EkonomiMobilyada ‘kullan-at’ anlayışı yok

Mobilyada ‘kullan-at’ anlayışı yok

19.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çevreci üretim çalışmaları sürerken, mobilya sektörü de bu yöndeki çalışmalarına devam ediyor. MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, mobilya sektöründe kullan-at anlayışının olmadığını belirterek, sektörün uzun yıllardır üretimde geri dönüşüme önem verdiğini dile getirdi.

Mobilyada ‘kullan-at’ anlayışı yok

AYLİN RANA AYDİN - Pek çok sektörde doğa dostu, çevreci, sürdürülebilir yatırımlar hız kazanırken, mobilya sektörü de bu yöndeki çalışmalarını sürdürüyor. Mobilya sektörünün uzun yıllardır atıklarını değerlendirdiği belirtilirken, kumaştan küçük sünger parçalarına ve ağaç talaşına kadar ‘atık’ diye tabir edilen pek çok ürünün tekrar ekonomiye kazandırıldığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Mobilya sektörünün bu yöndeki çalışmaları hakkında bilgi veren Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, sektörün geri dönüşüme önem verdiğini ve geri dönüşümle büyüdüğünü belirterek, “Bir ara bazı sektörlerde kullan-at anlayışı vardı. Mobilya sektöründe bu hiç yaşanmadı. Mobilya sektörü kumaşın yenilenmesi, cilalanması, cam ya da çerçevesinin yenilenmesi gibi faaliyetleri yıllardır yapıyor” dedi.

Mobilya sektörü olarak atıkları yıllardır değerlendirdiklerini aktaran Güleç, “Atık olan kumaş parçaları dahil bir içerik yapılarak sektöre kazandırılıyor. Küçük sünger parçaları tekrar kırpıntı yapılarak yastıklarda, dolgularda kullanılıyor. Özellikle ağaç mamullerinden oluşan talaşlar da yıllardır kullanılıyor. Sektörümüz genel olarak geri dönüşüme çok önem veriyor ve geri dönüşümle büyüyor. Çevreyi kirletme konusunda mobilya sektörü hiç öne çıkmadı aslında. Sadece mobilyanın algısı sanki böyle bir şeymiş görünüyor halbuki çok çevreci bir sektör” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mobilyada ‘kullan-at’ anlayışı yok

Döngüsel üretim

Sektörün döngüsel üretimin içerisinde yer aldığını ifade eden Güleç, tedarikçilerin de yeşil üretim konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı. Mobilya sektörünün dünya ticaretinden daha fazla pay alabilmesinin yolunun geçerli olan değerlere sahip çıkmaktan geçtiğini kaydeden Güleç, şöyle konuştu:

“Avrupa Mobilya Endüstrileri Konfederasyonu’nun da (EFIC) üyesiyiz. En son Bulgaristan’da geçtiğimiz haftalarda bir toplantı vardı. Bu sürdürülebilirlik konusu onlar için de çok önemli. Türk mobilya sektörünün de sürdürülebilirlik konusunda yaptığı çalışmalar özellikle bilinçlendirme çalışmaları da sürüyor. Sürdürülebilirlik, çevre, Yeşil Mutabakat bizim aleyhimize değil, lehimize olan bir şey.”

Kullanım ömrü 10 yıl

Salgın dönemiyle birlikte evde çokça vakit geçiren tüketiciler yıpranan mobilyalarını yenileme yolunda adımlar atmıştı. Tüketicilerin o dönemde koltuk döşemesi yenileme işlemlerine de ilgi gösterdiğini hatırlatan Ahmet Güleç, şunları söyledi:

“Bir ara bazı sektörlerde ‘kullan-at’ anlayışı vardı. Mobilya sektöründe bu hiç yaşanmadı. Mobilya sektörü hep gerekirse kumaşın yenilenmesi, cilalanması, camı, çerçevesinin yenilenmesi gibi faaliyetleri yıllardır yapıyor. Dolayısıyla mobilya kıymetli… Dünyada 5 yıllık kullanılan mobilyanın, Türkiye’de kullanım ömrü ortalama 10 yıldır, lüks mobilyalarda bu 20 yıla kadar çıkıyor. Onun için bu süreç devam edecek. Dayanıklılık, uzun dönemli kullanma mobilyanın ruhunda olan bir şeydir. Mobilya bir tasarım, evin değerli bir parçası. Bir binayı mobilyasız düşünemeyiz, dolayısıyla o bina yaşadıkça mobilyalar da yaşıyor.”