11.09.2009 - 11:42 | Son Güncellenme:
YAVUZ KARAMAN
Üniversiteyi kazanan binlerce öğrenci başka şehişlerde okuyacak. Fakat onları şimdi de ev bulma telaşı sardı. İşte öğrencilere yönelik 3 büyük il için kira rehberi...
Üniversiteyi kazanan fakat başka şehirlerde okuyacak olan öğrencileri şimdi farklı bir telaş bekliyor. Son dönemde düşen kiralara rağmen kiracı bulamayan ev sahipleriyse şu günlerde üniversitede okumak için gelecek öğrencileri bekliyor. Birçok kentte yetersiz yurt sayısı nedeniyle binlerce öğrenci kiralık evleri tercih etmek zorunda kalıyor. Bu durumda üniversitelerin olduğu kentlerde kiralık emlak piyasasında hareketlilik yaşanıyor.
Ekonomik gücü olanlar için stüdyo dairelerden yüzme havuzlu sitelere, villalardan rezidanslara kadar çok çeşitli kiralık konut yelpazesi bulunurken, sınırlı ekonomik güce sahip olanlarınsa öğrenci semtlerinden ve evlerinden başka tercihi kalmıyor. Bu durumda büyük kentlerin kozmopolit yapısı ve yüksek kira fiyatları, çoğunluğu küçük kentlerden gelen birçok öğrenci için ev kiralama işini kabusa dönüştürebiliyor.
Ev kiralarken bunlara mutkala dikkat edin!
1. Ev kiralarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, evin okula olan uzaklığı olmalı. Çünkü büyük şehirlerde ulaşım, hem başlı başına bir maliyet kalemi hem de büyük bir vakit kaybı olabilir. Bu yüzden ev arkadaşınızı da kendi okulunuzdan ya da okulunuza yakın bir okuldan seçmeniz uygun olacaktır.
2. Ev seçerken günlük ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun. Çünkü artık evininiz alışveriş, yemek, temizlik ve tadilat gibi ihtiyaçlarını kendiniz karşılamak zorundasınız. Örneğin yakınında market, çamaşırhane, eczane gibi dükkanların bulunduğu bir ev sizin için daha uygun olur. Ayrıca seçeceğiniz evin kültürel faaliyet ve spor alanlarına uzak olması, bu tür ihtiyaçlarınız için gereğinden fazla zaman ayırmanıza ya da bu ihtiyaçlarınızı tatil günlerine ertelemenize sebep olabilir.
3. Tek başınıza mı yoksa bir ya da bir kaç ev arkadaşıyla mı ev kiralamak istediğinize en başından karar verin. Böylece hem en uygun evi seçme sansınız olur hem de ev sahibiniz ve arkadaşlarınızla yaşanabilecek muhtemel sorunları en başından engellemiş olursunuz. Ayrıca daha önce ev kiralan bir arkadaşınızın yanına yerleşmek istiyorsanız, mutlaka ev sahibine bildirin ve yeni bir kontrat oluşturarak durumu belgeleyin.
4. Evinizi ev arkadaşlarınız ile paylaşacaksanız, evin herkese bir oda düşecek kadar büyük olmasına dikkat edin.
5. Öğrenciliğinizi geçireceğiniz şehirde sadece bir kaç yıl yaşayacağınızı ve ev değiştirmek zorunda kalabileceğinizi unutmayın. Bu yüzden eşyaları ile birlikte kiralayabileceğiniz bir ev sizin için daha uygun olur. Aksi halde evinize çok fazla eşya almamaya özen gösterin.
Ev kiralarken bunlara mutkala dikkat edin!
6. Tanımadığınız ve iklim koşullarını bilmediğiniz bir şehide ev kiralıyorsanız öncelikle kış şartları hakkında bilgi edinin. Kiralamayı sonbaharın ilk günlerinde yani sıcak bir havada yapacağınız için kış şartları gözünüzden kaçabilir. Bu yüzden kışı ve getireceği problemleri göz ününe alarak en uygun evi seçmeye çalışmanızda yarar var.
7. Sizin için en uygun olan sistemle ısınan bir ev seçmeye dikkat edin. Gün boyu evde bulunmayacağınızı dikkate alınırsa doğalgazlı kombiyle ya da pay ölçerli merkezi ısıtma sistemiyle ısınan evler sizin için hem en ekonomik hem de en konforlu seçenek olur.
