EkonomiÖzel sektörü teşvik için dönüşüm derneği kurdu

Özel sektörü teşvik için dönüşüm derneği kurdu

21.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rıza Hüseyin Erkanlı önderliğindeki ‘Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği’ çalışmalarına başladı. Dönüşümde uluslararası örneklerden faydalanılması gerektiğini belirten Erkanlı, “Projelerde özel sektör de yer almalı” diye konuştu

Özel sektörü teşvik için dönüşüm derneği kurdu

Türkiye’nin önemli sorunlarından kentsel dönüşümde rol almak ve çözüm sürecine katkıda bulunmak için Haziran 2013’te kurulan Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği, ekim ayında ilk genel kurulunu yapmaya hazırlanıyor. Erkanlı Group Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı başkanlığındaki dernek, çalışmalarını uluslararası boyuta taşımayı ve dönüşümde özel sektörün daha aktif bir şekilde rol almasını sağlamayı amaçlıyor.
Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, 2 ay önce kurulan derneğin komisyon ve sekretaryasının oluşturulduğunu, gayrimenkul firmaları, bankacılar ve akademisyenlerden yoğun bir talep geldiğini söyledi.
Dernek olarak şehircilik anlamındaki çalışmalarını uluslararası boyuta taşımak istediklerini anlatan Erkanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

135 bin birim yıkıldı
“Kentsel dönüşüm konusunda dünyadaki örnekleri yakından takip ediyoruz. Dönüşümü başarıyla gerçekleştiren ülkelerin yanı sıra süreçte sıkıntılar yaşayan ülkelerden örnekleri de alıp ülke kamuoyuna taşıyacağız. Sadece iyi örnekleri değil, sıkıntılı örnekleri de tartışıp Türkiye’de benzer sıkıntıların yaşanmaması için çalışmalar yürüteceğiz. Dünyada dönüşümünü tamamlamış ülkelerin önde gelen liderlerini ülkemizde ağırlayıp, bu konudaki yasaları, yasa hazırlıklarını tartışmak istiyoruz. Özellikle Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerindeki çalışmalardan örnekleri almalıyız.”
Kentsel Dönüşüm konusunda kamu sektöründe yapılanları da değerlendiren Erkanlı, kamunun özellikle Mayıs 2012’de çıkan yasadan sonra çok fazla aktif olduğunu söyledi. Bu konudaki güncel rakamları da paylaşan Erkanlı, şu değerlendirmeyi yaptı:
“5 Ekim 2012 tarihinde yıkım başladı ve bu süreçte 13 bin bina yıkıldı. 6 Nisan 2013 tarihinde Gaziosmanpaşa’dan başlayıp 33 ilde gerçekleştirilen yaklaşık 33 bin konutta yine kamunun yoğun bir şekilde pay tuttuğunu gördük. En son 17 Ağustos 2013 tarihinde 46 ilde 353 kamu kurumu ve 87 bin 600 adet konutun yıkımı gerçekleşti. Toplamda 135 binin üzerinde bağımsız birim yıkıldı. Dolayısıyla Bakanlığın bu yıl 200 bin, 2014’de de 400 bin konutun yıkılması hedefi, gerçekleşebilir hedefler.”

İstanbul başı çekiyor
Türkiye genelinde 3 bin 150 hektar riskli alan yer aldığını vurgulayan Erkanlı, “Bunun 880 hektarı İstanbul’da yer alıyor. Riskli yapı bakımından İstanbul başı çekiyor. 2012’de sadece 1 riskli yapı için başvurulurken, bugün 2 bin 350 adet yapı tapuya riskli alan olarak başvurdu. Bu da yaklaşık 21 bin adet bağımsız bölüme denk geliyor, yani Türkiye ortalamasının yüzde 90’ını ifade ediyor. Rakamlar kentsel dönüşüm çalışmasında İstanbul’un çok önde gittiğinin en önemli göstergesi” diye konuştu.

15 dönümü dönüştürecek
Türkiye’deki şehirlerin riskli alanların etrafında kurulduğuna dikkat çeken Erkanlı, bu dernekle İstanbul’da özel dönüşüm alanları oluşturmak istediklerini söyledi. Bu kapsamda 15 dönüm ve üzerindeki arazileri geliştirmek istediklerini dile getiren Erkanlı, şunları söyledi:
“Bu arazileri dönüştürmek için ofisler açıyoruz. Özellikle Kartal’dan başlayıp Maltepe, Acıbadem, Kadıköy Yeni Sahra, Avrupa yakasında ise Mecidiyeköy, Kağıthane, Eyüp, Haliç, Beşiktaş, Bakırköy, Zeytinburnu hatlarında kurmaya devam ettiğimiz kentsel dönüşüm ofisleriyle birlikte en doğru alanlarda projeyi geliştirmek istiyoruz. Fransa’nın Paris, İngiltere’nin de Londra kentlerinde o ülkenin önde gelen taraflarıyla dönüşüm ofisleri açmayı planlıyoruz.”

