14.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
EMLAK - TEBERNÜŞ KİREÇCİ
Kağıthane’den sonra Maltepe - Kartal hattını kendine üs seçerek farklı mimari tarzda kuleler inşa eden Dap Yapı, yine Maltepe E-5 üzerinde gerçekleştireceği Dap Burgu Kule’yi satışa çıkardı. Dönerek yükselen 22 katlı iki kule olarak tasarlanan proje, işletim sistemiyle de iddialı.
Tüm projeleri insanların yoldan geçerken bakmalarını ve hatta bulundukları noktayı, o projeye göre tarif etmeleri isteğinden yola çıkarak tasarladıklarını belirten DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, yeni projeyle mimaride bir dönüm noktası olmaya kararlı olduklarını vurguladı.
Konsepti değiştiren araştırma
Bu zamana kadar Büyükdere Caddesi’nde gerçekleştirilen binaların artık Kadıköy, Ataşehir ve Kartal ilçelerinin komşusu olan Maltepe’de de gerçekleştirildiğini belirten Yılmaz, projeyi geliştirme süreçlerine dikkat çekti. Projenin yükseleceği arsanın kendi mülkleri olduğunu belirten Yılmaz, konut projesi gerçekleştirmek üzere araştırma yaptıklarında bölgede otel tarzı ve daha hızlı bir hayata dönük tercihi fark ederek yola devam kararı aldıklarını kaydetti. Bu doğrultuda o döneme kadar gerçekleştirdikleri geniş ve yüksek tavanlı konutlardan yine yüksek tavanlı ama bu kez daha küçük konutlar üretimine karar verdiklerini kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:
İsteyen kiralayabilecek
“Projenin konsepti lüks bir otel tarzını yansıtacak. Dış mimari farklılığına paralel olarak tüm konutlar stüdyo, 1+1 ve 2+1 olarak tasarlandı. Kullanım alanları 36 metrekare ile 103 metrekare aralığında değişiyor. Fiyatları ise 149 bin TL ile 500 bin TL aralığında etiketlendirdik.”
Bir başka değişiklik olarak konut sahiplerini mülklerini kullanmadıkları zaman kiralayabilmeleri yönündeki sistemlerini gösteren Yılmaz, bu yönde dünyaca ünlü gruplarla görüşmelerinin sürdüğünü belirterek şöyle konuştu:
“Gerekirse biz de bir şirket kurabiliriz. Biz inşaatçıyız, işletmecilik bizim işimiz değil. Ama projede mutlaka ‘oturmadığın dönemde kirala’ modeli uygulaması mevcut olacak. Yurtdışında hayli yaygın olan ancak ülkemizde henüz pek uygulanmayan modeliyle alternatif kazanç imkânı sağlanacak. Haftalık, aylık ve yıllık kiralanabilecek olan daireler profesyonel bir yönetim sistemiyle işletilecek. Daire sahipleri kira toplama veya kiracı bulma gibi konularla ilgilenmeyecek.”
Üniversite ve hastanelerle çevrelenmiş
Dap Burgu, konumuyla da dikkat çekiyor. Kara, hava, deniz ve raylı ulaşım araçlarının tam kesişme noktasında konumlanan proje, E5’e paralel, sahile bir kilometre, Marmaray metro istasyonuna 50 metre, deniz otobüsüne ve Adalet Sarayı’na beş dakika, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 10 dakika mesafede yer alıyor.
Bağdat Caddesi, Küçükyalı ve Ataşehir’e yakınlığıyla da dikkat çeken projenin çevresinde üniversite, hastane ve alışveriş merkezleri oldukça yoğun.
Yeditepe, Okan ve Sabancı Üniversiteleri, Marmara Eğitim Köyü, Kartal Eğitim & Araştırma Hastanesi, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi, FSM Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sema Hastanesi, Medicalpark, Maltepe CarrefoureSA ve Kozyatağı CarrefourSA Maltepe kadar projeyi de çevrelemiş durumda.
‘Ekip bulmakta zorlanıyoruz’
Önceki projelerde mimari sınırları zorladıklarını dile getiren Ziya Yılmaz, Burgu Kule ile çıtayı daha da yükseğe taşıdıklarını kaydetti. Öte yandan projeyi mimari açıdan Türkiye’de gerçekleştirecek ekiplerin zor bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz, “22 kat üzerine dönerek yükselen iki kulenin dış cephe kaplamalarında en iyisi için çözüm arayışlarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
Bizim Evler’in dördüncüsü için adres yine Ispartakule oldu
İhlas Holding, Bizim Evler’in 4’üncüsünü de Ispartakule’ye yapıyor. Firma, böylece bölgedeki konut sayısını 2 bin 800’e taşıyor.
Bizim Evler çatısı altında üç etap konut gerçekleştiren İhlas Holding, kısa bir süre içinde Bizim Evler 4’ü de satışa çıkarmaya hazırlanıyor. Ispartakule’de geliştirdiği Bizim Evler markalı konutlara bir yenisini daha ekleme hazırlığı içinde olan kurumun yapacağı konut sayısı ise 800.
Bugüne kadar 11 bin 370 aileyi konut sahibi yaptıklarını belirten Bizim Evler Proje Koordinatörü Mehmet Erhan Değerli, proje hakkında şöyle konuştu: “Bizim Evler 4 için ön talep toplamaya 15 Nisan’dan itibaren başladık. 60 bin metrekare arsa üzerinde geliştirdiğimiz projede yer alan 800 konutu 342 adetini 2+1 olarak tasarladık. 224’ünü 3+1 olarak projelendirirken, 228’ini de 4+1 olarak şekillendirdik. Proje ayrıca, 30 adet ofis, iki katlı dershane ve 70 mağazalık Bizim Çarşı da yer alıyor.”
