EkonomiRekabet ihlalini ihbar edene ödül

Rekabet ihlalini ihbar edene ödül

04.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Enflasyonist ortamda şirketlerin gizli ve açık anlaşmalarla fiyatları enflasyonun üzerine çekebildiğine dikkat çeken Rekabet Kurumu, piyasayı çıkarları doğrultusunda manipüle eden kartel ve tekellerin ortaya çıkarılması için yapay zeka kullanımının yanı sıra kartel oluşumlarını ihbar eden kişiler için para ödülü verilmesini gündemine aldı.

Rekabet ihlalini ihbar edene ödül

MİTHAT YURDAKUL / ANKARA - Rekabet Kurumu’nun önümüzdeki 5 yılı kapsayan stratejik planınında, rekabet ihlali yapan büyük kartel ve tekellerin ortaya çıkarılmasının gelişen teknolojiler sayesinde zorlaştığına dikkat çekilerek, “Teknolojik gelişmelerin teşebbüslere delillerin gizlenmesi yönünde sunduğu avantajlar, rekabet ihlallerine ilişkin inceleme, araştırma ve soruşturmalarda delil temini konusunda birtakım zorlukların yaşanmasına neden olmaktadır” denildi.

Haberin Devamı

Kartellerin ortaya çıkarılması için başta teknolojik çözümler olmak üzere yeni yollar bulunması gerektiği ifade edilen planda, piyasaya yönelik ekonomik temelli analizlerin artırılması, pişmanlık programına başvuruları artıracak değişikliklerin yapılması, kartelleri ihbar eden gerçek kişiler için para ödülü gibi teşvik edici uygulamaların hayata geçirilebileceği ifade edildi. Plana göre, yapay zeka uygulamaları ve yazılımlardan yardım alınarak rekabet ihlalinin zamanında tespiti sağlanırken, bu şekilde algoritmalara yapılan müdahaleler yoluyla piyasalardaki rekabeti bozabilecek uygulamalar tespit edilebilecek.

SUNİ ARTIŞLAR

Ekonomide enflasyonist fiyat artışlarının kartellerin oluşumunu kolaylaştırdığı vurgulanan planda, fiyat artışlarının tüketicilerin satın alma güçlerini düşürürken şirketlerin kârlarını düşürdüğü ifade edilerek, “Bu durum, teşebbüsleri farklı çözüm yollarına itebilmekte ve gizli veya açık şekilde anlaşarak, artış trendinde olan fiyatları suni şekilde enflasyon seviyesinin üstüne çekmeye teşvik edebilmekte. Bu durumda, enflasyonist fiyat artışları ile piyasada mevcut olan karteller tarafından gerçekleştirilen fiyat artışlarının ayrıştırılması zorlaşabilmektedir” denildi.

Haberin Devamı

'REFAHIN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL'

Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle ise önümüzdeki 5 yıllık stratejilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, şu ifadelere yer verdi:

“Ekonomik ve finansal gücün az sayıda kişi ve şirketlerin elinde toplandığı, tekellerin ve kartellerin hâkim olduğu bir ekonomik yapı şüphesiz ki toplumsal refahın önünde ki en önemli engeldir. Bu nedenledir ki; rekabet eden, insan kaynağına, verimliliğe ve teknolojiye yatırım yapan teşebbüslerin var olduğu, girişim özgürlüğünün korunduğu, vatandaşlarımızın fiyat ve kalite rekabetinden, ürün ve hizmet çeşitliliğinden yararlandığı bir ekonomik yapının geliştirilmesi ve korunması konusundaki temel misyonumuzun bize yüklediği ağır ama bir o kadar kıymetli sorumluluğun her daim farkında olarak faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Beş yıllık stratejik planımızı, bir başka deyişle faaliyetlerimizin temel çerçevesini çizen yol haritamızı da bu temel misyonu esas alarak oluşturduk.”