20.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Ebru Sungur / Kahire - Beko, Mısır’da 110 milyon dolarlık yatırımla kurduğu fabrikasını açtı. 114 milyon nüfuslu Mısır ile çevresindeki ülkelerle birlikte 500 milyon nüfuslu bir pazara hitap edecek olan fabrika tam kapasiteye ulaştığında yılda toplam 1.5 milyon adet fırın, bulaşık makinesi ve buzdolabı üretilecek.
Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu ve Beko CEO’su Hakan Bulgurlu’nun katıldığı törenle faaliyete açılan fabrikanın üretiminin yüzde 60’ını çevre ülkelere ihraç etmesi planlanıyor. Fabrikayı, Beko’nun Ortadoğu ve Afrika için stratejik bir hamlesi olarak niteleyen şirket yöneticileri, Türkiye’den örneğin Cezayir’e ihracatta yüzde 30 gümrük vergisi bulunduğunu, Mısır’dan ihracatta ise gümrük vergisinin sıfır olduğunu belirterek bu avantajı kullanacaklarını, söz konusu coğrafyada beyaz eşya penetrasyonunun çok düşük olmasının da fabrikaya hızlı büyüme potansiyeli sunduğunu anlattılar.
Ekosistem ihracı
Afrika kıtasına 2011’de Güney Afrika’da Defy markasıyla girdiklerini hatırlatan Ebiçlioğlu, “Güney Afrika pazarının lideriyiz ve buradan 32 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Afrika kıtasına açılan bir kapı konumundaki Mısır’daki fabrikamız ile de tüm Kuzey Afrika’nın ihtiyaçlarına yanıt verirken, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine de ihracat yapacağız. Avrupa’da beyaz eşya sektörünün öncüsü şirketimiz iddiasını tüm Ortadoğu ve Afrika’ya taşıyacak” dedi.
Beko’nun yurtdışındaki üretim merkezlerinin yakınına Türkiye’deki tedarikçilerinin de yatırım yaptığını belirten Ebiçlioğlu, “Bu ekosistem ihracının Mısır’da da olabileceğini öngörüyoruz” dedi.
En yüksek fiyat
Beko Mısır Genel Müdürü Ümit Günel, Mısır’ın, Beko ürünlerinin dünyada en yüksek fiyatla satıldığı ülke olduğunu, tüketicinin Beko’yu üst segment marka olarak konumlandırdığını söyledi. Beko Mısır Fabrika Direktörü Selahattin Erdem Akyıldız da Mısır’da en düşük işçi ücretinin 160-210 dolar arasında değiştiğini, Beko fabrikasındaki çalışanlarının ücretlerinin daha yüksek olduğunu, üretimde kullanılan hammadde ve ara mamullerinin de grubun toplu alımlarıyla tedarik edildiğini anlattı.
Vehbi Koç vizyonu
Beko CEO’su Hakan Bulgurlu, tarihi İpek Yolu’nu ‘Beko Yolu’na çevirme stratejisiyle hareket ettiklerini, Mısır yatırımının bu doğrultuda önemli kilometre taşı olduğunu dile getirdi. Ortadoğu ve Kuzey Afrika beyaz eşya pazarının yıllık hacminin 13 milyon adet olduğunu bildiren Bulgurlu, “Beş yıl içerisinde gelirlerimizi iki katına çıkararak bu bölgede lider pozisyonuna ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
Bulundukları her ülkede pazar lideri ya da ilk üçte olduklarını, Avrupa’daki dört beyaz eşyadan birini Beko’nun ürettiğini bildiren Bulgurlu, “Bugün Beko dünyanın ikinci büyük beyaz eşya üreticisi. Vehbi Koç, grubun bu alanda dünya lideri olmasını hedefliyordu” diye konuştu. Bulgurlu bu hedef için çalıştıklarını vurguladı.