8. Evin aidat, merkezi ısınma, sosyal tesis ücretleri gibi düzenli ödenmesi gereken masraflarının miktarını önceden öğrenin. Böylece bütçenizi daha sağlıklı oluşturabilir ve kötü sürprizlerle karşılaşmamış olursunuz. Ayrıca apartmanın genel ihtiyaçları ve ödenmesi gereken zorunlu katılım bedellerinden hangisinin kiracı, hangisinin ev sahibi tarafından ödenmesi gerektiğine kiralamadan önce ev sahibi ile birlikte karar verin; bu hususların kontratta yer almasına dikkat edin.
9. Evinizi bir ya da bir kaç arkadaşınız ile paylaşmak istiyorsanız, bunu ev sahibinize mutlaka bildirin ve evde oturacak kişilerin her birinin kira kontratında adının ve imzasının olmasına dikkat edin. Aksi halde kira kontratında adı bulunmayan kişilerin, kiranın bir kısmını ödüyor bile olsa ev üzerinde kanuni bir hak talep edemeyeceğini unutmayın. Ev arkadaşlarınız ya da ev sahibinizle aranızda çıkabilecek bir anlaşmazlıkta en büyük güvencenizin kira kontratı olacağını aklınızdan çıkarmayın.
10. Tüm kiracılar için geçerli olan kurallar sizin için de geçerli. Bu yüzden mutlaka kira kontratı imzalayın, kira kontratının ayrıntılı ve hukuki açıdan sağlam olmasına, noter huzurunda yapılmasına ve mümkünse tapu kaydına bu konuyla ilgili şerh konmasına dikkat edin.
Ev kiralarken bunlara mutkala dikkat edin!
11. Kira ödemelerini mutlaka banka yolu ile yaparak belgeleyin. Ayrıca evi paylaşan ve kirayı ödeyen herkesin adının banka dekontunda yer almasına dikkat edin. Kiracılardan her birinin kendine düşen payı ev sahibinin hesabına ayrı ayrı yatırması da uygulanacak en sağlıklı yöntemlerden biri.
12. Kiralamaya karar verdiğiniz evin sahibi ile mutlaka tanışın ve kira sözleşmesini imzalayacak olan kişinin gerçekten evin sahibi olduğundan emin olun. Bunun mümkün olmadığı durumlarda, ev sahibinin vekili ile kontrat yapılabilir. Ancak bu durumda da kontratı imzalayacak olan kişinin ev sahibinin yasal vekili olduğuna dair noter tasdikli vekalet belgesini ibraz etmesi gerekiyor.
13. Kiralanan yer ile görülen yerin aynı olduğunun da mutlaka teyit edilmesi gerektiğini unutmayın. Zira bu konuda da bazı sahtekarlıklar yapılabiliyor. Bu nedenle kiralayacağınız gayrimenkulün kapı numarası ve adresi ile sözleşmedeki kapı numarası ve adresinin uyuşup uyuşmadığını kontrol etmenizde yarar var.
14. Evin demirbaş eşya ve malzemelerini, bu eşya ve malzemelerin mevcut durumunu, bunlar için ödenen depozit ücretini kontrata ilave etmeyi unutmayın. Ayrıca kiralanacak evin elektrik, su ve varsa doğalgaz sayaçlarındaki rakamların mutlaka kira akdi veya sözleşmesine yazılması da şart.
15. Kiralayacağınız evi bir yıldan fazla kullanmak istiyorsanız, ikinci yıl için uygulanacak kira artış oranını ev sahibi ile birlikte önceden tespit ederek kontrata yazılmasını sağlamanız sizi sonraki yıllarda yaşanabilecek ciddi sorunlardan kurtarmış olur.
Ankara'da Keçiören ve Sincan alternatif olabilir
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Ali Taylan: Ankara’da gayrimenkul sektörü temmuz ayı başına kadar iyi bir dönem geçirdi. Ancak yaz tatili ve ardından ramazan ayı sebebiyle şu an durağanlık söz konusu. Bayram sonrasındaysa özellikle düşen konut kredisi faizleriyle birlikte satışların artacağını düşünüyoruz. Ankara gerçek bir üniversite şehridir. Her yıl on binlerce yeni öğrenci diğer kentlerden Ankara’ya geliyor. Gerek kamu gerekse özel yurtlar barınma ihtiyacına cevap veremiyor. Bu sebeple kiralamalarda yoğun bir talep oluşuyor.
