EkonomiPİYASADA EKİM BEREKETİ

PİYASADA EKİM BEREKETİ

06.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sonbahara satış baskısı ile giren piyasalarda ekim ayı bereketi yaşanıyor. Borsa İstanbul, son 20 yılın 15’inde ekim aylarını getiri ile tamamladı. Kaybettirdiği yıllar ise 1998, 2005, 2008, 2011 gibi krizlerin yaşandığı dönemler.

PİYASADA EKİM BEREKETİ

Piyasaların genel seyrine baktığımızda bu ekim ayında da yükselişin yaşandığını görüyoruz. Teknik yönden bakıldığında BİST 100 Endeksi hızlı çıkışıyla 76.000 seviyesinin üzerine çıktı. Endeks yüzde 3.37 yükselişle 76.902 puandan kapandı. Endeksin yükselişini sürdürmesi halinde direnç seviyeleri 77.000 - 78.000 ve 80.000 seviyelerinde bulunuyor. 80.000 seviyesine doğru ataklar satış baskısı ile karşılaşabilir.

Haberin Devamı


Dolar 3’ün altına

Endeksteki yükselişte banka hisselerinin etkili olduğu görülüyor. Finansbank yüzde 19 yükseldi. Bankanın satışına yoğun ilgi olduğuna ilişkin haberler hisseyi yükseltti.

Faiz ve dövizin seyri banka hisselerine ilgiyi canlı tuttu. Dolar kurunun 3 seviyesinin altındaki hareketi ve gösterge faizdeki gevşeme, borsada banka hisseleri ile yükselişi getirdi. Dolar/TL ise dün 2.98 - 3 TL bandındaydı.

Öte yandan yurtiçinde enflasyon verileri beklentilerin hafif üzerinde gelmesine rağmen önemli bir baskı oluşturmadı. Piyasada gerilimin azalmasının ana kaynağı ABD. Tarım Dışı İstihdam verisi sonrası Fed’in faiz artırımının 2016’ya kalacağı beklentisi piyasalarda alınıyor.

Piyasada oluşan bu hareketi düzeltme olarak görmek ve bir tepki hareketi olduğunu unutmamak gerekiyor. Dolar bazında aşırı gerileyen hisse fiyatlarının bir miktar dolar bozdurarak hisse senedine geçmeyi de cazip kıldığı gözleniyor.

Kayıt dışı şoka karşı
Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating’in Başkanı Orhan Ökmen, Türkiye’de yetersiz de olsa ekonomik canlılığın devam etmesinin ve şoklara karşı direncin en önemli nedeninin ve kaynağının kayıt dışı ekonomi olduğunu söyledi.
Ökmen yazılı olarak yayımladığı değerlendirmede, “Orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisine, faaliyet ortamına ve sosyal dokusuna verdiği stratejik ve kalıcı zararlara rağmen, şu andaki konjonktürde Türkiye’de kayıt dışı ekonomik faaliyetler, girişimci çabalarını, yatırım dinamiklerini ve piyasa ekonomisini canlı tutmaktadır. Türkiye’de kayıtlı ve kayıt dışı ekonomiler arasında pozitif ilişki söz konusudur” dedi.