05.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
BURSA DHA
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) iş dünyası ile istişare toplantısına katılan Bakan Nureddin Nebati, şöyle konuştu:
"İki yıl süren salgın ve savaş ile birlikte emtia fiyatlarının artması, yükselen enflasyon ve oluşan belirsizlik nedeniyle küresel ekonomi bir miktar yavaşlamaktadır. Son haftalarda birçok uluslararası kuruluş büyüme tahminlerini aşağı yönlü güncellemiştir. Savaşın ne kadar süreceği ekonomik faaliyet üzerinde belirleyici olacaktır. Savaşın trajik bireysel ve toplumsal etkilerinin yanı sıra ekonomik etkileri de tüm dünyayı etkisi altına aldı. Özellikle tarım ve enerji ürünlerinde yaşanan tedarik sıkıntıları ülkeler üzerindeki enflasyonist baskıyı daha da artırdı. Bu savaştan sonra Türkiye, salgın döneminde olduğu gibi pozitif olarak ayrışan ender ülkelerden birisi olacaktır. Özellikle Cumhurbaşkanımızın duruşuyla birlikte Rusya- Ukrayna arasında barışçıl görüşmelerin sağlanmasıyla birlikte Türkiye’nin tavrı, bütün bunlar, Türkiye’yi dünyaya yeni bir güç merkezi olarak sunma ve aynı zamanda barışçıl söylemlerin uygulanabilir hale dönüştürülerek Türkiye’nin aslında tam bir güvenli yatırım merkezi olması noktasında kendini kanıtlayacaktır."
Artan enerji fiyatları karşısında alınan önlemlere değinen Bakan Nebati, "Enerji arz güvenliğimize katkı sağlayacak yatırımlara devam ediyoruz. Özellikle YEKDEM desteklerinin katkısı ile toplam enerji üretimi içerisinde yenilenebilir enerji payımızı yüzde 53.9'a çıkardık, bu alandaki potansiyelimizi giderek artıracak düzenlemeleri hayata geçirdik. Karadeniz'de bulunan, mesken ve konutlarımızın 30 yıllık ihtiyacını karşılayacak doğal gazın bir an evvel çıkarılıp vatandaşlarımızın kullanımına sunulması için çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.
Kur korumalı mevduat
Kur korumalı mevduat ve katılım hesabı (KKM) ile döviz kurlarındaki oynaklığı giderdiklerini anlatan Nebati, "KKM bakiyesi 1 Nisan itibarıyla 695 milyar TL'ye ulaşmıştır" bilgisini verdi.
‘Enerji her zamankinden önemli’
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Rusya-Ukrayna savaşının ekonomide yol açtığı güçlükleri ifade ettiği konuşmasında şunları söyledi: “Başta enerji olmak üzere ülkemizin tedarik zinciri güvenliğinin güçlendirilmesi, yerli ve temiz enerji kaynaklarına dayalı üretimin desteklenmesi ve enerji verimliliğinin artırılması her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Tedarik zincirinde yakın bölgelerin daha da önemli hale geldiği, yeni ekonomi trendlerinin yanı sıra yeni rekabet alanları, pazar büyüklüğü, üretim ve insan kaynağı gücü ve lojistik yapılanma gibi birçok başlık altında Türkiye akla gelen en avantajlı ülkeler arasında.”