Ekonomi‘Şirketlerimizi yıpratmamalıyız’

‘Şirketlerimizi yıpratmamalıyız’

07.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İş dünyası temsilcileri, yaşadıkları sorunları ve taleplerini görüşmek üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) bir araya geldiler. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğindeki toplantıda, sorunlarını, oda üyelerinin taleplerini, bölgedeki ve dünyadaki gelişmeleri istişare ettikleri belirtildi. Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada şu değerlendirmede bulunuldu:

‘Şirketlerimizi yıpratmamalıyız’

“Para politikalarında ve finansal istikrar anlamında atılan adımları destekliyor, enflasyonla mücadelede bir an önce kalıcı sonuç almayı umuyoruz. Çünkü fiyat istikrarı olmadığında, rekabet gücümüzün nasıl düştüğünü, maliyetleri nasıl yönetemediğimizi, bütçemizi nasıl yapamadığımızı hepimiz gördük. Herkesin elini taşın altına koyması gereken bir dönemden geçtiğimize inanıyoruz. Bunun için de öncelikle ticari krediler üzerinde uygulanan büyüme sınırının kaldırılması ve böylelikle reel sektörde finansmana erişimin kolaylaştırılması gerekmektedir. Özellikle son 3-4 aydır yerinde sayan KOBİ kredilerinin en az enflasyon oranında artmasına yönelik politikalar geliştirilmelidir. Ayrıca, istihdamda yaşanan sıkıntıların çözümü için ücretler üzerindeki vergi ve prim yüklerinin OECD ortalamalarına çekilmesi, mesleki eğitim ile gençlerimizin istihdama yönlendirilmesi, mesleki eğitimde kamu-özel sektör iş birliğinin geliştirilmesi ve istihdamı zorlaştıran mevzuat katılıklarının giderilmesi gerekmektedir. Öte yandan, küresel ekonomideki ticaret savaşlarına yönelik tedbirlerin alınması ve şirketlerimizin yurtdışı kaynaklı haksız rekabete karşı etkin korunması önem arz etmektedir” denildi.

Haberin Devamı

Art niyetli yorumlar

Ortak açıklamada, “Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında şirketlere yönelik haksız ithamlar yapıldığı görülmektedir. Ülkemize yatırım yapan, binlerce istihdam sağlayan, doğrudan ve dolaylı milyarlarca lira vergi ödeyen, ihracatla ülkemize düzenli döviz geliri sağlayan, Ar-Ge yatırımlarıyla katma değer oluşturan şirketlerimize yönelik bu haksız yorumların art niyetli olduğunu değerlendiriyoruz. Şirketlerin sadece vergi levhalarındaki rakamlara bakarak o şirketin ödemesi gereken vergiden daha az vergi ödediğini iddia etmek hakkaniyetli bir yöntem değildir” denildi.