EkonomiSivil jet ve helikoptere özel ‘hava kampüsü’

Sivil jet ve helikoptere özel ‘hava kampüsü’

17.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Havalimanlarında artan yoğunluğu azaltmak için sivil jet ve helikopterlere yönelik bağımız “hava kampüsleri” inşa edilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, havalimanlarında artan trafiği azaltmak için yeni bir çalışma başlattı.

Sivil jet ve helikoptere özel ‘hava kampüsü’

MİTHAT YURDAKUL / Ankara - Bu kapsamda, sivil kullanım amacıyla havaalanlarından iniş-kalkış yapan jetler ve helikopterler için özel sektör eliyle yeni hava kampüsleri inşa edilecek. Mevcut havalimanlarından bağımsız olarak inşa edilecek hava kampüslerini, azami kalkış ağırlığı (MTOW) 5 bin 700 kilogram üstü olan sabit kanatlı sivil hava araçları kullanamayacak. Yani kampüsler nispeten küçük uçaklara hizmet verecek. Ancak yılın belirli dönemlerinde gerçekleştirilen amatör havacılık festivalleri ve fuarları gibi faaliyetler kapsamında, hava aracının pilotu ve hava kampüsü işletmesi tarafından yapılacak risk değerlendirmesi sonucunda MTOW 5700 kilogram üstü jetler kampüse iniş kalkış yapabilecek. Hava kampüslerinden uluslararası ticari uçuş gerçekleştirilemeyecek. Nizamiyelerinde sürekli güvenlik görevlisi bulunacak.

Haberin Devamı

Yer seçimi önemli...

Kampüsü inşa etmek isteyen kişi ya da şirket öncelikli olarak yer seçimini gerçekleştirecek. Yer seçimi yapılırken ileride inşa edilecek yapılaşmaların iniş-kalkışlara olumsuzluk teşkil etmeyeceği alanlar tercih edilecek. Sonrasında Genelkurmay Başkanlığı başvuruları ulusal güvenlik ve kendi faaliyetlerinin engellenmemesi açısından inceleyecek. Valilikler ise kampüslerin çevresel gürültüye etkisini inceleyerek kuruma rapor sunacak.

Hava kampüslerinde yapılacak iniş ve kalkışlar, yalnızca gündüz/görerek uçuş kuralları dahilinde gerçekleştirilecek. Ancak, helikopter uçuşları gerekli ışıklandırma sağlanmak koşuluyla gece de yapılabilecek. Hava kampüslerinde sivil İHA uçuşları da yapılacak.