16.01.2024 - 19:00 | Son Güncellenme:
Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Meclis bugün itibarıyla açıldı. Plan ve Bütçe Komisyonu’na 2024’ün ilk torba yasası gönderildi. ‘2024’ün ilk torba yasasının içerisinde ne gibi detaylar var?’ sorusuna cevap olarak öncelikle kısa çalışma ödeneğinden bahsedebiliriz. Kısa çalışma ödeneği ile ilgili zorunlu olarak son üç yılda 600 gün prim ödemesi gerekli, buradaki 600 gün biraz daha esnetilerek 450 gün oldu.
Torba yasaya gelen bir diğer düzenleme ise asgari ücret desteğidir. Asgari ücret desteği 2016’dan bu tarafa uygulamadaydı. Bu rakam ilk başladığı zaman 75 liraydı önceki dönemde ise bu 500 TL’ye kadar yükseltilmişti. Bunun 750 TL’ye yükseltilmesi ile ilgili madde var.
‘ÖNEMLİ TEŞVİKLERDEN BİRİSİ’
Öte yandan 6111 sayılı Sigorta Prim Teşviki’nin 2 yıl boyunca uzatılması ile ilgili bir yasa teklifi var. Orada 31.12.2026’ya uzatılması torba yasada yer aldı. Gençlerin ve kadınların istihdama kazandırılması ile alakalı en önemli teşviklerden birisi bu.
‘KARAR TORBA YASAYA EKLENECEK’
Kabine toplantısından çıkan karar da Meclis’e gönderilen torba yasaya önerge şeklinde eklenecektir. 2024 yılının ilk torba yasasının ocak ayı sonunu bulacağını düşünüyorum. Bunun bir süreci var. Plan ve Bütçe Komisyonu’na gidecek sonrasında Meclis Genel Kurulu’na gidecek. Devamında Cumhurbaşkanı Erdoğan kanunu imzalayacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak.
EK ZAM NE ZAMAN ÖDENECEK?
İlk maaşların ise şubat ayı emekli maaşlarına ilave olarak ekleneceğini düşünüyorum. Bu maaş takvimine yetişmeyecektir. Zaten memur emeklisi ayın ilk haftası, SSK ve Bağkur emeklisi ise ayın 17’si ile 28’i arasında maaşlarını alıyor. Bugün daha Kabine'den çıkacak ve Meclis’e gidecek, sürecin ilerlemesi ocak maaşlarına yetişmez.
Ocak maaşları ile alakalı fark olarak şubat maaşlarına ilave edileceği söyleniyor. Bu nedenle emeklilerin hiçbir kaybı olmayacaktır. Zaten zam farklarını şubat ayında alacaklardır."
KABİNE SONRASI SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniv, Öğretim Üyesi Tarkan Zengin ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Süreç TBMM’de yüzde 37.57 olarak SSK ve Bağ-Kurlulara uygulanacak artışın yüzde 42.6 uygulanmasına dair yasal süreç işleyecek. Çalışma Bakanlığı’nın dün TBMM’ye sevk edilen bir y asa tasarısı vardı. Kısa çalışma ödeneğinden işsizlik sigortasına, istihdam taahhütlerine kadar bir paket vardı o pakete ilave edilecek. Önce komisyonda daha sonra TBMM’de Genel Kurul’dan geçecek yasalaştıktan sonra uygulamaya geçecek.
Bizde en erken SSK’lıları maaşını aldığı gün ayın 17’si ile 26’sı arası alıyorlar. Yarın ilk aylıklarını alanlara yetişme şansı yok. Varsayalım ki 20 Ocak’ta TBMM’den geçti, 21 Ocak’ta yayımlandı 4 gün boyunca alanlar varsayalım ki onlara fark yapılacak. Diğerleri de yasa geçtikten sonra hemen uygulamaya geçecek."