihracatımıza 6 milyar 318 milyon dolarlık katkı sağlarken, ithalatımızın da 12 milyar 312 milyon dolar azalmasını sağlayacak.

Haberin Devamı

47 milyara ulaşan cari açığımızda 19 milyar dolarlık bir iyileşme sağlamış olacağız. 2023 hedefleri konumunda çok önemli bir adım olarak gördüğümüz teşvik sisteminin hayata geçmesinde emeği olan dostlarımın hepsini yürekten tebrik ediyorum.

KISKANIYORLAR...

2003-2017 arasında ortalama büyüme oranımız 5.8 düzeyinde gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl 7.4'lük büyüme ile ortalamanın üzerine çıktık. Birileri şunu söylüyor "Fazla büyüme hayırlı değildir" neden? Kıskançlık. Büyüme olmadıktan sonra ne işe yarar? Türkiye büyüdükçe iş adamı, çalışanı ve devleti ile hep birlikte kazanacağız. Çalışanlarımızın milli gelirden aldıkları pay yüzde 30.5 düzeyine çıktı. 2005 yılında 19 milyon 600 düzeyinde olan çalışan sayımız 28 milyon 200 bine yükseldi. 10 milyona yakın istihdam artışı yaşandı. Kadın ve gençlerimizin iş gücüne katılım oranları istihdamdan daha hızlı arttığı için işsizlik biraz yüksek görünüyorsa da en kısa sürede tek haneli rakamlara indireceğiz.

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan 135 milyar liralık süper teşvik paketini açıkladı

Törende teşvik alan işletmelere belgeleri verildi!

TURİZM HAMLESİ

Bu sezon hem turist sayısı hem gelir bakımından yeni rekorlara imza atacağız. Burada bir sinyal vereyim, Doğu'yu ihmal etmeyin. Van, Ağrı ve Iğdır'ı ihmal etmeyin.Oralarda altyapıyı yapmamız lazım ki İran'dan oraya turistler geldiği zaman rahatlıkla, özellikle Nevruz kutlamalarını yapabilsinler. Oradan Antalya, İstanbul aynı şekilde... Bizim bunları da kokuyu iyi alıp, nereye kimler gelebilir hazırlığımızı yapmamız lazım.Bu büyümeyi devletimizi borç batağına sürüklemeden özel sektörümüzle gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

TARİHİ BAŞARI

İhracatımızı yıllık 36 milyar dolardan mart itibarıyla 160 milyar dolara çıkarmış olmamız tarihi bir başarıya işaret ediyor.
Bu büyümeyi devletimizi borç batağına sürüklemeden özel sektörümüzle gerçekleştirdik.

Vergi gelirlerinin neredeyse tamamına yakını borç faizlerinin ödemesine giden bir Türkiye vardı. 2002 yılında 119 milyar lira bütçe gelirine sahip Türkiye, 139 milyar lira borç ödemesi yapıyordu. 2017 yılında ise 630 milyar lira bütçe geliri elde eden Türkiye toplam 143 milyar lira borç ödemesi gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali 22 milyar dolarlık bir yatırım ve inşallah 2023'te bunun ilk etabının açılışını yapacağız. Enerjimizin yüzde 10'unu buradan temin etmiş olacağız. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin aynı zamanda ülkemize kazandırdığı, kariyeri yüksek gençler... Bu mühendislerimiz Rusya'da yetiştiriliyor. Sistem oturunca diğerleri de takipe edecek. 3.500 istihdam, 10 bine ulaşacak. Bunlar Türkiye'nin nereye gittiğini gösteriyor.

Sadece bu değil, savunmada attığımız adım. S-400 diyoruz birileri rahatsız oluyor. Türkiye kendi kaderini kendisi belirleyecek. Ortak paydalar bulabiliyorsa kimse bundan rahatsız olmasın. Yerli ve yenilebilir enerji kaynakları ile önemli çalışmalar yapıyoruz. Buradaki hesapta hemen kredi gayet uygun faiz oranı ile bize veriliyor, bununla birlikte bu adımı atıyoruz.

