25.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Ordu’da, ulaşım, altyapı, turizm, üstyapı ve sağlık alanında birçok yatırımı hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, uygulamaya koyduğu tarım projeleriyle de vatandaşlara yeni gelir kaynakları oluşturdu.
Dünyada ve Türkiye’de, tarımda makineleşmenin artması ve süregelen kentleşme sürecinin kırsal kesimdeki nüfus kaybını hızlandırması sonrası atıl duruma düşen topraklar, Büyükşehir Belediyesi’nin projeleriyle yeniden hayat buldu.
Kent genelinde başlatılan tarım ve hayvancılık projeleriyle birlikte, kırsal kesimde yaşayan vatandaşların gelirleri artırılırken, insan emeği üreten bir güce dönüştü. Büyükşehir Belediyesi’nin projelerinden yararlanan yüzlerce çiftçiyle kent genelinde topyekün bir kalkınma hamlesi başlatıldı. İlçelerde, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, meyvecilik fidancılık, tavukçuluk gibi tarım ve hayvancılık faaliyetleri hız kazandı. Üreticilerin fındığa ek gelir kaynağı oluşturmak için yöneldiği projeler, kısa zamanda ana gelir kaynağı haline dönüştü.
Hedef: “Herkes doğduğu yerde doyacak”
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, göreve geldiği ilk günlerde verdiği mesajla, halk arasında kullanılan “Doğduğun yerde değil doyduğun yerde” sözü yerine “Herkes doğduğu yerde doyacak” diyerek, tarım ve hayvancılıkta yaşanan kalkınmanın fitilini ateşledi. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde ilk olarak Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı kuruldu. Alanında uzman ziraat mühendisleri ve teknik personellerle birlikte ilk olarak hedefler belirlendi.
Pandemide vatandaşlara can suyu oldu
Dünyada ve Türkiye’de yaşanan pandemi sürecinde yapılan çalışmalar ve vatandaşlara verilen destekler, tarım ve hayvancılık projelerinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Ordu Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü iş birliğinde koyundan kaza, mandadan keçiye, süt evlerinden ev tipi süt soğutma tanklarına, sebze üretiminden siyez buğdayına, mavi yemişten salebe kadar birçok proje hayata geçirildi.
Fındık tarımı olmayan ilçelere ekonomik değeri yüksek bitkiler
Özellikle fındık tarımının diğer ilçelere göre az yapıldığı Mesudiye ve Akkuş ilçelerinde korunga, yonca, fiğ, buğday ve arpa, nohut, mercimek ve patates gibi temel gıdaların ekimi desteklenerek alanları her geçen yıl daha da artırıldı.
Fındık altı kaba yem projesi hayata geçirildi
Ordu Büyükşehir Belediyesi, kent genelindeki fındık altı arazileri değerlendirmek için de yeni bir projeyi hayata sundu. Fındık altındaki otları temizlemek amacıyla kullanılan kimyasal ilaçların sulara karışarak insan sağlığı için tehdit oluşturması nedeniyle fındık altından sağlanacak kaba yem çalışması başlatıldı. Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin kaba yem ihtiyacını karşılamak için fındık bahçelerinin altına kaba yem tohumu ekilmesi sağlandı. Kaba yem tohumları bir taraftan yetiştiricilerin yem maliyetini düşürürken fındık altındaki diğer yabancı otları baskılayıp kimyasal ilaç kullanımının da önüne geçti.
Örtü altı yetiştiriciliği yaygınlaştırıldı
İl genelinde, ‘Örtü Altı Yetiştiriciliği’ni desteklemek amacıyla üreticilere 40 adet sera kurulumu yapılıp, 15.000 m² sera naylonu desteği sağlandı. Üreticilere toplamda 1 milyon 625 bin adet sebze fidesi dağıtılarak kentte örtü altında ve açık alanlarda sebze yetiştiriciliği teşvik edildi. ‘Üretici İle El Ele’ projesiyle kendi imkânlarıyla sera yapan 30 üreticiye toplam 2 bin 700 kilogram sera naylonu desteği verildi.
14 bin dekar atıl tarım arazisi halka açıldı
2,5 yılda 250 ton tohumla, 14 bin dekar atıl tarım arazisine buğday, arpa, ata tohumu siyez buğdayı, yem bitkisi, patates, nohut, yeşil mercimek, soya fasulyesi ekilmesi sağlanarak atıl tarım arazileri üretime kazandırıldı. Önümüzdeki 2 yılda üretime açılacak atıl tarım arazileri hedefi ise 40 bin dekar olarak belirlendi.
