18.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
İsmail Şahin / İSTANBUL - DataExpert ve Milliyet Executive iş birliğinde BMI organizasyonuyla yedinci kez düzenlenen CHRO Summit gerçekleştirildi. ‘Re-Skilling In The Age Of AI’ (yapay zeka çağında yeniden beceri edinme) temasıyla yapılan zirvede iş dünyasının dönüşümüne öncülük eden Türkiye’nin önde gelen firmalarının üst düzey yöneticileri ve CHRO’ları (insan kaynakları yöneticileri) bir araya geldi. Zirvede şirketlerin yapay zeka eksenli gerçekleştirdikleri organizasyonel dönüşüm süreçleri ve çalışanların yapay zeka kullanarak enerjisini yeni becerilerde kullanması yönünde yaptıkları çalışmalara değindiler. Ardından ‘En Etkin 50 CHRO’ ödül töreni gerçekleştirildi.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan LinkedIn EMEA Büyüyen Pazar Lideri Ali Matar, ‘Yapay Zeka ile Çalışmanın Geleceği’ konulu sunumunda, ‘Generatif AI’ sayesinde insanların artık çok daha spesifik iş bulma olanağına kavuştuğunu ifade etti. Matar, “AI bizim bütün yaptığımız işi değiştiriyor. Önümüzdeki dönemde AI ile eş yapabilmeyi öğrenenler öğrenmeyene oranla daha kolay iş bulabilecek” dedi. Ardından Turkcell, İnsan ve İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, “İK’nın Geleceği: Değişimin Merkezinde İnsan Odaklı yaklaşım” konulu bir sunum yaptı. Durdu, “Dünya tek bir küresel pazara evrilirken güç dengeleri güçlüden yana olmaya devam ediyor. Dijital dönüşümle İK çok daha önemli hale geldi. Çalışanların çalışma ortamı değişti. İnsanı merkeze alarak çözümlerimizi sürdürmeliyiz” diye konuştu.
Ayrımcı algoritmalar
Zirvenin ikinci paneli “Yapay Zeka Teknolojileri ve İnsan Odaklı Yaklaşımla Geleceği Beraber Şekillendirmek” başlığıyla yapıldı. Mercer Doğu Akdeniz Bölge CEO’su Dinçer Güleyin moderatörlüğündeki panelde, Esin Avukatlık Ortaklığı Ortak Avukatı Elif Nur Çakır Vurgun, TokenFlex Token Finansal Teknolojiler Dijital Kart Çözümleri Genel Müdür Yardımcısı Erkin Uzun, Meditopia Kurucu Ortağı ve CEO’su Fatih Mustafa Çelebi ve Vodafone Türkiye İnsan Kaynaklarından Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Tlabar Güler bir araya geldi.
Zirvenin öğleden sonraki oturumları Assessment Systems Kurucusu ve CEO’su Dr. Levent Sevinç’in “Ölçme ve Değerlendirmede Yapay Zeka Destekli Yaklaşımları” konulu sunumuyla başladı.
Türkiye Sigorta İnsan Kaynakları, Strateji ve Destek Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Doğan Başar ise “Yapay Zeka ile İK Süreçlerinin Dönüşümü: Verimlilikten Stratejiye” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
‘Mobil Çağ’ sona erdi
Zirvenin ilk paneli DataExpert Yönetici Ortağı Yasin Altunkaya moderatörlüğünde “AI Çağında Organizasyonel Dönüşüm” başlıklı oturumla yapıldı. Panelde, OYAK İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Başkanı Can Örüng, Şişecam İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Şengül Arslan, Koç Holding İnsan Kaynakları Direktörü Umut Günal ve Sabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Yeşim Özlale Önen bir araya geldi.
Organizasyonel dayanıklılığın tartışıldığı panelde son 6 yıl içinde en çok krizlerin yaşandığı dönemden geçtiğimizi ve bu yüzden risk yönetiminin çok önemli bir hale geldiğini ifade eden Can Örüng, “OpenAI paradigma değişimi yarattı. Üretken yapay zekanın hayatımıza girmesiyle 2007 yılında iphone ile başlayan mobil çağ sona eriyor. Siber güvenlik çok önem kazanacak” dedi.
Şengül Arslan, ise bunun için şirketlerin belirlediği vizyonun anlaşılabilir olmasını gerektiğini Şişecam olarak teknolojik dönüşümle birlikte sadeleşme ve tüzel kişilik sayısını azaltmaya gittiklerini ifade etti. Umut Günal ise çok fazla konunun hayatımıza girmeşe başladığını ifade ederek, “Yapay zeka hype konu ve öyle olmaya devam edecek. İşgüçü kaybı olmayacak, panik olmadan yapay zeka ile çalışmanın nerede dengeleneceğini tahminleyebilen organizasyonlar öne çıkacak” dedi. Günal organizasyonel dayanıklılığın adaletli ve liyakatlı yaklaşım, çalışanlar ile iletişim, teknolojik yatırım ve toplumsal duyarlılık olmadan dayanıklı olmasının mümkün olmadığını ifade etti.
Yeşim Özlale Önen de, liderlerin temel noktasının güven yaratmak olması gerektiğini, yapay zeka ile birlikte çalışarak duygusal zeka ve farkındalıkla ortamı yönetebilmesi gerektiğine işaret etti.
‘Her İK sürecinde kullanmak mümkün’
Deloitte Türkiye, İnsan Yönetimi Hizmetleri Lideri İlksen Keleş “Algoritmalar ve İnsanlar: Yapay Zeka İK’nın Yeni Kahramanı Mı?” başlıklı sunumunda yapay zekanın işe alım süreçlerinde zaman ve paradan tasarruf sağladığına dikkat çekerek, “İK liderleri yapay zekanın üretkenliği yüzde 65 oranında artırdığını düşünüyor. İşe alım sürecinden emekliliğe kadar bütün süreçlerde yapay zekanın kullanılması mümkün” ifadelerini kullandı.
Şirketlerin kültürü
Hedef Filo, Yönetim Kurulu Başkanı Önder Erdem moderatörlüğündeki “Organizasyonel dayanıklılığı güçlendirmek” başlıklı panelde ekonomik ve çevresel faktörlerin organizasyonel dayanıklılığı nasıl etkilediği, uzaktan çalışma ve kuşaklar arası etkileşim tartışıldı. ING Türkiye, İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Hale Ökmen Ataklı, “Çevresel ve ekonomik faktörler hayatımızın çok ortasında. Uzaktan çalışmak organizasyonel dayanıklılığı olumlu etkiliyor. Finansal sonuçlar uzaktan çalışmanın artı değer sağladığını gösteriyor” dedi.
Enerjisa Enerji, İnsan ve Kültür Bölüm Başkanı Yakup Aydilek ise “Yeni jenerasyon sabırsız ama teknolojik kabiliyeti Y ve X kuşağının deneyimleri ile birlikte harmanlayarak daha üretken bir yapıya ulaştırabilmek için fırsatlar yaratmak gerekiyor. Biz kuşaklar arası etkileşimi sağlamak için spor ve e-spor takımları kurduk onlarla ilerliyoruz” dedi.
“Kültür, liderlik ve Eğitim” konulu zirvenin son paneli TEGEP Denetim Kurulu Üyesi Yeşim Çokeker eşliğinde gerçekleşti. sahibinden.com İnsan ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı Güntulu Peker, IC Holding, İnsan ve Kültür Başkanı Nazire Ulusoy, TEI CHRO’su Yeliz Çetinkaya panelde fikirlerini paylaştı.