'FAİZİN DÜŞMESİ GEREKİYOR'
Daha önce hiç düşünülmemiş, uygulanmamış ve sağlanmamış teşviklere ihtiyaç var. Gelecektre cari açık, yüksek faiz borç prangasından kurtulmak için bu tedbirleri almak gerektiğini biliyoruz.

Haberin Devamı

Yüksek faizden yatırımcıyı kurtaracaksın ki yatırım yapılsın. istihdam gelecek, istihdam olunca üretim sonra da ihracat olacak. Bu sistem de bu ihtiyacın neticesi olarak ortaya çıkmıştır. Eylül 2016'da kabul edildi ve 1 ay sonra da kabul edildi. Geçtiğimiz yılın 2'nci yarısında kamu ve özel sektörün katılımıyla ortak bir yatırım vizyonu oluşturuldu. Hangi desteklerin sağlanacağı somut olarak ortaya konulmuş oldu. Teşvik belgeleri ile ana başlıkları şu şekilde ifade edebiliriz

YATIRIMLARA GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ GETİRİLİYOR

Teşvik kapsamındaki yatırımlara gümrük vergisi muafiyeti getiriliyor. Bu yatırımlardaki makine ve teçhizatları ile inşaat harcamaları için KDV istisnası sağlanıyor.

Teşvik belgesi sahiplerine yatırım tutarının iki katına kadar kurumlar vergisi indirimi veya 10 yıla kadar kurumlar vergisi istisnası sunuluyor.

10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi desteği, 5 yıl brüt aylık asgari ücretin 20 katına kadar nitelikli personel desteği, 10 yıla kadar gelir vergisi spotajı desteği veriliyor.

ENERJİ VE SERMAYE DESTEĞİ VERİLECEK

Finansman konusunda ise 10 yıl boyunca tüketimin yarısı kadar enerji desteği, yatırım tutarının yüzde 49'una kadar devlet sermayesi tutarı sağlanabiliyor. Yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar faiz desteği verilecek.


İŞTE TEŞVİK VERİLECEK O ŞİRKETLER!


BİZ NE YAPTIĞIMIZI ÇOK İYİ BİLİYORUZ

Kim polemik yapıyorsa heybesi boştur. Meclis kürsüsünü panayır yerine çevirenlerin Türkiye’ye söyleyecek sözü yoktur. Söyleyecek sözü olmayanın, affedersiniz, ağzının kanalizasyon borusuna dönemsi kaçınılmaz hale geliyor.

Her kim, ülkemizin asli meselelerini bir kenara bırakıp milletimizi dedikoduyla, iftirayla meşgul ediyorsa, bilin ki onun heybesi boştur. Meclis kürsüsünü panayır yerine çevirenlerin Türkiye’ye söyleyecek bir sözü yoktur.

Ömründe hiç kurmamış, beş koyun gütmemiş, aldığı koyunları da kaybetmiş, çalışmamış çalıştırmamış, üretmemiş, böyle birilerine bunları anlatmak beyhude bir çabadır. Bizden size takoz olmaz, bizden size önünüzdeki takozların temizlenmesi olur. Bizim yapacağımız bu.

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan 135 milyar liralık süper teşvik paketini açıkladı

BAŞBAKAN YILDIRIM: 135 MİLYAR LİRLIK DEV TEŞVİK

Törende konuşan ve süpekilatörmlere meydan okuyan Başbakan Binali Yıldırım ise "Kim ne derse desin, kim hangi göstergeyi, hangi tahmini yaparsa yapsın biz büyümeye, kalkınmaya, üretmeye, ürettiğimizi daha çok satmak için özel sektörümüzü, girişimcilerimizi, iş alemimizi desteklemeye devam edeceğiz” dide.