Karadeniz’in ilk biyoinovasyon merkezi Ordu’da
Karadeniz Bölgesi’nin ilk ve tek Biyoinovasyon Merkezi Ordu’da kuruldu. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Ulubey ilçesine bağlı Akpınar Mahallesi’nde faaliyetlerine başlayan Karadeniz’de ilk ve tek olan Biyoinovasyon Merkezi, hem modern tarıma geçişte önemli bir eksikliği gideriyor hem de girişimciler için uygun laboratuvar ortamı sağlıyor. iklimden bağımsız 365 gün üretim yapabilen doku kültürü laboratuvarında 50 m2’lik bir alanda yılda 500 bin fidan üretebiliyor. Ata Tohumu Merkezinde 49 tür 191 çeşit ile 100-150 yıllık tohumlar muhafaza edilip, yetiştirilen ürünlerin üreticilere verilmesi ve Ata tohumlarının yaygınlaştırılması sağlanıyor.
Tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi için çalışma başlatıldı
Tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden de zengin olan Ordu’da bazı bitkileri kültüre almakla ilgili çalışmalara da ağırlık verildi. Tıbbi nane, sahlep, kekik, lavanta, ekinezya, limon otu, aynısefa vb. tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi için deneme alanı oluşturuldu. Ayrıca Ünye, Fatsa, Kabadüz ve Mesudiye gibi birçok ilçede tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapan üreticilere destekler verildi. Yapılacak araştırmaların ardından bu bitkilerden bölgeye en iyi adapte olan ve ekonomik getirisi en yüksek ürünlerin üretimi yaygınlaştırılacak.
İklimlendirmeli seralar kuruldu
Büyükşehir Belediyesi’ne ait arazi üzerine 2 adet 500 metrekare olmak üzere toplam 1000 m2’lik tam donanımlı ve iklimlendirmeli sera kuruldu. Bu seralarda, mango, avakado, ejder meyvesi, kamkat, pasiflora, pepino, yıldız ve guava gibi tropik bitkiler ve bazı sebzelerle ilgili demonstratif çalışma başlatıldı. Bu çalışmaların sonucunda kent genelinde yetişebildiği tespit edilen ve ekonomik getirisi yüksek olan ürünlerin üretimi yaygınlaştırılacak.
Salep üretimine üreticiler yoğun ilgi gösterdi
Ordu Büyükşehir Belediyesi yeni bir üretim modeli olarak Salep yetiştiriciliğine de ağırlık verdi. 2 üreticiyle başlanan projede yaklaşık 800 bin adet fide desteği sağlanarak kısa sürede 70 üreticiye ulaşıldı. Üreticiler Salep projesine yoğun bir ilgi gösterdi. Büyükşehir Belediyesi iştiraki ORTAR şirketi aracılığıyla “Salep Üretici Yetki Belgesi”nin alınması sağlandı.
İpek böcekçiliği yaygınlaştırılıyor
Ordu’da ayrıca yılda sadece 35 günlük bir üretim süreci olan, pazarlama sorunu olmayan, özellikle kırsaldaki kadınlar ve küçük aile işletmeleri tarafından rahatlıkla yapılabilen bir tarım faaliyeti olan ipek böcekciliği üretimi için üreticilere destekler verildi. İpek böcekçiliği yapan çiftçilere dut fidanı ve besleme evinde kullanılmak üzere malzeme desteği sağlandı. Aynı şekilde bıldırcın yetiştiriciliğine de destek verildi.
Ordu’nun derelerine 50 bin adet kırmızı benekli alabalık bırakıldı
Aşırı ve yasak avlanma sonucunda su kaynaklarımızdaki balık varlığı ve çeşitliliğinin azalması nedeniyle kent genelinde farklı lokasyonlarda bulunan su kaynaklarına 50.000 kırmızı benekli alabalık yavrusu bırakıldı. Böylelikle su kaynaklarımızdaki balık stokların korunması, ıslahı, zenginleştirilmesi, takviyesi, doğa turizminin canlandırılması ve sportif balıkçılığın geliştirilmesine katkı sağlandı.
Hayvanlar aşılanarak 170 milyon liralık olası bir kaybın önüne geçildi
Hayvan sayısını arttırmanın yanında mevcut hayvanların sağlığını da korumanın son derece önemli olduğu bilinciyle İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Şap Aşılama çalışmaları kapsamında üreticilerin karşılayacağı 500.000 TL tutarındaki aşı ücreti Büyükşehir Belediyesitarafından karşılandı. Bu çalışma ile birlikte 40.000 hayvancılık işletmesinde bulunan 140.000 büyükbaş hayvan aşılanarak toplamda 170 milyon TL ye varan olası ekonomik kaybın önüne geçtik.
Ordu’nun yeni gözdesi mavi yemiş
Tarımsal ekonomik gelir kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla, güçlü bir ticari ürün olan ve kilosu 80 liradan alıcı bulan Maviyemiş, çiftçilerin üretim kültürüne girdi. Mavi yemiş ve aronia dikim alanları artırıldı. 2020 yılından bu yana üreticilere 12 bin mavi yemiş ve 3 bin 500 adet aronia fidanı desteği sağlanarak toplam 50 dekar kapama bahçe oluşturuldu.
