EkonomiSağlıklı startup’lar!

Sağlıklı startup’lar!

13.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de sağlık alanındaki startup’lar da adlarından söz ettiriyor. Sağlık cihazları özellikle dış açık verilen ve ithalatın olduğu bir alan... Bu alandaki yerli startup’lar ülke ekonomisine de önemli katkılarda bulunuyor. Türkiye’de öne çıkan sağlık alanındaki startup’lara göz attık.

Sağlıklı startup’lar

Fizyoterapiye eğlence kattı

Haberin Devamı

Fizyoterapi ve rehabilitasyon da teknolojik gelişmelerden nasibini alıyor. Bu alanda startup kuran isimlerden biri de Inosens’in Kurucu Ortağı Dr. İsmail Uzun. Fizyosoft’la sanal gerçeklik ve sensör teknolojilerini kullanarak egzersizleri aktif video oyunları şeklinde yapma imkanı sağlıyor. Fizyoterapi ve rehabilitasyon sürecini daha keyifli hale getiriyor. Hastaların gelişimini objektif olarak raporlar üzerinden takip etmeyi de mümkün kılıyor.

Uzun, “Tedaviyi kişiye özel hale getirerek her hastanın kendi ihtiyacı olan doğru egzersizi yapmasını sağlıyoruz. Çeşitli sensörler kullanarak birçok egzersiz hareketlerini kapsayacak şekilde uygulamalar sunabiliyoruz. Mobil uygulamalar sayesinde rehabilitasyonun merkezler ve hastaneler dışında da devam ettirilebilmesine imkan sağlıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Kızı cerebral palsy

İsmail Uzun, elektronik mühendisliği eğitimi aldı. Uzun, küçük kızının engelli (cerebral palsy) olması nedeniyle rehabilitasyon merkezlerini ve ihtiyaçlarını çok yakından tanıdığını anlatıyor.

Sağlıklı startup’lar

‘Göz’de sanal gerçeklik

Hopetical, göz tembelliği hastalığına çözüm geliştirmek için kuruldu. Kurucusu Ufuk Çoban. Göz tembelliği tedavisinde sanal gerçeklik teknolojisi kullanıyor. Eylül 2018’de Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark Kuluçka merkezi için şirketleşti. TÜBİTAK BİGG Teknogirişim desteği almaya da hak kazandı. Çoban, projeyi 3 yaşındaki kızında göz tembelliği hastalığı çıktıktan sonra başlattığını anlatıyor. Çoban, bu tedaviyi hem yetişkinler hem de çocuk için düşük maliyetli ve kolay erişilebilir şekilde sektöre sunmak istiyor.

Uzun süreli egzersizleri tablet uygulaması haline getirerek evde gerçekleştirme imkânı da sağlayacak.

Sağlıklı startup’lar

Diş teli dijitalleşti

Orthero, Türkiye’de yerli ve kişiye özel üretilen şeffaf apareylerle hastaların dişlerini ideal hale getiren telsiz tedavi yöntemi geliştirdi. Kurucu Ortağı Efe Turhan, hasta ve hekimlere ortodonti tedavisini tamamen dijitalleştiren yöntem sunduklarını belirterek, “Bu yöntemle bilgisayar programları vasıtasıyla dizayn edilen dişler, 3D Printer’lar ile üretilen şeffaf plaklar ve tüm tedavinin baştan sona bilgisayar programı vasıtasıyla yapıldığı bir tedavi süreci ortaya koyuyoruz. Sektörde uzun yıllar yabancı markaların yüksek maliyet ve yavaş sunulan hizmeti hüküm sürdü. Orthero bunu değiştirdi” diyor. Polonya’ya ihracat yaptı.. Başka ülkeler de hedefinde.

Haberin Devamı

Sağlıklı startup’lar

Sağlığa üç boyut getirdi

Axolotl Biyosistemler de doku mühendisliği ve rejeneratif tıp cihazları geliştiriyor. Üç boyutlu biyobasım sistemleriyle şirket büyümeye devam ediyor. Biyobasım sistemleri yapay doku ve organoidler oluşturmanızı sağlayan sistemlerdir. Firmanın CEO’su Onur Samet Yıldırım, “Beta prototipleri müşterilerimiz ile buluşturduk. Bu süreç esnasında aldığımız yatırımlar ile ihracata başladık.

ABD ve Avrupa olmak üzere birçok üniversiteye 3 boyutlu biyobasım sistemlerinin kurulumunu gerçekleştirdik. Önümüzdeki iki yıl için hedefimiz Batı Avrupa ve Kuzey Amerika pazarlarını domine edebilmek” bilgisini veriyor.

Sağlıklı startup’lar

Alzheimer hastalarına bileklikle takip

Haberin Devamı

Girift Kurucu Ortakları Fatih Aksoy ve Çağatay Er de, alzheimer hastalarının ve ailelerinin hayatlarını kolaylaştırmak için yola çıktı. Tamamen kendi üretimleri bir akıllı bileklikleri var.

Aksoy, “Bu akıllı bileklik sayesinde hastanın anlık olarak konum, nabız ve düşme durumunu bilekliğimiz üzerinde bulunan sim kart sayesinde hiçbir ekstra cihaza gerek duymadan aile ile paylaşabiliyoruz.

Uyarı gönderiyor

Hasta yakını da isterse mobil uygulamadan girerek yakınının değerlerini kontrol edebiliyor. Nabızda ani bir değişim olursa veya bir düşme durumu algılanırsa yakınının telefonuna bildirim gidiyor. Bataryası 10 güne kadar bitmeden çalışabiliyor” diye konuşuyor

Çağatay Er de, “Alzheimer hastası yakınları bu hastalık ile mücadele ederken çok yalnız kalıyor. Yine mobil uygulama üzerinden onların birbirleriyle tanışabilecekleri bir platform oluşturduk. Ayrıca bu hastalıkla ilgili akla gelebilecek sıkça sorulan sorular gibi bilgilendirici içerikleri de mobil uygulamamız içerisinde barındırıyoruz” şeklinde anlatıyor.