‘Çekim merkezi yaratmak gerek’
Dönüşümü gerçekleştirirken sadece bina değil aynı zamanda çekim alanları oluşturulması gerektiğini anlatan Rıza Hüseyin Erkanlı, Avrupa’da dönüşümü yaparken çekim merkezlerine önem verildiğine dikkat çekti. Erkanlı, “Örneğin en aktif havalimanı, en işlek deniz limanı gibi yatırımcıyı teşvik eden çekim yerleri oluşturuluyor. Bunun ülkemizde de uygulanması gerekiyor. Bu çerçevede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlattığı bio kentlerin devamının gelmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Engelli vatandaşlar tapusunu bilirkişiyle alacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, engelli vatandaşların tapu işlemleri sırasında yaşadığı mağduriyeti yeminli bilirkişilerle çözecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Tapu Sicili Tüzüğü’ne göre, işitme, konuşma veya görme engelliler, isteğe bağlı olarak tapu işlemlerini iki tanık huzurunda yapabilecek.
İşitme veya konuşma engelli olması ve yazıyla anlaşma imkânının da bulunmaması halinde işaret dilinden anlayan yeminli bilirkişi bulundurulacak.
Miras, gayrimenkul alım ve satımı gibi tapu işlemleri için daha önce vasi tayin eden engelli vatandaşlar, artık isteğe bağlı olarak bilirkişiden yardım alabilecek. Uygulamayla, daha önce tapu işlemleri için vasi tayin eden engelli vatandaşların hak kaybı yaşaması engellenecek.
Bilirkişi, engellilerin talep ettiği işlemle ilgili bilgileri tapu memuruna anlatacak. Bilirkişiler, 18 yaşını geçmiş fiili ehliyete sahip kişiler arasından seçilecek.

Yeminli bilirkişi
Bilirkişi olarak seçilenler, tapu işlemleri öncesinde mahkemede, engellilerin isteklerini tapu memuruna doğru anlatacağına dair yemin edecek. Bilirkişi belirlemeyen engelliler ise vasi tayin etmek suretiyle tapu işlemlerini yapmaya devam edebilecek.

Haberin Devamı

Mevsimsel etkiler azaldı istihdam 1.5 milyon oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçmişte mevsimsel etkilerden ciddi biçimde etkilenen ve kış aylarında adeta durma noktasına gelen inşaat sektörü, bu özelliğinden hızla sıyrılıyor. İnşaatlar artık kış aylarında da yazın olduğu gibi yükselmeye devam ederken, bu gelişme sektörün istihdama yaptığı katkıya da yansıyor.
Rapora göre, kışın durma noktasına gelen inşaat sektörü, teknolojik gelişmelere paralel olarak artık 4 mevsim ekonomiye ve istihdama katkı sağlıyor. İnşaat sektörünün yakaladığı büyüme, sektörün istihdama yaptığı katkıdaki artış ve teknolojik gelişmeye paralel olarak kış aylarında sektörde çalışanların sayısında son yıllarda düzenli bir artış dikkati çekiyor.

2009’dan beri yükseliyor
Buna göre, 2009-2010’un kış aylarında inşaat sektörü mevsim ortalamasında 1 milyon 197 bin kişiye istihdam yaratırken, bu sayı 2010-2011 kış aylarında 167 bin 333 artarak 1 milyon 364 bin 333’e çıktı.
İnşaat sektöründeki istihdam artışı bir sonraki kış da artmaya devam etti. 2011-2012’nin kış aylarında sektördeki ortalama istihdam 1 milyon 417 bin 667’ye ulaştı. Bu dönemde Aralık 2011’de ilk kez inşaat sektörünün kış aylarında yarattığı istihdam 1 milyon 500 bin sınırını geçerek 1 milyon 512 bin olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

3 yılda % 24 artış yaşandı
Verilere göre, geçen kış inşaat sektörü hem mevsimsel hem de aylık bazda istihdam açısından zirveye ulaştı. Aralık 2012’deki 1 milyon 647 bin, Ocak 2013’teki 1 milyon 540 bin, Şubat 2013’teki 1 milyon 530 binlik istihdam rakamları önceki yılların aynı aylarında yakalanan istihdam rakamlarını geride bıraktı.
Mevsimsel ortalamaya bakıldığında ise 2012-2013’ün kış mevsiminde ortalama istihdam 1 milyon 572 bin 333’e çıktı. Son 3 yılda inşaat sektörünün kış aylarında yarattığı ortalama istihdam 375 bin 333 arttı. Artış oranı ise yaklaşık yüzde 23.87’yi buldu.

