23.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Kadife Şahin
Dubaililer ve Ruslar arasında uzun süreden bu yana süren pazarlıklar son buldu, Denizbank 3.2 milyar dolara el değiştirdi. Rus Sberbank, DenizBank’ı 3.2 milyar dolara Dubai’nin en büyük bankası Emirates NBD’ye sattı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük bankası olan Dubai merkezli Emirates NBD, Sberbank kontrolündeki DenizBank’ı 14.6 milyar TL’ye (3.2 milyar dolar) bünyesine kattı. Satınalma işlemi Emirates NBD’nin bugüne kadar yaptığı en büyük alım işlemi olarak tarihe geçti.
Sberbank CEO’su Herman Gref’in, şubatta yaptığı “Satışla ilgili aldığımız çok iyi bir teklifi inceliyoruz” söylemi sonrası hareketlenen görüşmeler dün gelen açıklamayla son buldu.
İlk kez ‘Lockbox’
Denizbank’ın Dubaililere satışını değerlendiren Hakan Ateş, “Seçime çeyrek kala böyle bir satışı gerçekleştirmek önemli bir başarıdır hem Türkiye hem bankacılık sektörü açısından hem de bankamız açısından” dedi. “Şu anda bankacılık sektöründe bankaların defter değeri 0.70. Bankamızın satışı 1.17 defter değeri üzerinden gerçekleşiyor” diyen Ateş, “Bu da önemli bir değerdir” şeklinde konuştu.
Ateş ayrıca, “Fiyat konusuna gelince, Türkiye’de herkes ne yazık ki bir kur, bir de faize odaklanıyor. Bu nedenle de başarılan işin büyüklüğü ve önemi maalesef atlanıyor. Son dönemde, sermaye piyasalarına bir sürü firma girdi geri çıktı. Son dönemde çok milyar dolarlı bir işlem dünyada olmuş değil. Buradaki onay sürecinin de kısa olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu. Ateş, satış anlaşmasının ilgili otoritelerin onayından sonra hayata geçeceğinin altını çizerken, “İlgili kurumlarımızın onayını bekleyeceğiz” dedi.
Satışın Lockbox ile 31 Ekim finansallarıyla yapıldığının altını çizen Hakan Ateş, Lockbox ile hesaplamanın Türkiye’de ilk kez gerçekleştiğini belirtti. (Kilitli kutu olarak adlandırılan Lockbox sisteminde, şimdiki değer saptanarak, ödenecek faizle gelecekteki değer belirleniyor. Dolayısıyla, DenizBank’ın 31 Ekim 2017 itibarıyla özvarlığı donduruldu. Bundan sonraki kar ve zarar gibi bütün riskler alıcı olan Emirates NBD’ye ait.)
‘Fiyat makul düzeyde’
Emirates NBD Grubu CEO’su Shayne Nelson, “Bu işlem, Emirates NBD için çok önemli bir dönüm noktasıdır ve hissedarlara ilk yıldan itibaren artan bir değer katacaktır. Denizbank Türk bankacılık sektöründe iyi yönetilen ve önde gelen bir kurumdur. Böyle bir bankanın satın alma fiyatı da Emirates NBD için makul düzeydedir” dedi.
Sberbank CEO’su Herman Gref ise “Bankanın yönetim ekibine ve 2012’de bankayı satın almamızdan bugüne kadarki başarılı sonuçlara çok büyük değer veriyoruz. Denizbank’ı satma kararı, Sberbank Grubu’nun uluslararası stratejisindeki değişiklik sonucunda ortaya çıkmıştır ve bu satış, Sberbank ekosisteminin daha da geliştirilmesine odaklanmamızı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Satış denince ilk akla gelen isim
- DenizBank 2006 yılında Zorlu Grubu tarafından Belçika merkezli finans devi Dexia’ya satıldı.
- Dexia, bankanın yüzde 75’ini o dönem 2.4 milyar dolara almıştı.
- Dexia’nın iflası sonrası 2012’de banka Rus Sberbank’a geçti.
- Rusya devlet bankası Sberbank, DenizBank’ın yüzde 99.85 hissesi için 3.5 milyar dolar ödedi.
- Ruslar, Denizbank’ı 6. yılında 3.2 milyar dolara Dubaili Emirates NBD’ye sattı.
- Tüm bu süreçleri bankanın CEO’su olarak Hakan Ateş yönetti.
- DenizBank Türkiye’nin en büyük 9. bankası, özel bankalar içinde ise 5. sırada yer alıyor.
‘YÖNETİM’ AYNEN DEVAM
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Hem ismimiz hem yönetimimiz iş başında. DenizBank ismi de kalacak. Emirates NBD’nin Sberbank’tan talep ettiği konulardan biri de yönetimin kalmasıydı” dedi.
2018 YILINDA İŞLEM TAMAM
Sberbank satışıyla ilgili açıklamada şunlar kaydedildi: “İmzalanan sözleşme doğrultusunda, yüzde 99,85’lik hissenin satış bedeli Denizbank’ın 31 Ekim 2017 itibarıyla sahip olduğu konsolide özkaynak büyüklüğüne dayalı olarak, fiyat sabitleme mekanizmasıyla birlikte 14.6 milyar lira olarak belirlenmiştir. Devir işleminin bir parçası olarak, işlemin kapanışıyla birlikte Emirates NBD, geçmişte Sberbank tarafından Denizbank’a verilmiş olan sermaye benzeri kredilerin sahipliğini de üstlenecektir.” Açıklamada, işlemin 2018 yılı içinde tamamlanmasının beklendiği ifade edildi.
DUBAİLİ YATIRIMCILAR SESSİZ SEDASIZ GELDİ
Dubai merkezli gruplar son yıllarda yavaşlamış olsa da bir süredir Türkiye’deki yatırım fırsatlarını değerlendiriyor. Dünyanın önde gelen gayrimenkul geliştirme şirketlerinden Emaar, İstanbul’da önemli yatırımlar üstlenmiş durumda. Dünya çapında yatırımları bulunan Al-Futtaim Grubu da Türkiye’de sıfırdan kurduğu Orient Sigorta ile yatırım yaptı.
Yatırım gruplarından The Abraaj Group da Türkiye yatırımcılarından. Abraaj, aralarında Acıbadem Hastaneleri, Acıbadem Sigorta, Hepsiburada, Fibabanka, Netlog gibi önemli şirketlerin bulunduğu birçok sektörde büyük yatırımcı konumunda.
Türkiye’nin önde gelen paket kargo şirketlerinden MNG Kargo da Dubai merkezli Mirage Cargo B.V. şirketi tarafından satın alındı. 2011 yılında İstanbul’da bulunan Pera Palas’ın işletmesini devralan Dubai Emiri El Maktum’un sahibi olduğu Jumeirah Group, yine Türkiye’de önemli yatırım fırsatları arayışında.