Ankara genelinde kiralama talepleri olmakla birlikte özellikle; Bahçelievler, Maltepe, Anıttepe, Emek, Kızılay, Ümitköy, Bilkent, Balgat, Dikmen, Cebeci ve Batıkent semtleri öne çıkıyor. Diğer bir tarafta merkeze uzak olmasına rağmen bazı üniversitelerimizin Gölbaşı ilçesinde olması nedeniyle burası da artık öğrencilerin kiralık konut talepleriyle karşılaşıyor. Öğrenciler için alternatif olacak semtler arasındaysa metro projelerinin tamamlanmasıyla birlikte Keçiören ve Sincan gibi semtleri gösterebiliriz. Kentte kiralık konut fiyatları dairenin ve semti konumu ve içyapısına göre 500 ile 1000 lira arasında değişiyor.
İstanbul'da fiyatlar yüzde 10 ila 25 düştü
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası 2. Başkanı Nizameddin Aşa: İstanbul’da gayrimenkul piyasalarında son iki yıla oranla herhangi bir değişiklik görmüyoruz. Satılamayan yüz binlerce konut var. Kiralıklar için de çok farklı bir tablo yok. Boşalan ev en iyi ihtimalle iki üç ay kiracı bulamıyor. Eskiden ev sahibi kiracı seçerdi, şimdilerde kiracı evi seçiyor. Masraflı dairelere kimse girmek istemiyor. Kiralıklarda fiyatlar yüzde 10 ila 25 oranlarında gerilemiş durumda. Ama özellikle ağustos ayından itibaren kiralık taleplerinde bir canlanma görülmeye başlandı. Bu durumu sezona bağlı hareketlilik olarak düşünüyoruz. Bu hareketlenme kasım ayına kadar devam edebilir.
İstanbul’da üniversite öğrencilerinin tercih ettiği semtler genellikle üniversitelerin bulunduğu veya yakın lokasyonlarda bulunan semtlerdir. Bunların başında Beşiktaş, Şişli, Bakırköy, Fatih, Kadıköy ve Avcılar geliyor.
Bunlara alternatif semtler olarak tek vasıta ile gidip gelinecek ve fiyat olarak daha uygun semtler var. Beşiktaş’ın alternatifi olarak Gültepe, Çeliktepe, Sanayi Mahallesi ve Emniyet Evleri’ni; Şişli’ye alternatif olarak Kurtuluş, Feriköy, Gülbağ ve Kâğıthane’yi; Bakırköy’e alternatif olarak Bahçelievler, Siyavuşpaşa, Yeni Bosna ve Haznedar’ı; Fatih’e alternatif olarak Kocamustafapaşa, Aksaray ve Vatan Caddesi çevresini; Kadıköy’e alternatif olarak Koşuyolu, Fikirtepe ve Rasimpaşa semtlerini; Avcılar’a alternatif olaraksa Küçükçekmece’nin uygun semtlerini ve Beylikdüzü’nü sayabiliriz. Son dönemlerin flaş ilçelerinden Ataşehir’e bağlı Kayışdağı’da öğrenci semti olarak önem kazanmaya başladı. Tabi burada alternatif olarak saydıklarımız semtlerin bazıları aynı zamanda o ilçelerin mahallesi konumunda ama bu semtlerde ilçe merkezlerine nispeten yüzde 20–25 daha ucuza kiralık konut bulunabiliyor.
Karataş ve Hatay'da ucuz ev var
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu: İzmir’de inişlerin başlaması nedeniyle Bornova, Şirinyer ve Buca bölgelerinde ciddi anlamda hareketli durum yaşanıyor. En çok tercih edilen ilçeler bunlar. Kiralık konut fiyatları Buca’da 450-500, Şirinyer’de 500-550 ve Bornova’da 550-600 lira aralığında değişiyor. Bölgelerde fiyatlar bu aralıkta değişiyor ancak, Buca’da öğrenciye 1+1 tipinde apartmanlar yapılıp kiraya veriliyor. Burada ise rakamlar 450-500 liraya kadar çıkıyor. İzmir’de öğrencilere alternatif olarak metro olması sebebiyle Bornova gösterilebilir. Bölgede okuyan öğrenciler burada ucuz olan metro hattı üzerindeki Karataş ve Hatay semtlerinde ucuz ev bulabiliyor.Merkez Bankası’nın ve ardından bankaların konut kredisinde faiz indirimine gitmesi piyasalarda olumlu bir pozisyon yarattı. Konut fiyatlarının da şu anda makul durumda bulunması yatırıma uygun gayrimenkul alımı için çok uygun bir durum ortaya çıkardı. Kredi faizlerinin biraz daha aşağıya düşeceği tahmin ediliyor. Bu da alım yönünde bir talep getirecek ve piyasalarda fiyatlar da uygun seyredecektir. Bu yüzden gayrimenkule yatırımın tam zamanı ve fırsatı iyi değerlendirmek gerekiyor.
7