EkonomiPetrolde 'Çin' etkisi!

Petrolde 'Çin' etkisi!

29.03.2022 - 08:28 | Son Güncellenme:

Çin'de salgının artmasıyla talebin baskılanacağına ilişkin beklentiler dolayısıyla petrol fiyatlarında görülen düşüş haftanın ikinci işlem gününde de devam ediyor. Peki önümüzdeki günlerde akaryakıt fiyatları ne olur? İşte yeni tahminler...

Petrolde Çin etkisi

Petrol fiyatları OPEC+ toplantısına odaklanırken, Çin'de vakaların artışıyla talebin kısıtlanacağına ilişkin beklentiler fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı yapmaya devam etti.

Haberin Devamı

ABD ham petrolü 105 dolar seviyesinde işlem görürken, Brent petrol de 110 dolara geriledi.

PETROL PİYASASI YAKINDAN İZLİYOR

Çin'de salgının yayılması küresel piyasalar tarafından yakından izlenirken, ülkenin finans merkezi Şanghay'da vakalarda yeni rekorlar kaydediliyor.

DİKKATLER OPEC+ TOPLANTISINDA

Petrolde tüm dikkatler Perşembe günü yapılacak OPEC+ toplantısına çevrildi.

OPEC+, Ukrayna krizi nedeniyle fiyatlardaki artışa ve tüketicilerin daha fazla arz talebine rağmen, Mayıs ayında petrol üretiminde ılımlı artışa gitme planlarına sadık kalacak görünüyor.

Ağustos 2021'den bu yana üretim hedefini her ay günde 400 bin varil artıran OPEC+ geçen yılki toplantıda üretimi Mayıs ayında günde 432 bin varil artırma konusunda anlaşmıştı.

Haberin Devamı

ABD de dahil olmak üzere petrol tüketicisi birçok ülke, ham petrol fiyatlarının yükselerek bu ay varil başına 139 doların üzerine çıkmasıyla üreticileri üretimlerini daha fazla artırmaya çağırdı.

PETROL FİYATLARIYLA İLGİLİ ÖNEMLİ ANALİZ

Gedik Yatırım'ın petrol fiyatlarıyla ilgili analizi ise şöyle:  "Petrol’de makroekonomik gelişmeler fiyatlanmaya devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suheyl el Mezrui, enerji piyasasında istikrarı sağlamak amacıyla OPEC+ ile birlikte çalışacağını söyledi.

Bakan, kapasitemizi 5 milyon varile çıkarmak için yatırım yaptıklarını belirtirken, bu tedbirin tek taraflı olmayacağını petrol piyasasında istikrar için OPEC+ ile çalışacaklarının altını çizdi. Öte yandan, perşembe günü gerçekleştirilecek 27. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı Bakanlar Toplantısı'nda grubun önceki aylardan daha hızlı bir şekilde petrol üretimini artırması beklenmiyor mevcut görünüm de fiyatlarda baskı oluşturuyor.

"FİYATLARDA SERT HAREKETLERE YOL AÇIYOR"

Uluslararası Enerji Ajansı, Rusya'ya bazı ülke ve ithalatçı şirketlerin uyguladıkları ilave yaptırımlar nedeniyle petrol üretiminin nisanda günlük 3 milyon varil azalabileceğini tahmin ediyor. Geçtiğimiz hafta, Rusya'ya yönelik yaptırımların ülkede üretim ve ihracatı etkileyeceği ve NATO Zirvesi’nden gelecek kararların beklentisiyle brent petrol %11,5 yükselmişti.

Haberin Devamı

Yeni haftada ise, hem makroekonomik gelişmeler aynı zamanda dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de Kovid nedeniyle uygulanan karantinalar petrol piyasasında sert hareketlere yol açıyor. Şangay’da 1 – 5 Nisan arasında karantina uygulanacak.

Brent petrolde teknik olarak 115,23 dolar pivot, bu seviyenin aşılması halinde 118,61 – 120,95 – 124,33 dolar aralığı direnç, 112,89 – 109,45 – 107,14 dolar seviyeleri ise destek bölgesi olarak takip edilebilir. 16 Mart’ta 97,36 seviyesi üzerinde yükselişine başlayan brent petrolün fiyat seviyesi 10 günlük üssel ortalama seviyesi olan 114,97 dolara yakın seyretmektedir.

Bu bağlamda, trendin devamlılığı açısından bu seviyenin yukarı yönde kırılımı takip edilecektir. 21 günlük hareketli ortalamanın 10 günlük ortalamayı üssel olarak kesmesi ise kısa vadedeki hareketler açısından teknik olarak pozitif değerlendirilebilir."