11.11.2024 - 07:03 | Son Güncellenme:
Aslıhan Altay Karataş / ANKARA - 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda siber güvenlik sektörünün hem ekonomik boyutu hem de ulusal güvenlikle yakın ilişkisi nedeniyle kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekilirken, bu konuda atılacak önemli adımlar sıralandı.
“Gerek savunma ve güvenlik gerekse sivil alanda siber güvenlik ihtiyaçları, azami ölçüde yerli ve yetkin çözümlerle karşılanacaktır” denilen programda, Savunma Sanayii Başkanlığı bünyesindeki bilişim projelerinde yerli siber güvenlik çözümlerinin uygulanacağı ve yerli ürün geliştirme faaliyetlerine katkı sağlanacağı belirtildi. Savunma sanayindeki yerlilik oranı hedefi ise yüzde 82 olarak ilan edildi.
YERLİ GİRİŞİME DESTEK
Siber güvenlik sektörünün gelişmesi ve bütünleşmesi için TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü ve Savunma Sanayii Başkanlığı işbirliğiyle geniş katılımlı bir sektör ekosistemi oluşturulduğu hatırlatılırken, üniversitelerin de ekosisteme dâhil edilmesine yönelik çalışmaların devam ettiği vurgulandı ve “Bu çalışmalarla, siber güvenlik alanındaki münferit Ar-Ge faaliyetlerinin ve girişimlerin bütünleşik bir yapıda, işbirliğine dayalı olarak geliştirilmesi ve desteklenmesi amaçlanmaktadır. Dijital Dönüşüm Ofisi ve Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi bünyesinde Eylül 2024 itibarıyla 255 firma, 401 ürün ve 649 hizmetle faaliyet göstermektedir” bilgisi paylaşıldı.
TÜRKİYE ÖRNEK ALINAN ÜLKE
BM-Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Global Siber Güvenlik Endeksi’nin (GCI) 12 Eylül 2024 tarihinde yayımladığı rapora göre Türkiye’nin 194 ülkenin yer aldığı değerlendirme sürecinde “1. Seviye Örnek Alınan Ülkeler” arasında yer aldığına işaret edilirken, “Ülkeler yasal boyut, teknik boyut, organizasyonel boyut, kapasite geliştirme ve işbirliği boyutu alanlarına göre değerlendirilerek seviyelendirilmiştir. Türkiye tüm alanlarda 20 tam puan alarak örnek alınan ülkeler arasında en üst seviyede yer almıştır” denildi.
BAŞKANLIK KURULACAK DİJİTAL TL TEST EDİLECEK
2025’te siber güvenlik alanında mevzuat çalışmalarında, AB’nin Şebeke ve Bilgi Güvenliği Direktifi ile siber güvenlik alanındaki yeni çalışmaları dikkate alınacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Şirketleri akredite edecek, süreçleri, ürünleri, sistemi sürekli bir şekilde kontrol edip açıklarını tespit edip giderecek, uluslararası gelişmeleri takip edecek çok güçlü bir Siber Güvenlik Başkanlığı tasarımız var” demişti. Ayrıca Dijital Türk Lirası Projesi’nin ikinci faz çalışmaları kapsamında siber güvenlik konularında araştırma ve test faaliyetleri de yürütülecek.