Haberin Devamı

Sinpaş’tan Ankaralılara ‘sıfır faizli’ kampanya
Sinpaş GYO’nun Ankaralıları farklı bir yaşam anlayışıyla tanıştıracak olan İncek Life projesi, hızla yükseliyor. Projenin kaba yapı inşasının yüzde 89’u tamamlandı. Yaklaşık 96 bin metreküp beton dökülen projede 12 bin 500 ton demir kullanılacak. Projenin inşaatında 56’sı mimar ve mühendis olmak üzere yaklaşık 682 kişi çalışıyor.
Şimdiye kadar yüzde 80’i satılan projenin teslimlerine ise 2014 yılı yazında başlanacak.
150 dönüm arazi üzerinde yüzde 70’i yeşil alan ve su ile projelendirilen İncek Life’ta birbirinin manzarasını kesmeyen konut tasarımı sayesinde peyzaj tüm konutlardan rahatlıkla görülebiliyor.
İncek Life’ta vade farksız yüzde 20 peşin, 1 yıl sonra yüzde 20 ara ödeme ve kalan bakiyeyi de 72 ay sıfır faizli banka kredisiyle ödeyerek ev sahibi olmak mümkün. 548 konuttan oluşan İncek Life, 5 farklı blok ve 2 farklı villa seçeneğinden oluşuyor.
Projede 1+1, 74 metrekare daireden, 5+1, 451 metrekare villaya kadar 22 farklı metrekarede ev seçeneği bulunuyor.

Biyolojik göl yaptı
Doğal ortamda yüzülebilir biyolojik gölü, tematik bahçeleri, yogadan golfe uzanan açık ve kapalı zengin spor alanları, fitness merkezi ve kapalı yüzme havuzu dikkat çeken projede, çocukların uçurtma uçurması için planlanmış Yeşil Meydan, konser için ayrılmış Adrenalin Arena, hobi ve sanat aktiviteleri için düzenlenmiş İncek Atölye gibi sosyal donatılar bulunuyor.

Haberin Devamı

Yoğun talep gelince kampanyaları bitirdi
Karadeniz’den Marmara’ya kadar İstanbul’un ikinci Boğaz hattını oluşturacak ‘Çılgın Proje’ Kanal İstanbul’un, henüz resmen açıklanmayan güzergâhına yönelik beklenti bile, Kayaşehir’e ilgiyi artırdı. Bölgenin ilk modern konut projelerinden Kaya City Residence’ta, dairelerin üçte ikisi son 3 ay içinde satıldı.
Celaloğlu Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Sulu, “İstanbullular Kanal İstanbul’un geçeceğine kesin gözüyle bakılan Kayaşehir’i gecikmeden keşfetme çabasına girdi. Satış ofimize gelen aile sayısı haftada 20-25’den, 50’nin üzerine çıktı, talep nedeniyle indirim kampanyaları sona erdi” dedi.

Uptown’da manzaralı örnek daire tasarladı
Ankara İncek’te bulunan Uptown İncek, satış ofisi ve örnek daireleri, ev alacak konuklara fikir verme yerine, örneği birebir yaşatma düşüncesi ile inşa edildi. Projenin 3’üncü ve 4’üncü katlarına tekabül eden örnek daireler aynı manzaraya sahip olduğundan ev alacak kişilere yakından tanıma fırsatı sunuyor.
Uptown İncek proje ortaklarından Emre Katırcı, “Klasiğin dışında 3 katlı bir satış ofisi ve 36 katlı kulemizin 3’üncü ve 4’üncü katlarında örnek daireler hazırladık. Zeminde manzaradan yoksun örnek daireleri gezmelerini istemediğimiz için de konuklarımızı üst katlarda ağırlamayı daha doğru bulduk” dedi.


Konut satışları bitti sıra dükkânlara geldi
Mar Yapı’nın Güneşli’de hayata geçirdiği markalı konut projesi G Plus’ın ticari alanları güçlü markaların ilgi odağı oldu. Tüm dairelerin satışının tamamlandığı ve yaşamın başladığı ilk etaptan sonra ikinci etapta da sona yaklaşılan projede, metrekaresi 24- 48 dolardan kiralanabilen ticari alanlar prestijli markaların ilgi odağı haline geldi. 282 adet rezidans, 40 mağaza ile 3 bin 900 metrekare planlanabilir ofis alanı bulunan projede 33 metrekareden 704 metrekareye kadar ticari alan bulmak mümkün.
G Plus projesinin ikinci etabında Divan Grubu’nun işleteceği Divan Residence at G Plus ile 140 odalı bir otel ve 30 mağazalı bir alışveriş bölümü yer alıyor.

Eylül sonuna kadar ‘modüler’ ev satıyor
Kemerburgaz Göktürk’te güneş ve oksijeni hayata katan şeffaf cam dış cephesi ile dikkat çeken Yalın Evler’de, modüler daire satın alma ayrıcalığı eylül sonuna kadar devam ediyor. İstanbul Caddesi’nin sonunda ormana komşu olan Yalın Evler’de, daire planını satın alanların tercihlerine uygun hale getirme olanağı, kaba inşaat tamamlanarak, ince inşaatın başlamasıyla ile sona erecek.
Keleşoğlu ve Zilal İnşaat, gelecek yıl tamamlanacak olan projede, daire sahiplerinin odaların yerleri ve biçimleri ile ilgili değişiklik isteklerini, mimari ve mühendislik açısından uygun olması koşuluyla, ücretsiz yerine getiriyorlar.