10.09.2014 - 13:08 | Son Güncellenme:
AA-Levent Kişi
Marmaris'te paylaşılamadığı için kurumlar arasında davalara konu olan ve 10 yıldır atıl durumda bekletilen eski Köy Hizmetleri Kampı, bu sezon da çürümeye devam etti.
İçmeler Mahallesi'nin Kızılkum mevkisinde denize sıfır 30 bin metrekare alana sahip Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ait kamp, bu kurumun kapatılmasının ardından Muğla İl Özel İdaresine geçti. Muğla'nın büyükşehir statüsüne kavuşmasının ardından ise Köy Hizmetleri Kampı, Muğla'da oluşturulan Devir Tasfiye Komisyonu tarafından yüzde 75 hissedarı Muğla Büyükşehir Belediyesi olan Muğla El Sanatları Sanayi Limited Şirketi'ne (MELSA) şirketine devredildi.
Muğla İl Özel İdaresi Eğitim ve Dinlenme Tesisleri adı verilen kampın tabelası değişti ama kaderi değişmedi. Devrin yaz başında gerçekleşmiş olmasına rağmen, bu sezon da hizmete sunulamayan kampın kapısında, "Girmek yasaktır" yazısı bulunduğu ve bir bekçinin beklediği dikkati çekti. Kampın sahilini ise sakin bir ortamda denize girmek isteyen bazı turistlerin, etrafta otlayan keçilerle paylaştığı görüldü.
"Turizmin hizmetine sunulmalı"
Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kampın son durumunun Marmaris gibi gözde bir turizm merkezine yakışmadığını söyledi. Kampın bir an önce yenilenerek hizmete açılması gerektiğini belirten Kaplan, "Devrin ardından kampta bir temizlik çalışması yapıldı. MELSA'nın burasını günübirlik dinlenme ve eğitim alanı olarak kullanacağı bildirildi. Kampın bölge ve ülke turizmine katkı sağlayacak bir yere dönüştürülmesinin faydalı olacağına inanıyoruz " dedi.
Kampın MELSA'ya geçmesine sıcak bakmadıklarını anlatan Kaplan, ilçe sınırları içindeki değerlerin o ilçenin belediyelerine bırakılması gerektiğini savundu. Yasa gereği kapanan özel idarelerin mallarının büyükşehir belediyelerine geçtiğini hatırlatan Kaplan, bundan dolayı kampın Muğla Büyükşehir Belediyesinin hissedarı olduğu MELSA şirketine devrolduğunu kaydetti.
50 milyonluk cennet
Doğal güzelliği nedeniyle vatandaşların "cennetten bir köşe" olarak adlandırdıkları ve açık olduğu dönemlerde bürokratların tatil yapmak için birbirleriyle yarıştıkları kampın bünyesinde konaklama tesisi, restoranlar ve teraslar gibi kısımlar bulunuyor. Denizle ormanın kucaklaştığı sakin bir bölgede bulunan kampın plajına da başka bir yerden giriş yapılamıyor. Bu arada, yıllarca atıl bırakılmasına tepki gösterilmesi üzerine kampın turizme kazandırılması gündeme gelmiş, Marmaris Emlak Müşavirleri Derneğinin yaptığı değerlendirmede söz konusu yerin yaklaşık 50 milyon lira değerinde olduğu bildirilmişti.
Paylaşılamamıştı
Uzun yıllar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı personeline hizmet veren tesis, 2005 yılında Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün kapatılmasının ardından, Muğla Tarım İl Müdürlüğüne devredilmişti. Tesis, 2008 yılında ise mahkeme kararıyla Çevre ve Orman Bakanlığına geçti. İl Özel İdaresinin Muğla 1. İdare Mahkemesine başvurusu üzerine, "5286 sayılı Yasa uyarınca Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğüne tahsis edilmiş taşınmazların il özel idarelerine devredileceği" gerekçesiyle tesisin Muğla İl Özel İdaresine verilmesine karar verilmişti.