Narenciye bahçeleri oluşturuldu
İlave gelir getirici tarımsal ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla Altınordu, Gülyalı ve Perşembe ilçelerinde mikro klimatik alanlarda kapama narenciye bahçeleri kurulması için 35 üreticiye portakal, limon ve mandalina fidanlarından oluşan toplam 2.000 adet narenciye fidanı dağıtıldı.
Okullara seralar kuruldu
Tarımsal üretimin verdiği mutluluğun tüm kesimlere yayılmasını sağlamak amacıyla 11 ilk ve ortaokul dereceli okula 50 m2’lik seralar kuruldu.
Mahalelelere isme göre fidanlar dikildi
Meyveciliğin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi amacıyla ismiyle müsemma mahallelerde kestane, taflan, ceviz, elma ve ıhlamur olmak üzere toplam 2 bin adet meyve fidanı desteği vererek kapama meyve bahçeleri tesis edilmesi sağlandı. Bu çalışmayla bir taraftan meyveciliği geliştirirken, diğer taraftan mahallelerin geçmişle bağlarının tekrar kurulması sağlandı.
50 bin olan organik yumurta satışı 35 milyona çıktı
Büyükşehir Belediyesi, Ordu ili Yumurta Üreticileri Birliğine verdiği destekle Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla organik yumurta pazar ağını genişletmesini sağladı. 50 bin civarı olan organik yumurta satışı 2021 yılı sonu itibarıyla yıllık yaklaşık 35 milyona ulaştı.
Bafra ırkı koyun yetiştiriciliği meyvelerini verdi
Koyun yetiştiriciliğini geliştirmek amacıyla 2019 yılında 15 aile işletmsine tamamı hibe olarak 330 adet damızlık Bafra koyunu dağıtıldı. 2021 yılında 3 damızlık işletmesine geri dönüşümlü olarak 210 adet Bafra ırkı damızlık koyun verildi. Geri dönüşüm kapsamında bu işletmelerden alınan damızlık hayvanları yeni yetiştiricilere vererilerek Bafra ırkı damızlık hayvanların kent genelinde üretilebilir hale getirilmesi sağlanacak. Uygulanan projeler kapsamındaki işletmelerde hali hazırda 1.500’e yakın Bafra ırkı damızlık koyun bulunuyor.
İlk kez ticari olarak kaz yetiştiriciliği başladı
Kaz yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak ve geliştirmek amacıyla 2019 yılında 40 aile işletmesine 4.000 mast ırkı damızlık kaz dağıtımı yapıldı. İlk yılda damızlık kazlardan 25.000 adet yumurta, ikinci yılda ise damızlık sayısının ve verimin artmasıyla 50.000 yumurta alındı. Kaz yetiştiricileri yumurta, civciv ve etlik kaz satışı yaparak gelirlerini artırdı. Ticari anlamda ilk kez kaz yetiştiriciliği yapılan Ordu’da, Kars, Ardahan, Ağrı gibi illere kaz civcivi satar hale gelindi. 2022 yılında kurulacak olan “Modern Kaz Kesimhanesi” ile üretilen kazlar gıdaya dönüştürülerek ve paketlenerek tüketime sunulacak.
Keçi yetiştiriciliği başladı
Keçi yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla 11 yetiştiriciye et ve süt verimi yüksek toplam 211 adet damızlık Halep Keçisi dağıtıldı. Proje kapsamındaki hayvan sayısı 350’ye yükseldi.
Unutulmaya yüz tutan manda yetiştiriciliği canlandı
Ordu’da hayvancılık kültüründe önemli bir yeri olan ve yoğun olarak yetiştiriciliği yapılırken son yıllarda gerileyen manda yetiştiriciliğinin yeniden yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi amacıyla 16 aile işletmeye toplam 64 damızlık manda dağıtıldı. Proje kapsamındaki hayvan sayısı 90’a yükseldi. Manda sütünden yöresel ürünler üretimine yönelik çalışmalar ise devam ediyor.
Arıcılıkta lider olan Ordu’ya Büyükşehir desteği
Arıcılıkta Türkiye’de ilk sıralarda gelen Ordu’da, arı sütü, polen, propolis gibi katma değeri yüksek arı ürünlerinin üretimi desteklendi. 150 kadın kursiyere arı sütü eğitimi verildi. 100 üreticiye 1.000 adet montajlı polen toplama tuzağı dağıtıldı. Üretimi desteklenen ürünlerin pazarlamasını da destek sağlandı. Birçok ürün ORTAR şirketi tarafından alınarak piyasaya sürüldü.