EkonomiNATO'dan sonra SAHA EXPO'da da göz doldurdu! 'Türkiye için büyük kazanç'

NATO'dan sonra SAHA EXPO'da da göz doldurdu! 'Türkiye için büyük kazanç'

29.10.2022 - 09:13 | Son Güncellenme:

NATO tatbikatındaki başarısıyla tüm dikkatleri üzerine çeken silahlı insansız deniz aracı MARLIN bu kez SAHA EXPO'da göz doldurdu. Türkiye için büyük bir kazanç olduğunu söyleyen Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, MARLIN'i milliyet.com.tr için değerlendirdi.

NATOdan sonra SAHA EXPOda da göz doldurdu Türkiye için büyük kazanç

Geçtiğimiz günlerde yerli ve milli imkanlarla üretilen insansız deniz aracı MARLIN, Türkiye tarihinde ilk kez bir NATO tatbikatına katıldı.

Haberin Devamı

Sefine Tersanesi ve ASELSAN işbirliğinde geliştirilen insansız su üstü deniz aracı Portekiz’de düzenlenen NATO tatbikatında bu alanda Türkiye'yi temsil eden ilk platform oldu. Tatbikat sırasında ortaya koyduğu performans ise göz doldurdu.

"TÜRKİYE, İNSANSIZ SİSTEMLERİ KOMPLE DİKKATE ALMAYA BAŞLADI"

Sadece hava ve karanın değil denizin de önemine vurgu yapan Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, SAHA EXPO alanında milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'e konuştu. MARLIN'in sergilendiği alanda açıklamalarda bulunan Oğuz, "Türkiye, insansız sistemleri komple dikkate almaya başladı. Bu kapsamda insansız hava araçlarında belli bir noktaya kadar geldi. İnsansız kara araçlarında da zaten ihale yaptık. Bazı firmalardan farklı ebatlarda ürünler için teslim aldık veya almak üzereyiz, alacağız. Bunlar Türk Silahlı Kuvvetleri kapsamında değerlendirilecekler. Ona göre farklı istenirse tekrar dikkate alınıp daha sonra büüyük adetlere gidecekler." dedi.

Haberin Devamı

MARLIN'IN NATO TATBİKATINDAKİ BAŞARISI

Oğuz'un açıklamaları şöyle; Bunda da bir yola girdik. Bu kapsamda tabi Türkiye 1-2 yıldır insansız deniz araçları üzerinde konuşuyor. İnsansız deniz araçlarında tabi ilk önce daha basit liman koruma için 12.7 mm gibi sistemler üzerinden oldu. Ondan sonra güdümlü mermi fırlatabilen sistemler oldu. En son geçtiğimiz haftalarda Portekiz'de düzenlenen NATO Tatbikatı'nda SEFİNE, ASELSAN ortaklığıyla geliştirilen elektronik harp versiyonu başarıyla ülkemizi temsil etti.

NATOdan sonra SAHA EXPOda da göz doldurdu Türkiye için büyük kazanç

"ÇOK HIZLI TESPİT EDİLDİ, OYUN BOZULDU"

Bu kapsamda tabi hem projenin ortaklarından yapılan açıklamaya göre hem sonobuoy atılarak, denizaltıların yeri tespit edildi. Ayrıca elektronik harp imkanları kullanılarak senaryolara göre belirlenen hedefler çok hızlı bir şekilde tespit edildi. Hatta bunlarda bir tanesi çok hızlı tespit edildiği için oyun bozuldu. Tekrardan tüm oyunu farklı şartlarda, hedefleri daha uzaklaştırarak tekrardan başlatmak zorunda kaldılar.

"YILLARDIR SÜRE GELEN KABİLİYET"

Burada tabi ASELSAN'ın yıllardır süre gelen geliştirme kabiliyetinin çok yüksek olması ve aynı zamanda bu sistemlerin diğer sistemler üzerinden sahada kullanılan veya geliştirilmesi tamamlanan sistemler üzerinden onların teknolojileri kullanılarak üretilmesi, geliştirilmesi çok büyük önemi var.

Haberin Devamı

NATOdan sonra SAHA EXPOda da göz doldurdu Türkiye için büyük kazanç

"SADECE RADAR DEĞİL HABERLEŞME SİSTEMLERİ ÜZERİNDEN DE ÇOK FAZLA TEST EDİLDİ, DENENDİ"

Sonuçta ASELSAN'a baktığımız zaman 15 senedir elektronik harp sektöründe hızlı bir şekilde geliştirdiğini, çok büyük yatırımlar yaptığını, hem insan olarak, hem mali olarak ve bu konuda çok büyük projeler yaptığını görüyoruz. Üstüne üstlük bunların hepsi sahada da yani çatışma meydanlarında da test edildi, denendi. Sadece radar sistemleri değil haberleşme sistemleri üzerinden de çok fazla şekilde test edildi, denendi.

"TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK BİR KAZANÇ"

Şu anda bunlar tabi daha ölçeklendirilip farklı sistemlerin üzerine konuluyor. Baktığınız zaman hem bu sistemler hızlı sistemler hem de bu tip sistemler üzerine koyduğunuz zaman birden farklı görev profillerini de gerçekleştirilebilir hale getiriyor. Bu da Türkiye için büyük bir kazanç. Bu konuda tek bir çalışma yok. 4 ayrı grup... Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yönlendirilen çalışması var. MARLIN bunlardan sadece bir tanesi.

Yazarlar