Almanya'da PKK yandaşlarının gösterisine tepki gösteren Yusuf Ünsal’ın Alman polisi tarafından yere yatırılarak gözaltına alınmasına değinen Yıldırım, “Vatandaşımız Yusuf Ünsal’a Alman polisinin uyguladığı şiddete şahit olduk. Ancak Yusuf kardeşimizin nasıl bir vefa ve vatanseverlik sergilediğine şahit olduk. Akşam saatlerinde Cumhurbaşkanımız Yusuf’u bizzat aradı ve bu asil davranışından dolayı tebrik etti. Teröristlere değil de, teröriste karşı çıkan vatandaşımıza şiddet uygulayan Alman polisini şiddetle kınıyor, ‘ölümüne Erdoğan’ diye haykıran kardeşimizin gözlerinden öpüyorum. Memleketi sevmek işte budur” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, 2017 yılında teşvik sisteminde ciddi bir değişikliğe gittiklerine dikkat çekerek, “Yıllardan beri uygulanan teşvik sisteminin yanı sıra adeta ısmarlama teşvik sistemini hayata geçirdik. Bu teşvik sisteminin özelliği, ülkemize yüksek ve orta ölçekte katma değerli ürünler sağlayacak, cari açığımızı kapatmaya destek olacak, ihracatta katma değer artımını sağlayacak alanlara özel teşvik vermek. Bugün törenini icra ettiğimiz bu teşvik sistemi sektörel bazda ve firma bazında katma değeri yüksek, orta ve yüksek teknoloji gerektiren yatırımları ilgilendiren bir teşviktir. Toplam büyüklük 135 milyar. Yararlanan proje sayısı 23’tür. Bugün ilan ettiğimiz projelerin ülkemize hayırlı olmasını niyaz ederim” diye konuştu.
AK Parti olarak Türkiye’yi yatırım yapılan, yatırım üssü bir ülke haline getirmek için gece gündüz gayret ettiklerinin altını çizen Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün geldiğimiz noktada Türkiye’de bir yılda yapılan yatırımın bir birimi devlet tarafından yapılıyorsa 8 katını da özel sektör yapıyor. Özel sektör 800 milyar üzerinde Türkiye’de yatırım yapıyor. Devlet ise 125 milyar yatırım yapıyor. Artık Türkiye özel sektör eliyle kalkınmasını sürdürüyor. Bu da bizim için gurur vericidir. İlk hükümet programında, 2003’te ifade ettiğimiz bir hedef vardı. Serbest piyasa şartlarında siyasi irade olarak bütün gücümüzle özel sektörün gelişmesinden yana olacağız. Az önce ifade ettiğim rakamlar bu sözümüzü yerine getirdiğimizi gösteriyor. O gün bugün bu kararlılıkla çalışıyoruz, Türkiye’nin, bugün yatırım çeken ülkelerden biri olmasını hep birlikte başardık. Milli gelirimizi 851 milyar dolara çıkarttığımız gibi. Mevcuda ilave olarak 10 milyon vatandaşımıza iş imkanı sağladık. Spekülatörlerin, karamsar senaryo üretenlerin heveslerini kursaklarında bıraktık.

ÜLKEMİZİN REKABET GÜCÜ ARTACAK

Türkiye düşmanlarının bütün beklentilerini boşa çıkartmıştır. Bize diz çöktürtmeye gelen emperyal güçler ve onların örgütlerini yerle bir ettik. 16 yılda bütün makro ekonomik göstergelerde tarihi başarıları birlikte sağladık. 1993-2002 yılları arasında Türkiye ortalama yılda sadece 2,6 büyüme başarmışken, 2003-2017 yılları arasında ortalama yüzde 5,8 oranında büyümeyi sağladık. 2017’de elde ettiğimiz 7,4’lük büyümenin 2,3 puanı yatırım ve net ihracattan geliyor. İhracatımızda 2017’de yüzde 10’un üzerinde artıştır. Bu tablo gösteriyor ki Türkiye yatırıma, ihracata dayalı bir büyüme sürecine girmiştir. Bu istikrarlı büyüme önümüzdeki yıllarda da aynen devam edecek. Avrupa ve dünyanın büyüme eğilimini uzun süredir korumayı başaran sayılı ülkelerden biri Türkiye’dir. 2001 yılına kadar Türkiye doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında 15,1 milyar dolar ancak çekebilmişti. Geçen 16 yıl içerisinde doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında ülkemiz 191 milyar doların üzerine çıkmıştır. Yani 80 yılda yapılanın 12 katını 16 yılda başardı ülkemiz. 2017 yılını yatırımlarda yüzde 81 oranında artışla kapattık. Şimdi hedefimiz ulaştığımız bu rekor seviyeyi teknolojik değişim hamlesiyle taçlandırmak. Burada en temel aracımız bu dönüşümü kendi kaynaklarımızla sağlamak olacak. Endüstri 4.0 olarak adlandırılan dönüşüm süreci üretim yapılarını ve ihracatçılarımızı yeniden şekillendirecek. Bizde Türkiye olarak bu süreci ıskalamamak mecburiyetindeyiz, zamanın ruhunu en iyi okumak zorundayız. Teknolojik gelişmeyle birlikte ülkemizin rekabet gücü de artacak, Türkiye teknoloji seviyesi arttıkça ticaret açığını da azaltmış olacak.”