Aidatta metrekare 0.90 kuruş
Aidatlarda önemli bir tasarrufa giderek, metrekare başına 0.90 kuruşluk bedel belirlediklerini vurgulayan Değerli, alanın yüzde 85’lik bölümü peyzaja ayırarak yeşile verdikleri önemi bir kez daha ortaya koyduklarını kaydetti. Bizim Evler 4’ün konumuna da dikkat çeken Değerli, “Geniş peyzaj alanı ve sosyal tesislerin yanı sıra proje ulaşım yollarında kolay bir noktada yer alıyor. Tren istasyonuna 150 metre, Atatürk Havalimanına 15 dakika mesafede yer alan projeye İETT otobüsleri günde 150’yi aşkın sefer düzenliyor.
‘BİR MAHALLE YARATTIK’
Hızla gelişen ve nüfusu artan Bahçeşehir Ispartakule’de yatırımlara devam edeceklerini vurgulayan Mehmet Erhan Değerli, Bizim Evler 2’yi sekiz ay erken teslim ettiklerini hatırlatarak, Bizim Evler 3’ün inşaat ve satışına hızla devam ettiklerini kaydetti. Değerli, Bizim Evler 4 de göz önüne alındığında Ispartakule’de yaklaşık 2 bin 800 konutluk Bizim Evler Mahallesi’nin doğduğunu dile getirdi.
Okmeydanı Hastanesi’nin bahçesine yeni hastane
İstanbul İl Özel İdaresi, kenti olası bir depreme hazırlamak için yeni bir çalışmaya başladı. Bu kapsamda Okmeydanı Hastanesi’nin bahçesinde 124 yoğun bakım ünitesinin yer alacağı bir hastane daha yapılacak. İhtiyaç halinde yatak sayısı 1.300’e kadar yükseltilebilecek şekilde geliştirilecek.
İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık (İSMEP) projesinin bir parçası olan çalışmada yeni hastane160 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak. Avrupa yakasının en büyük onkoloji merkezinin de inşa edilmesi planlar arasında.
Proje çalışması devam eden hastane 860 hasta, 124 yoğun bakım yatağı olmak üzere 984 yataklı olacak. 240 poliklinik odalı hastanede, 28 adet ameliyat salonu yer alırken deprem ya da ihtiyaç duyulması halinde tek kişilik odalarında çift kişilik odaya dönüştürülme imkânı olacak hastanenin yatak kapasitesi 1300’e kadar yükseltilebilecek.
Bu arada hasta odaları yaklaşık 35 metrekare ve yarısı tek, yarısı çift kişilik olarak planlanırken, hastane, 1 milyon 500 bin kişiye ayakta, 50 bin kişiye de yatakta hizmet verebilecek.
Kemerburgaz’daki 46 daireyi 27 farklı şekilde tasarladı
Son yedi yıldır pek çok projeye imza atan Akro Yapı, İstanbul Kemerburgaz’daki yeni projesiyle oldukça iddialı bir çıkış gerçekleştirdi. Tek blok üzerinde 46 konut olarak tasarladığı İz Evler Projesi’nin yaklaşık yarısını bir hafta gibi kısa bir süre içinde yeni sahipleriyle buluşturan firma, geriye kalan evlerin satışını da kısa bir süre içinde tamamlamayı planlıyor.
Ocak ayında temelleri atılarak inşaatına başlanan projenin Aralık 2011’ne anahtarlarını sahiplerine teslim etmeyi planladıklarını belirten Akro Yapı Yönetim Kurulu Eş Başkanı Mustafa Koçak, “Kemerburgaz için ortalama sayılabilecek 180 bin ila 650 bin TL aralığında satışlara başladık. Proje, İstanbul’un havasından kaçıp orman havası teneffüs etmek isteyenler için tasarlandı aslında. Çünkü hemen yanı başımızda asla kapanmayacak bir orman var” diye konuştu.
Projenin 1.590 metrekarelik arsa üzerinde geliştirildiğini belirten Koçak, yatay konseptteki projede yer alan konutların 50 ile 250 metrekare arasında değiştiğini söyledi. Koçak, 27 farklı tipteki daireyle her türlü ihtiyaca cevap vermek
istediklerini kaydetti.
Malzemede en çok ihracat yapan 7’nci isim Türkiye
Küresel ekonomik krizin ardından hızlı toparlanma sürecine giren inşaat sektörünün geçen yıl yüzde 17.1 oranında büyüyerek ekonomiye yüzde 5.6’lık katkı yaptığını belirten İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, ‘ekonomi ve ihracatta son gelişmeler ve Türk İnşaat sektörüne yansımaları’ isimli toplantıda sektörle ilgili çarpıcı verileri açıkladı.
Sektörün ortaya koyduğu performansın yurtdışına malzeme ihracatı alanında da izlenebileceğinin altını çizen Bilmaç, 2010 yılında yaklaşık 19 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini dile getirdi. İhracat hızındaki artışın sürekli yükselişte olduğuna işaret eden Bilmaç, şöyle devam etti: “Son beş yılda ortalama ihracat artış hızımız yüzde 15 olurken, inşaat malzemeleri ihracatı yapan ülkeler arasında 7’nci sıraya yerleştik. Üretimde ise yüzde 11.5 büyüme oranıyla inşaat malzemeleri sanayisi olarak dünyada ilk beş ülke arasında yer alıyoruz.”
Onlar Türkiye'nin en çok bilinen isimleri. Şimdi ışıl ışıl yaşayan ünlülerin hayat yolculukları hep böyle başlamadı. Kimi kaset satarken söylediği şarkılarla keşfedildi, kimi inşaatlarda çalıştı. İşte ünlülerin ilk işleri...