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan 135 milyar liralık süper teşvik paketini açıkladı

“İleri teknoloji hedefiyle attığımız en cesur adımlardan birisi bugün tanıtımını yaptığımız proje bazlı yatırım ve teşvik sistemidir” diyerek konuşmasını sürdüren Yıldırım, “Bölgesel kalkınmayı sağlamak ve bölgeler arası kalkınma açığını en aza indirme hedefimiz başta olmak üzere bu pakette birçok yenilikler var. Bu paket, 135 milyar yatırım hacminde ve 34 bin doğrudan, 135 bin dolaylı istihdam sağlayacak. İhracatımıza 6 milyarın üzerinde ilave bir katkı olacak. İhracata sağlanan katkının yanı sıra en büyük meselelerimizden biri olan cari açığımızı da 19 milyar dolar azaltacak bir proje paketinden bahsediyoruz. Bu projeler hayata geçtiğinde cari açığımız, ihracat artışı ve ithalattaki azalma dolayısıyla 25 milyar dolar lehimize gelişmiş olacak. Bunun için hangi imkanları sağlıyoruz? Gümrük vergisinde istisna getiriyoruz. Yatırım kapsamında makine teçhizata KDV istisnası getiriyoruz. Bina inşaat harcamaları için KDV iadesi yatırım tutarının 2 katına kadar kurumlar vergisi indirimi veya 10 yıla kadar kurumlar vergisi istisnası getiriyoruz. 10 yıla kadar sigorta primi işveren desteği sağlıyoruz. 5 yıl nitelikli personel desteği, 10 yıla kadar gelir vergisi stopajı istisnası getiriyoruz” dedi.

Eximbank’ı ihracatta daha etkin kullanmaya başladıklarını söyleyen Yıldırım, “Türk Eximbank’ı ihracatımızın yüzde 25’ine destek veriyor. Böylece dünyada Eximbank olarak ihracata destek veren 2. ülke konumuna geldik. 2018 için daha da Eximbank’ı güçlendiriyoruz. Böylece ihracatçılarımızı daha fazla desteklemiş olacağız. Sözün özü, kim ne derse desin, kim hangi göstergeyi, hangi tahmini yaparsa yapsın biz büyümeye, kalkınmaya, üretmeye, ürettiğimizi daha çok satmak için özel sektörümüzü, girişimcilerimizi, iş alemimizi desteklemeye devam edeceğiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Proje Bazlı Teşvik Sistemi'yle yatırımcılara verilecek teşvikler ise şunlar:

- Gümrük Vergisi muafiyeti

- KDV istisnası

- Bina inşaat harcamaları için KDV iadesi

- Yatırım tutarının 2 katına kadar Kurumlar Vergisi indirimi veya 10 yıla kadar Kurumlar Vergisi istisnası

- 10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi desteği

- 10 yıl süreyle Gelir Vergisi stopajı desteği

- Nitelikli personel desteği

- Yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar faiz veya kar payı desteği

- Sermaye katkısı

- 10 yıla kadar enerji desteği

- Yatırım yeri tahsisi ve belirli şartlarda söz konusu taşınmazın bedelsiz yatırımcıya devredilmesi

- Altyapı desteği

- Kamu alım garantisi.